Διακοπές στα Κουφονήσια ή αλλιώς διακοπές…. στον παράδεισο!

781

Ψάχνετε έναν ονειρεμένο προορισμό για ξεκούραστες διακοπές και βουτιές σε κρυστάλλινα νερά; Θέλετε γι αυτό το καλοκαίρι ήρεμες στιγμές, καλό φαγητό και πανέμορφες παραλίες; Τα Κουφονήσια σας περιμένουν!

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 2 νησιών, του “Πάνω” (ή Άνω) και του “Κάτω”. Το Κάτω Κουφονήσι είναι πιο απομονωμένο και δεν υπάρχουν πολλές παροχές για τους ταξιδιώτες. Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στα Κουφονήσια ως προορισμό διακοπών εννοούμε το Πάνω Κουφονήσι, το οποίο αν και μικρό έχει όλες τις ανέσεις που χρειάζεστε για τις διακοπές.

Τι να δείτε στο Κουφονήσι

Τους χαρακτηριστικούς Μύλους

Ο πρώτος μύλος δεσπόζει πάνω από το λιμάνι και μοιάζει να υποδέχεται τους επισκέπτες.Ο δεύτερος Μύλος βρίσκετε στην περιοχή του καρνάγιου, στο Λουτρό. Κτίστηκε περίπου το 1830 και έχει χαρακτηριστεί ως Νεώτερο Μνημείο της Προβιομηχανικής Περιόδου.

Το Καρνάγιο

Καρνάγιο είναι ο χώρος επισκευής και συντήρησης σκαφών θαλάσσης. Τα Κουφονήσια αναλογικά με τον πληθυσμό τους διαθέτουν το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ελλάδα. Κάποτε υπήρχαν 2 Καρνάγια στο νησί. Παραμένει σε λειτουργία το ένα καθώς το πρώτο έκλεισε όταν ο ιδιοκτήτης του συνταξιοδοτήθηκε. Το εν λειτουργία καρνάγιο βρίσκετε στην περιοχή Λουτρό. Δημιουργήθηκε στις αρχές του 1980. Είναι το μοναδικό στις Μικρές Κυκλάδες.

Την πολυσυζητημένη Πισίνα

Μία φυσική πισίνα σας περιμένει στην ανατολική πλευρά του νησιού. Βαδίζοντας παράκτια προς τα ανατολικά, περνώντας την τελευταία παραλία Πλατιά Πούντα, συνεχίζεται προς παραλία Πορί. Στο μέσο της διαδρομής θα συναντήσετε έναν θαλάσσιο χώρο στην βραχώδη ακτή περικυκλωμένο από βράχια, την Πισίνα. Η Πισίνα προσφέρει διαφορετική αίσθηση στις βουτιές και στο κολύμπι. Λέγεται μάλιστα ότι είναι ένα είναι ένα από τα παιχνίδια που κάποτε ο Ποσειδώνας πρόσφερε στις Νηρηίδες για να διασκεδάζουν.

“Το Μάτι του Διαβόλου”

Πολύ κοντά στην παραλία Πορί, στο άκρο του κόλπου αντίθετα από το Γάλα βρίσκετε μία μικρή σπηλιά ‘Το Μάτι του Διαβόλου’. Δεν είναι εύκολο να την βρείτε, διότι η είσοδός της δεν είναι ορατή από το μονοπάτι. Τα θαλάσσια ρεύματα ανεβάζουν το νερό έως το πάτωμα της σπηλιάς για να το ρουφήξουν πάλι στο εσωτερικό της τρύπας. Η δύναμη της θάλασσας, ο ήχος, το συνεχές πήγαινε έλα του αφρισμένου νερού, η σπηλιά, η θέα της θάλασσας δημιουργούν ένα φαινόμενο καθηλωτικό!

“Γάλα” ή “Τρυπητή”

Το Γάλα βρίσκετε στην χερσόνησο του Πορί, στο αριστερό άκρο του όρμου. Θα το βρείτε ακολουθώντας το μονοπάτι, αριστερά της παραλίας Πορί προς ανατολή και θα το δείτε μόνο όταν φθάσετε. Μπορείτε να μπείτε στην τρύπα και να απολαύσετε μία διαφορετική εμπειρία κολυμπώντας στην παραλία που εμπεριέχετε. Όταν η θάλασσα είναι ήρεμη μπορείτε κολυμπώντας να περάσετε στην ανοιχτή θάλασσα και να επιστρέψετε. Το όνομα “Γάλα” δόθηκε από τους επισκέπτες λόγο της απόχρωσης που εμφανίζετε στην θάλασσα, στο εσωτερικό της τρύπας. Παλαιότερα την ονόμαζαν “Τρυπητή”.

Στον Όρμο του Ξυλομπάτη για εξερεύνηση σπηλιών

Βόρεια από τον όρμο Πορί, μόλις 150 μέτρα περίπου βρίσκετε ο όρμος Ξυλομπάτης. Η βραχώδης περιφέρεια του όρμου κρύβει 2 σπηλιές. Η μία σπηλιά είναι διαμπερής και η δεύτερη τυφλή καταλήγοντας σε μία μικρή παραλία, προσφέροντας δροσιά, ξεκούραση και απομόνωση. Είναι εύκολο να κολυμπήσετε στις σπηλιές καθώς η απόσταση από την βραχώδη ακτή δεν είναι μεγάλη, αρκεί να κατεβείτε τα εύκολα αλλά απότομα βράχια. Ο όρμος Ξυλομπάτης βρίσκετε στην ευθεία του βορεινού θαλάσσιου ρεύματος.

