Καταρράκτες Νέδας: Μία όαση δροσιάς στην Πελοπόννησο

1.999

Γαλαζοπράσινα νερά ακόμα και το καλοκαίρι, εξωτικό τοπίο και πυκνή βλάστηση. Η Νέδα και οι καταρράκτες της μαγεύουν όλες τις εποχές του χρόνου!

Λίγες ώρες χωρίζουν την πανέμορφη Νέδα, από την Αθήνα. Εύκολα και γρήγορα μέσω της Ολυμπίας Οδού, θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε αυτό το σπάνιας ομορφιάς φαράγγι αλλά και τις εξίσου όμορφες γύρω περιοχές! Έτοιμοι;

Τοποθεσία

Το Φαράγγι της Νέδας βρίσκεται Νότια της Αρχαίας Ολυμπίας, στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας και συγκεκριμένα πολύ κοντά στον εκτεταμένο χώρο της Αρχαίας Φιγαλίας και το ποτάμι αποτελεί φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Διανύει 32 χιλιόμετρα και έπειτα εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος στην περιοχή Ελαία κοντά στην Κυπαρισσία. Οι πηγές του βρίσκονται στο όρος Λύκαιο, κοντά στο χωριό Πέτρα στα όρια Μεσσηνίας και Αρκαδίας.

Το φαράγγι

Το φαράγγι της Νέδας είναι προσπελάσιμο μόνο το καλοκαίρι καθώς η διάσχιση γίνεται μέσω του ποταμού. Μερικά σημεία της διαδρομής έχουν ιδιαίτερα υψηλό δείκτη δυσκολίας γι΄ αυτό και απαιτείται καλή οργάνωση με οδηγό και εξοπλισμό.

Συνήθως οργανώνονται πεζοπορίες όπου το σημείο έναρξης το οποίο οριοθετείται από ένα παλιό πέτρινο γεφύρι. Στο μονοπάτι υπάρχουν πολλές πινακίδες που διευκρινίζουν τη διαδρομή από τη κοίτη του ποταμού μέχρι το φαράγγι, όπου ξεπηδά ο καταρράκτης από ύψος 20 περίπου μέτρων.

Μπορεί ο επισκέπτης να ακολουθήσει τη πορεία διάρκειας 7 με 8 ώρες προκειμένου να διασχίσει το φαράγγι αλλά καλό θα είναι να λάβει υπόψη του πως είναι υποχρεωτικό το περπάτημα μέσα στο ποτάμι ενώ σε ορισμένα σημεία ακόμα και το κολύμπι.

Extra Tip: Τώρα το καλοκαίρι βάλτε το μαγιό σας, φτάστε εκεί νωρίς, και πιάστε θέση κάτω από τα πλατάνια!

Ο μύθος του φαραγγιού της Νέδας

Η Νέδα ήταν η νύμφη στην οποία εμπιστεύτηκε η Ρέα τον γιό της Δία προκειμένου να τον γλυτώσει από τη μανία του Κρόνου που έτρωγε τα παιδιά του για να μην μπορέσει κανένα αργότερα να αμφισβητήσει την κυριαρχία του και να θελήσει να του πάρει τον θρόνο του ηγέτη των τιτάνων.

Η Νέδα που ήταν και θεότητα των νερών, ανέλαβε επιτυχώς το δύσκολο αυτό φορτίο και κράτησε τον Δία πλένοντας και λούζοντας τον στο όρος Λυκαίο, από το οποίο πηγάζει άλλωστε και ο ποταμός Νέδα (το ένα από τα δύο ποτάμια με θηλυκό όνομα. Το άλλο είναι η Αραπίτσα στη Νάουσα.)

 

Εσείς αυτό το καλοκαίρι θα συναντήσετε τον μύθο στα νερά της Νέδας;