Μετρό Αθήνας: Εγκαινιάστηκε σαν σήμερα πριν 20 χρόνια – Σπάνιες φωτογραφίες

170

20 χρόνια, στις 29 Ιανουαρίου 2000, εγκαινιάζεται το Μετρό της Αθήνας, ένα έργο που άλλαξε για πάντα τις συνήθειες στις μετακινήσεις των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Η τότε κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και το ΥΠΕΧΩΔΕ (υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων), με υπουργό τον Κώστα Λαλιώτη, επέτρεψαν τη δωρεάν μετακίνηση των Αθηναίων με το Μετρό για εκείνη την ημέρα, προκειμένου οι πολίτες να γνωρίσουν το νέο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, μόνο μέχρι το μεσημέρι, σχεδόν 1.000.000 επιβάτες χρησιμοποίησαν το Μετρό.

Ενδεικτικό της κοσμοσυρροής είναι το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της Αττική Μετρό, προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν ατυχήματα, αναγκάστηκαν να ανοιγοκλείνουν τις εισόδους των σταθμών του Μετρό.

Τα εγκαίνια

Παρόντες στα εγκαίνια, στον σταθμό Συντάγματος, ήταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, πολλοί υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ. Ανάμεσα στους επίσημους καλεσμένους ήταν, μεταξύ άλλων, ο Σάκης Ρουβάς με τον Ηλία Ψινάκη, ο Νίκος Κούρκουλος κ.α.