Ζαρούχλα: Μία έκπληξη στη σκιά του Χέλμου

807

Χτισμένη στη σκιά του Χελμού, μέσα σε ένα πυκνό ελατόδασος, η Ζαρούχλα είναι ένας προορισμός για όσους αγαπούν τη φύση.

Έτσι λοιπόν περίπου 35 χλμ.από την Ακράτα θα βρείτε έναν πετρόχτιστο οικισμό με ξενώνες, ταβερνάκια αλλά και πολλά γάργαρα νερά!  Είναι ένα από τα πολύ όμορφα χωριά της Αχαΐας και μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό ορμητήριο για εξερευνήσεις στην γύρω περιοχή.

Τι να δείτε /να κάνετε στη Ζαρούχλα

Εκδρομές στα πέριξ

Εκδρομές φανταστικές με ορμητήριο τη Ζαρούχλα μπορούν να γίνουν μέσα στο δάσος, στα παραπλήσια χωριά, στο Φενεό Κορινθίας, στα Ύδατα της Στυγός, στη Λίμνη του Τσιβλού, στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Χελμού και σε άλλες σημαντικές περιοχές.

“Ιστορικές” περιπλανήσεις

Ναοί με αξιόλογο ιστορικό ενδιαφέρον είναι οι των Ταξιαρχών, της Παναγίας και της Αγ. Τριάδος. Οι τελευταίοι είναι ναοί που αναγέρθηκαν το 12ο ή 13ο αι. μ.Χ. Είναι βυζαντινής τέχνης, οι τοιχογραφίες τους είναι εξαίρετες και διατηρούνται μέχρι σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση. Σημαντικότατοι για την ιστορία της περιοχής είναι επίσης οι πύργοι του Φωτήλα και του αρχιστράτηγου των όπλων στην επαρχία Καλαβρύτων του 1821 Σωτήρη Χαραλάμπη.

Η Ιερά Μονή Αγ. Τριάδος,  είναι μλια Μεταβυζαντινή μονή σε προνομιακή θέση στα περίχωρα της Ακράτας.Κτίστηκε το 1715 μ.Χ. Η Εκκλησία της Μονής είναι μονόχωρη με τρούλο και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες. Η μονή έχει στην κατοχή της πλήθος αξιόλογων κειμηλίων, λειψανοθήκες και φορητές εικόνες. Πολλά από τα κελιά της μονής είναι χτισμένα πάνω σε αρχαία ερείπια.

Η εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους, καθεδρικός ναός και μοναδικό θρησκευτικό μνημείο για την περιοχή. Τελευταία γίνονται προσπάθειες για την ανάδειξή του ως διατηρητέο μνημείο, καθώς και για τη συντήρησή του, αφού ο χρόνος είναι πάντα φθοροποιός. Διάφορα ξωκκλήσια βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή.

Μαθαίνοντας για τα παραδοσιακά αρχοντικά

Στη Ζαρούχλα διασώζονται αρκετοί πέτρινοι πολεμόπυργοι και λιθόκτιστα αρχοντικά. Κάποια από αυτά μετρούν πάνω από 300 χρόνια ύπαρξης. Το παλιότερο κτίσμα -τουλάχιστον 500 ετών- είναι ο Πύργος της Ζαρούχλας, τον οποίο χρησιμοποίησε σαν ορμητήριο ο οπλαρχηγός της Επανάστασης Ασημάκης Φωτήλας. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ταλαιπωρημένο από το χρόνο, το πυργόσπιτο του Χαραλάμπη.

Βόλτα στην λίμνη Τσιβλού

 Στα μέσα της διαδρομής προς Ζαρούχλα (από την Ακράτα) και στα δεξιά, θ’ αντικρίσετε ένα μοναδικό θέαμα, τη λίμνη του Τσιβλού. Κατάφυτες πλαγιές συμπληρώνουν το τοπίο και το σκηνικό θυμίζει αλπικό τοπίο. Λίμνη μικρών διαστάσεων, με τεράστια κλαδιά να ξεπετάγονται από την επιφάνειά της, μας δημιουργεί δέος. Η λίμνη δημιουργήθηκε μετά από εγκλωβισμό του νερού λόγω κατολισθήσεων που έφραξαν τη διαφυγή τους προς τα διπλανά ρέματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν την περιοχή όπου παλαιότερα υπήρχε ομώνυμο χωριουδάκι. Με ποδήλατο βουνού ή τετρακίνητο, κάντε το γύρο της λίμνης (υπάρχει περιμετρικός). Το πικ-νικ επιβάλλεται (στους οργανωμένους χώρους), αλλά προσοχή στην καθαριότητα της περιοχής.

Ώρα για πεζοπορία

Από το χωριό Σόλος ξεκινά και το μονοπάτι που μετά από 4 ώρες πεζοπορίας ανεβάζει στην κοιλάδα της Στύγας και στον ομώνυμο καταρράκτη. Διαδρομή μοναδική, όχι μόνο για έμπειρους ορειβάτες που γνωρίζουν τα μυστικά του βουνού. Οι κάτοχοι τετρακίνητων οχημάτων μπορούν από τη Ζαρούχλα να ακολουθήσουν τη δασική διαδρομή που οδηγεί στην πανέμορφη  δασική τοποθεσία «Ριζιανά».

Ευχάριστη είναι και η δασική διαδρομή που συνδέει το Σόλο με τη Ζαρούχλα η οποία περνάει από την βρύση της Γκόλφως.

Πως θα πάτε

Η Ζαρούχλα απέχει από την Αθήνα 180 χιλιόμετρα. Ξεκινήστε με αυτοκίνητο και μέσω της Ολυμπίας Οδού απολαύστε μια υπέροχη διαδρομή. Σε περίπου 2 ώρες θα έχετε φτάσει στον προορισμό σας.

Πληροφορίες από aigiorama.gr, φωτο zarouchla.gr