Σίκινος: Η ήρεμη δύναμη των Κυκλάδων

Photo Credit: Terry Harris
1.436

Χρειάζεστε ήσυχες, low budget διακοπές, μακριά από πολύβουα και κοσμικά μέρη; Ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε τη Σίκινο!

Η Σίκινος, το κυκλαδίτικο αυτό νησί που μπορεί και αντιστέκεται στη μαζική εισβολή του τουρισμού σας περιμένει για ξέγνοιαστες και άκρως χαλαρές καλοκαιρινές στιγμές. Βρίσκεται μεταξύ Ίου και Φολεγάνδρου και η ανέγγιχτη ομορφιά της δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο…

Τι θα δείτε/κάνετε στη Σίκινο

Ο ναός της Επισκοπής

Είναι το πιο ιδιαίτερο και ενδιαφέρον μνημείο της Σικίνου. Βρίσκεται μέσα στην άγρια φύση της νησιωτικής ενδοχώρας περιτριγυρισμένο από βυζαντινά παρεκκλήσια, κελλιά, ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων, τμήματα τειχών, όστρακα αγγείων και κομμάτια μαρμάρινων γλυπτών. Η Επισκοπή στέκεται ακόμη σιωπηλή και αινιγματική: αρχικά είχε θεωρηθεί ναός του Πυθίου Απόλλωνα. Όμως το οικοδόμημα αυτό με τις υπόγειες θολωτές κρύπτες έχει τον αρχιτεκτονικό τύπο των ρωμαϊκών μαυσωλείων: πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο του 3ου μ.Χ. αι. Πάντως, γύρω στον 17ο αι., μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό με τρούλο. Το μνημείο στέκει όρθιο μέχρι τις μέρες μας με ευανάγνωστα τα σημάδια των εποχών που του έδωσαν την αλλόκοτη όσο και μοναδική μορφή του.

Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (Χρυσοπηγής)

Χτίστηκε το 1690 και ήταν γυναικείο μοναστήρι. Υπήρξε το ύστατο αλλά μάταιο οχυρό των κατοίκων από τις αρπαγές, τους βιασμούς και τις λεηλασίες: ούτε η βαρειά ξύλινη πόρτα, ούτε οι ψηλοί τοίχοι, ούτε οι κρύπτες, οι “ζεματίστρες”, τα μυστικά περάσματα, οι πολεμίστρες, οι έξοδοι διαφυγής με σκοινιά προς τον γκρεμό αλλά ούτε και οι δεήσεις εμπόδιζαν τους πειρατές που ερήμωσαν αρκετές φορές το νησί.

Το 1834 με διαταγή του Όθωνα το μοναστήρι διαλύεται και οι οκτώ γηραιές μοναχές που έμεναν εκεί φιλοξενήθηκαν σε διάφορες σικινιώτικες οικογένειες μέχρι το θάνατό τους.

Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο το απόγευμα.

Μαύρη Σπηλιά

Είναι η μεγαλύτερη σπηλιά του νησιού και από τις μεγάλες σπηλιές των Κυκλάδων. Βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας στη βόρεια πλευρά, κάτω από το μοναστήρι της Χρυσοπηγής και είναι προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα.

Έκθεση εικόνων μεταβυζαντινής εποχής

Βρίσκεται στην πλατεία και στεγάζεται στον πρώτο όροφο του Δημοτικού καταστήματος. Περιλαμβάνει εικόνες της μεταβυζαντινής εποχής: μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης πολλοί αγιογράφοι κατέφυγαν στην ενετοκρατούμενη Κρήτη. Γύρω στον 16ο αιώνα αναπτύχθηκε η λεγόμενη Κρητική Σχολή, στην οποία ανήκουν και οι εικόνες της Σικίνου. Η έκθεση λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες και τον υπόλοιπο χρόνο οι εικόνες πέρνουν τη θέση τους στον Ναό της Παντάνασσας.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας

Για τον περιπατητή η Σίκινος έχει φυλαγμένο το καλύτερο κομάτι της: απομεινάρια αρχαίων οικισμών, απόμακρες  παραλίες, δυσπρόσιτες σπηλιές, διαδρομές που φθάνουν μέχρι το χείλος των πανύψηλων βράχων, περάσματα που χάνονται στην ενδοχώρα ανάμεσα σε μικρά φαράγγια, βυζαντινές εκκλησίες, διάσπαρτες στη σικινιώτικη εξοχή καθώς και μια  χλωρίδα και πανίδα που προστατεύονται από το πρόγραμμα Natura 2000.