Προσοχή: Αν τα βορινά μποφόρ είναι λίγο αυξημένα η πρόσβαση στις σπηλιές είναι δύσκολη.

Και μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο στα Κουφονήσια επίσημα άνοιξε τον χώρο του για το κοινό την 30 Ιουνίου 2011. Τα αντικείμενα που εκθέτονται είναι προσφορά των κατοίκων του νησιού, είναι η ιστορία τους, η μνήμη τους.
Θα το συναντήσετε δίπλα από την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά δεξαμενή νερού.
Μικρά και μεγάλα αντικείμενα οικιακής βοήθειας, εργαλεία του αγροτικού μόχθου, του μόχθου των ψαράδων, των καραβομαραγκών, κάδρα παλαιών πορτραίτων μας θυμίζουν τις εποχές που πέρασαν.

Βουτιές σε μαγικές παραλίες

Και το Πάνω και το Κάτω Κουφονήσι έχουν εξωτικές παραλίες και πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και το σίγουρο είναι ότι θα ευχαριστηθείτε βουτιές! Πάμε να δούμε κάποιες από αυτές…

“Άμμος”
Αμμώδης με γαλαζοπράσινα νερά δεν στερείτε ομορφιάς από τις υπόλοιπες. Αν μένετε στο χωριό δεν χρειάζεται να περπατήσετε πολύ αφού βρίσκετε μπροστά σας. Τα αραγμένα ψαροκάικα στον κόλπο της παραλίας, συμπληρώνουν την ομορφιά του τοπίου.

“Χοντρός Κάβος”
Παραλία με βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά που απέχει 850 μ. από το χωριό. Το ομώνυμο εστιατόριο που βρίσκετε κοντά στην παραλία μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα ή την δίψα σας.

“Χαροκόπου”
Αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, στην ομώνυμη περιοχή Χαροκόπου και απέχει περίπου 1.100 μ. από το χωριό. Πέραν της ευχάριστης πεζοπορικής διαδρομής, υπάρχει και η επιλογή της λάντζας για όσους επιθυμούν βαρκάδα, που με τακτικά δρομολόγια περνάει από την παραλία κάθε μία ώρα.

“Φανός”
Και εδώ γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή αμμουδιά. Απέχει 1.400 μ. περίπου από το χωριό και 300 μ. περίπου από την παραλία ‘Χαροκόπου.

“Πλατιά Πούντα”
Είναι μία από τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού και απέχει 1.800 μ. περίπου από το χωριό.
Δεν διαθέτει κάποιο κατάστημα για ποτό ή φαγητό, γεγονός που την χαρακτηρίζει ως απόμερη παραλία.
Οι περισσότεροι επισκέπτες του νησιού αποκαλούν την παραλία με το όνομα “Ιταλίδα” και ίσως έτσι είναι πιο γνωστή. Αυτό προέκυψε λόγο της ιδιοκτήτριας της περιοχής πάνω από την παραλία.

“Πορί”
Πολυσύχναστη παραλία και για πολλούς η ωραιότερη. Αμμώδης παραλία στην βάση ενός μεγάλου φυσικού κόλπου που εξασφαλίζει γαλήνια νερά. Πολύ κοντά στην παραλία Πορί βρίσκονται τα αξιοθέατα σπηλιές του Ξυλομπάτη, Γάλα και η σπηλιά “Το Μάτι του Διαβόλου”.

Μονοήμερη στο Κάτω Κουφονήσι

Στο Κάτω Κουφονήσι θα πας ημερήσια εκδρομή από το Πάνω, καθώς όπως αναφέραμ δεν έχει υποδομές για διαμονή. Το καϊκι (λάντζα) που πάει από το Πάνω στο Κάτω Κουφονήσι εξυπηρετεί τουλάχιστον 4 δρομολόγια την ημέρα και σε πάει στις βασικές παραλίες του νησιού. Οι παραλίες στο Κάτω Κουφονήσι είναι πιο ήσυχες αλλά εξίσου όμορφες με του Πάνω. Μη ξεχάσετε να έχετε μαζί σας προμήθειες! Οι παραλίες στο Κάτω Κουφονήσι είναι οι εξής: Λάκοι, Δέτης, Νερό, Πεζούλια.

Μονοήμερη στην Κέρο

Σε μικρή απόσταση από τα Κουφονήσια βρίσκεται η Κέρος, ένα ακατοίκητο νησί που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου. Μπορείς να πας με βάρκα από το Πάνω Κουφονήσι, να έχεις στο νου σου ότι δεν έχει πόσιμο νερό, ενώ δεν επιτρέπεται η διανυκτέρευση.

Βόλτα στις γειτονικές Μικρές Κυκλάδες

Τα Κουφονήσια συνδέονται ακτοπλοϊκά με τις γειτονικές Μικρές Κυκλάδες και σε λιγότερο από 1 ώρα μπορείς να πεταχτείς στην Ηρακλειά και στη Σχοινούσα ή τη Δονούσα.

Έτοιμοι για μία εξερεύνηση στο όνειρο;

Με πληροφορίες από το Koufonisia.gr