Γαστρονομικό ταξίδι στην Ήπειρο: Όταν η απλότητα συναντά την παράδοση

586

Η Ήπειρος συνδυάζει βουνό και θάλασσα, και έτσι αυτή η  ιδιομορφία του εδάφους της προσφέρει αμέτρητα γευστικά πιάτα, που θα κάνουν την επίσκεψή σας εκεί, μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία!  Οι απλές και αυθεντικές γεύσεις της, είναι ιδιαίτερα αγαπητές εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων χάρη στις αγνές πρώτες ύλες της Ηπειρώτικης γης.

Διαθέτει ποικιλία γαλακτομικών προϊόντων, ντόπιο κρέας, λιμνίσια και ποταμίσια ψάρια, εξαιρετικά κρασιά και αποστάγματα, λαχταριστά σιροπιαστά γλυκά και φυσικά πεντανόστιμες… πίτες!

Πίτα: Η βασίλισσα του ηπειρώτικου μενού

Πίτες απλές ή πιο μπελαλίδικες, πίτες νηστίσιμες, πίτες για τους γάμους και τις γιορτές, πίτες ανοιχτές ή κλειστές, αλμυρές ή γλυκές, με φύλλο ή χωρίς φύλλο, γεμιστές με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Εδώ όλα γίνονται πίτες, το κρέας, το ψάρι και τα ζυμαρικά, το ρύζι…  Μεγάλη ποικιλία στις τυρόπιτες, με καλύτερη να θεωρείται αυτή, με την φέτα. Δεύτερη έρχεται η τυρόπιτα με το ανθότυρο και πρόχειρη θεωρείται η γκίζα.  Η πιο χαρακτηριστική πίτα είναι η μπατσάρα, όπου αντί για φύλλα βάζουν καλαμποκίσιο κουρκούτι. Αλλες φορές ανακατεύουν πηχτό καλαμποκίσιο κουρκούτι με χόρτα και το απλώνουν σε λαδωμένο ταψί. (Δείτε εδώ)

Τα τυριά της Ηπείρου

Γαλοτύρι, ένα κρεμμώδες και έντονο τυρί, κεφαλογραβιέρα, Μετσοβόνε το πιο νέο καπνιστό τυρί παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή του Μετσόβου εξ’ού και το όνομά του, η μυζήθρα, ανθότυρος, γραβιέρα, κατσικίσιο τυρί. Και φυσικά ντόπια φέτα, που παράγεται κοντά στο αρχαίο μαντείο και το αμφιθέατρο της Δωδώνης και συγκαταλέγεται στις καλύτερες της χώρας.

Ντόπια κρέατα

Νόστιμα, ζουμερά και άριστα ποιοτικά αποτελούν κλασσικά εδέσματα. Ζουμερό πρόβειο κοντοσούβλι, λαχταριστό κοκορέτσι,  ψητή προβατίνα, γίδα βραστή και κοκκινιστή. Σουβλιστό αρνί, κατσικάκι στη γάστρα, μοσχάρι στιφάδο, λουκάνικα γεμιστά και μυρωδάτα.

Και ψαρικά!

Πλάι στη λίμνη Παμβώτιδα,στο κέντρο των Ιωαννίνων θα βρείτε πολλά καλά εστιατόρια στα οποία, με θέα τη λίμνη, το κάστρο και το Νησί, στα οποία μπορείτε να απολαύσετε ντόπιες συνταγές όπως βατραχοπόδαρα, καπνιστή πέστροφα ή καπνιστό χέλι.

Extra Tip: Στο Τέροβο θα γευθείτε την πιο νόστιμη πέστροφα!

Λαχταριστά σιροπιαστά γλυκά για το τέλος

Σαραγλί, καρυδόπιτα, αμυγδαλόπιτα, μετσοβίτικες φλογέρες, Σκερ-Μπουρέκ, κλωστάρι (παραδοσιακός μπακλαβάς με καρύδι, δείτε εδώ) με σήμα κατατεθέν το γιαννιώτικο κανταΐφι είναι μερικά μόνο από τα γλυκά που θα γευτείτε στην Ήπειρο. Επίσης εκεί, θα βρείτε γλυκά του κουταλιού με όλα τα φρούτα και τους καρπούς της Ηπειρώτικης γης. Δοκιμάστε κάστανο, άγουρο σύκο, βατόμουρο, γλυκό δαμάσκηνο με κρασί και κανέλα, και γλυκό κολοκύθι.

Το κατάλληλο μέρος για κρασί και… τσίπουρo!

Στην Ήπειρο θα απολαύσετε από αρωματικά λευκά κρασιά όπως αυτό της Ζίτσας αλλά και πιο βαριά κόκκινα όπως αυτό του Μετσόβου. Η ποικιλία Ντεμπίνα, στην αμπελουργική ζώνη Ζίτσα, δίνει το φημισμένο λευκό κρασί ΠΟΠ της περιοχής, καθώς και τους γνωστούς ημιαφρώδεις και αφρώδεις οίνους. Επίσης, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τσίπουρο! Από τους παλιούς μέχρι και τους σύγχρονους Γιαννιώτες υπάρχει η παράδοση της απόσταξης του τσίπουρου. Το τοπικό τσίπουρο φτιάχνεται σαν τη γνήσια παραδοσιακή κρητική ρακή με τη διαφορά ότι η απόσταξη του γίνεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Κατά κανόνα είναι χωρίς γλυκάνισο.

Extra Tip: Φεύγοντας μη ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας χυλοπίτες και τραχανά!