Santorini Experience: Μια εκρηκτική εμπειρία…

30

Το Santorini Experience διεξήχθη φέτος, για πέμπτη συνεχή χρονιά, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη 2019 (από Παρασκευή 4 έως Κυριακή 6 Οκτωβρίου).

Πρόκειται για ένα αθλητικό δρώμενο που λαμβάνει χώρα από το 2015 στο μαγευτικό τοπίο της Σαντορίνης, περιλαμβάνοντας αγώνες δρόμου και κολύμβησης. Πλήθη αθλητών συρρέουν από όλα τα μέρη του κόσμου για να λάβουν μέρος στους αγώνες και ταυτόχρονα να απολαύσουν αυτά που η Σαντορίνη προσφέρει (βασικοί λόγοι που την καθιστούν συνάμα κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως): ήλιο, θάλασσα, ηφαιστειακό τοπίο, ιστορία που χάνεται στο βάθος του χρόνου και υπέροχους ανθρώπους.

Στους αγώνες συμμετείχαν γυναίκες και άντρες που κάλυπταν όλο το εύρος των ηλικιών, μέχρι και παιδιά κάτω των 14 ετών, όπως ένας μικρός από τη Λετονία, ενώ ο καθένας είχε τη δική του ιστορία να διηγηθεί. Άλλοι επαγγελματίες δρομείς και κολυμβητές, άλλοι ερασιτέχνες και άλλοι που για πρώτη φορά αποφάσισαν να δοκιμάσουν τα όριά τους, όλοι εκεί για να απολαύσουν την ίδια εμπειρία. Υπήρξαν άτομα που αγωνίστηκαν οικογενειακά, άλλοι που αφιέρωσαν την περάτωση της διαδρομής στο αγαπημένο τους πρόσωπο και άλλοι που θεώρησαν την στιγμή του τερματισμού ιδανική συνθήκη για πρόταση γάμου, όπως έγινε με ένα ζευγάρι από τις Φιλιππίνες. Αν και οι Κυκλάδες φημίζονται για τους αέρηδες τους, ο καιρός ευνόησε και τις δύο ημέρες των αγωνισμάτων και πέρα από ελάχιστη συννεφιά το πρωί του Σαββάτου, ο ήλιος και η ζέστη ανέδειξαν το 5ο Santorini Experience σε μια μοναδική εμπειρία ευγενούς άμιλλάς μεταξύ αθλητριών και αθλητών με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμικές καταβολές.

Το Σάββατο, έλαβαν χώρα τρείς, διαβαθμισμένης δυσκολίας, αγώνες τρεξίματος, των 5, 10 και 15 χιλιομέτρων αντίστοιχα, στο μονοπάτι που συνδέει την Οία με τα Φηρά, το οποίο έχει θέα την υπέροχη Καλντέρα. Σημείο εκκίνησης αποτέλεσε το εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Οία. Και οι τρεις αυτές διαδρομές έχουν σχεδιαστεί από τον πρώην μαραθωνοδρόμο, Νίκο Πολιά.

Σύμφωνα με τον κ. Άκη Τσόλη, διευθύνων σύμβουλο της Active Media Group, στους αγώνες δρόμου συμμετείχαν περίπου 600 άτομα. Ο ίδιος τονίζει ότι το συγκεκριμένο μονοπάτι είναι ιδιαίτερα στενό, επομένως, για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα, ο αριθμός των δρομέων δεν γίνεται να είναι απεριόριστος.

Μεταξύ των συμμετεχόντων φιγουράρουν, ο Στέλιος Δρόσος, που κατέκτησε την πρώτη θέση στους αγώνες των 15 χιλιομέτρων, ενώ στο πλευρό του βρίσκονται ένας Βέλγος και ένας Φιλανδός. Την απονομή για τον αγώνα διετέλεσε ο πρωταθλητής στο στίβο Περικλής Ιακωβάκης.