Η κοινοτική αρχή της Σικίνου προβάλλει ως μια από τις προτεραιότητές της την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Σικίνου και τη συντήρηση των μονοπατιών. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να προμηθευτείτε τον πεζοπορικό χάρτη της Σικίνου (έκδ. Terrain).

Τα μονοπάτια διατρέχουν ολόκληρο το νησί. Κάποιες τυπικές διαδρομές είναι:

Κάστρο – Αλοπρόνοια

Παίρνοντας το παλιό καλντερίμι που συνέδεε τη Χώρα με την Αλοπρόνοια. Το καλντερίμι ξεκινά το κατέβασμα πίσω από το παλιό Δημοτικό Σχολείο. Συναντά την άσφαλτο περνώντας πίσω από το κέντρο “Θημωνιές”. Από εκεί συνεχίζει άλλο μονοπάτι από την άλλη πλευρά του δρόμου.

Κάστρο – Επισκοπή – Άγιος Παντελεήμονας – Αλοπρόνοια.

Πεζοπορία 13 χλμ (γύρω στις 4 ώρες).

Κάστρο – Μάλτα

Το μονοπάτι ξεκινά από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, περνά κοντά από το ελικοδρόμιο και φτάνει μέχρι τον προφήτη Ηλία οπότε αρχίζει η κατάβαση μέχρι την παραλία του Μάλτα (6,5 χλμ, λιγότερο από 2 ώρες).

Ώρα για βουτιές!

Οι παραλίες της Σικίνου βρίσκονται προφυλαγμένες μέσα σε ορμίσκους, αθέατες πίσω από βραχονησίδες, απλωμένες στο έβγα των φαραγγιών και κάτω από απόκρημνα βράχια. Οι παραλίες Αλοπρόνοια, Άγιος Γεώργιος και Διαλισκάρι είναι προσβάσιμες με το αυτοκίνητο. Για τις υπόλοιπες μπορείτε να πάτε είτε από τα μονοπάτια είτε με το καΐκι.

Αλοπρόνοια

Είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού και θα την βρείτε δίπλα στο λιμάνι. Διαθέτει αμμουδιά, ρηχά νερά, δέντρα και ομπρέλες και γι αυτό είναι ιδανική για οικογένειες. Εκεί θα βρείτε ταβερνάκια με καλό φαγητό αλλά και μπαρ για όσους αγαπάνε την νυχτερινή διασκέδαση.

Άγιος Παντελεήμονας

Μικρή παραλία με μια διαμπερή σπηλιά η οποία θα σας εξασφαλίσει προστασία από τον ήλιο. Δεν είναι οργανωμένη όποτε φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.

Άγιος Γεώργιος

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραλία της Σικίνου και η πρόσβαση γίνεται είτε με αυτοκίνητο είτε με καϊκάκι. Η άμμος και η σκιά κάτω από τα αρμυρίκια θα σας προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης. Εκεί κοντά θα βρείτε ένα μικρό ταβερνάκι από το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε ό,τι χρειαστείτε.

Σαντοριναίικα

Αυτή η μικρή παραλία βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού και προσεγγίζεται μόνο μέσω μονοπατιού. Στο μικρό οίκημα που θα δείτε φόρτωναν τα σαντορινιά καΐκια με εμπορεύματα από τη Σίκινο.

Αϊ-Γιάννης

Είναι ροσβάσιμη μόνο από το δύσβατο μονοπάτι που ξεκινά από την Επισκοπή. Μπορεί να είναι πολύ μικρή, κρύβει όμως ένα μεγάλο μυστικό: ένα πηγάδι το οποίο διαθέτει πόσιμο νερό!

Μάλτας

Αμμουδερή παραλία στη βορειοανατολική άκρη του νησιού. Προσεγγίζεται με μονοπάτι από το Κάστρο –θα χρειαστείτε δύο ώρες πεζοπορία και αρκετή υπομονή. Όσοι δεν είναι του περπατήματος μπορούν να πάνε ως εκεί με καΐκι.

Τι θα φάτε

Η τοπική κουζίνα της Σικίνου διαθέτει όλες τις κυκλαδίτικες νοστιμιές. Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας μην παραλείψετε να δοκιμάσετε Φαβοκεφτέδες, Αμπελοφάσουλα, Σικινιώτικο κρασί, Κατσικίσιο τυρί και γαλακτοκομικά προϊόντα, Γεμιστό κατσικάκι και Παστέλι. Εννοείται, ότι όπως σε όλα τα ελληνικά νησιά έτσι και εδώ θα απολαύσετε φρέσκα ψάρια και όστρακα.

 

Πληροφορίες από sikinos.gr