Βροσίνα Ιωαννίνων: Το χωριό με τα δύο ποτάμια

1.100

Ένα χωριό μέσα στα έλατα και τα ποτάμια… Ένα αλπικό τοπίο και ένα παραμυθένιο σκηνικό!!!

Η Βροσίνα Ιωαννίνων, άγνωστη για πολλούς, χτισμένη σε υψόμετρο 117 μέτρων, θα σας θυμίσει χωριό της Ελβετίας. Από την βόρεια πλευρά, περνάει ο ποταμός Καλαμάς (Θύαμις) ενώ δυτικά, μέσα από τα σπίτια του, ο Ζαλογγίτικος χείμαρρος που γεφυρώνεται από μονότοξο πέτρινο γεφύρι. Η παλιά θέση του χωριού ήταν στο κοντινό λόφο “Καστρί” απ΄ όπου υπήρχε μεγάλη εποπτεία της κοιλάδας του Καλαμά και όπου σήμερα υπάρχουν ερείπια μικρής ακροπόλεως.

Τι να δείτε/ Τι να κάνετε

Το γεφύρι της Βροσίνας

Το γεφύρι της Βροσίνας, βρίσκεται εντός του οικίσμου, δίπλα στην βρύση. Το γεφύρι είναι μονότοξο με δύο βοηθητικά τόξα. Η παράδοση αναφέρει ότι χτίστηκε με χρήματα της Μονής Μακρυαλέξη (Λάβδανη).

Μονή Παναγία Ραϊδιώτισσα

Περπατώντας για δέκα λεπτά λίγο έξω από την Βροσίνα  και πάνω στ’ απότομα βράχια της αριστερής μεριάς του Ζαλογγίτικου παραποτάμου του Καλαμά, σφηνωμένη στα ραϊδιά βρίσκεται η Παναγία η Ραϊδιώτισσα. Το μοναστήρι που χτίστηκε το 1628, ήταν σε μεγάλη ακμή επί της τουρκοκρατίας, με πολλά κελιά χτισμένα στο χείλος του απόκρημνου φαραγγιού. Είχε λείψανα Αγίων, τα οποία σήμερα φυλάσσονται στην κεντρική εκκλησία του χωριού, τον Αη Γιώργη, απ’ τις παλιότερες εκκλησίες της Δημοτικής Ενότητας (1607). Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Μονή Αγίας Παρασκευής Ντραζανίτισσας

Δυτικά του χωριού, στην κορυφή ενός μικρού γραφικού λόφου που περιβάλλεται από τις τρεις μεριές του από τον ποταμό Καλαμά βρίσκεται η πανέμορφη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής της. Η Μονή χτίστηκε το 1597, λέγεται και Ντραζανίτισσα, από το γειτονικό κάμπο της Ντράζανης. Αξίζει να την επισκεφτείτε γιατί η διαδρομή (500 μ. περίπου από το χωριό) είναι φανταστική – ακολουθώντας την πορεία του Καλαμά και κάτω από  τα βαθίσκιωτα πλατάνια, αλλά και η θέση όπου βρίσκεται σου προκαλεί δέος.

Ζαλογγογέφυρο

Πρόκειται για μονότοξο γεφύρι με άνοιγμα τόξου 11.30μ., ύψος 8μ. και πλάτος 2μ. Χτίστηκε το 1605 και γεφυρώνει το Ζαλογγίτικο ποταμό, που καταλήγει στον Καλαμά. Συνέδεε τα Ιωάννινα με την Παραμυθιά πριν ακόμη χτιστεί το γεφύρι της Βροσίνας. Είναι μια πολύ στενή, επικίνδυνη αλλά συγχρόνως και πολύ τολμηρή αλλά και όμορφη κατασκευή.

Για τους λάτρεις της φύσης, η Βροσίνα Ιωαννίνων είναι ιδανική για πεζοπορία μέσα στο κατάφυτο τοπίο και δίπλα στα ποτάμια. Περπατήστε και στα λιθόστρωτα καλντερίμια του χωριού και δείτε τα υπέροχα πετρόκτιστα παραδοσιακά σπίτια.

Τι να δοκιμάσετε

Μην φύγετε από τη Βροσίνα χωρίς να δοκιμάσετε, τα χειροποίητα ζυμαρικά, τα παραδοσιακά τυριά, τις παραδοσιακές πίτες και να φυσικά να συνδυάσετε τις υπέροχες ηπειρώτικές γεύσεις το τοπικό κρασί του χωριού! Μάθετε περισσότερα για την γαστρονομία της Ηπείρου εδώ.

Το αλπικό τοπίο της Βροσίνας, θα σας προσφέρει στιγμές ηρεμίας, χαλάρωσης και φυσικά μοναδικές παραδοσιακές εικόνες από την υπέροχη Ήπειρο…