Εξαιρετικές ήταν και οι επιδόσεις των γυναικών, με την Φιόνα ΜακΛίοντ, η οποία είναι η δεύτερη γυναίκα που τερμάτισε στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων, μετά την Μπέκα Γουίντσορ, να δηλώνει πως, μέχρι τώρα, έχει συμμετάσχει σε πλήθος αγώνων τρεξίματος και μαραθωνίων και πως, αν και είναι η πρώτη της φορά στο συγκεκριμένο δρώμενο στη Σαντορίνη, θεωρεί φανταστικό ότι αυτή η «γιορτή» εκτυλίσσεται σε ένα τόσο όμορφο μέρος.

Η πρώτη ημέρα έκλεισε με ενθουσιασμό και περαιτέρω προσμονή για τους αγώνες κολύμβησης. Νωρίς το πρωί της Κυριακής συμμετέχοντες και διοργανωτές, χρησιμοποιώντας το τοπικό τελεφερίκ, μαζεύτηκαν στο παλιό λιμάνι των Φηρών και οι προετοιμασίες εκκίνησαν. Η προγραμματισμένη διαδρομή είχε ως σημείο εκκίνησης το ηφαίστειο, όπου μεταφέρθηκαν οι συμμετέχοντες, και τερματισμό το παλιό λιμάνι των Φηρών. Η απόσταση της ήταν 1,5 μίλι (2,4 χιλιόμετρα) και ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων προσέγγιζε τους 200. Στον αγώνα έλαβαν ενεργά μέρος πολλοί γνωστοί πρωταθλητές, όπως ο Ιάπωνας Ολυμπιονίκης του Ρίο, Γιασουνάρι Χιράι, ο οποίος κατέκτησε και αυτή την φορά την πρώτη θέση, τερματίζοντας πρώτος, ο αργυρός ολυμπιονίκης στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος ανέλαβε το κομμάτι της απονομής και η παγκόσμια πρωταθλήτρια Κέλλυ Αραούζου, η οποία τερμάτισε πρώτη μεταξύ των γυναικών.

Η εκδήλωση έκλεισε σε ένα γιορτινό κλίμα με μουσικές και χειροκροτήματα να δίνουν θάρρος στους τελευταίους ώστε να τερματίσουν και ένα ζευγάρι από τις Φιλιππίνες που μόλις είχε αποφασίσει να παντρευτεί να στέλνει ένα μήνυμα – πρόσκληση στις Φιλιππίνες για να επισκεφτούν τη Σαντορίνη. Ο κ. Τσόλης δηλώνει πως η επιλογή αυτής της περιόδου για την διεξαγωγή του event δεν είναι τυχαία. Αφενός οι ενδιαφερόμενοι από τη Γερμανία έχουν αυτήν την περίοδο τις πρώτες τους διακοπές οπότε είναι πιο εύκολο για αυτούς να συμμετάσχουν. Παράλληλα, ο ίδιος διαπιστώνει ότι από την έναρξη του Santorini Experience και μετά η τουριστική περίοδος στο νησί έχει επεκταθεί περίπου κατά δύο μήνες φτάνοντας από τα τέλη Σεπτέμβρη στα τέλη Νοέμβρη.

Σε αυτό το δεύτερο σημείο φαίνεται να συμφωνεί και η αντιδήμαρχος Θήρας, Οίας, Θηρασίας, Σοφία Κίτσου, η οποία εξηγεί ότι τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην προβολή του νησιού. Κατά την κ. Κίτσου, ο στόχος του Santorini Experience είναι διττός, αφενός τουριστικός, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να απολαύσουν το πανέμορφο τοπίο της Σαντορίνης και αφετέρου αθλητικός. Η ίδια, τονίζει ότι το δρώμενο θα επαναληφθεί και την ερχόμενη χρονιά η οποία έχει οριστεί ως χρονιά πολιτισμού.

«Ο αθλητισμός είναι μέρος του πολιτισμού», δηλώνει η ίδια. Ο κ. Τσόλης καταλήγει: «πολλές φορές δε συνειδητοποιούμε πραγματικά το πού ζούμε» και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι: «με τη διοργάνωση τέτοιων δρώμενων και συγκεκριμένα με το Santorini Experience βλέπουμε και οι άλλοι πόσο αγαπούν αυτόν τον τόπο». Το 5o Santorini Experience συνιστά συνδιοργάνωση του Δήμου Θήρας, τoυ Δημοτικού Αθλητικού Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Οργανισμού Σαντορίνης (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.) και της Active Media Group.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