Ανακαλύπτοντας τον βοτανικό κήπο της Κεφαλονιάς

157

Ένας παραδεισένιος κήπος βρίσκεται στην “καρδιά” της Κεφαλονιάς!!!

Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς δημιουργήθηκε το 1998 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Φωκά-Κοσμετάτου, στοχεύοντας στην ανάδειξη των αυτοφυών φυτών και την προώθηση περιβαλλοντικών προβληματισμών. Βρίσκεται στις παρυφές του Αργοστολίου σε ένα κτήμα συνολικής έκτασης 28 στρεμμάτων. Ο Βοτανικός Κήπος σήμερα καλύπτει τα 10 από τα 28 στρέμματα του προϋπάρχοντος παλιού ελαιώνα, ο οποίος έχει οριοθετηθεί και διαμορφωθεί σε διάφορα επίπεδα.

Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς, συμβάλλει ουσιαστικά στην οικολογική ευαισθητοποίηση και την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, με την κατάλληλη υποστήριξη, θα μπορέσει να δημιουργήσει την αναγκαία υποδομή για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας στον τομέα της Βοτανολογίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με την ανάπτυξη συνεργασιών και την ανταλλαγή επιστημονικού προσωπικού.

Η αρχική επέμβαση στο χώρο περιορίστηκε στην ανάδειξη της υπάρχουσας βλάστησης με την απομάκρυνση ξερών κλαδιών, ζιζανίων κλπ, την προσθήκη μονοπατιών και την δημιουργία ενός ρυακιού. Ακολούθησε η φύτευση βοτάνων σε συγκεκριμένο χώρο και ο εμπλουτισμός με άλλα μεσογειακά αυτοφυή φυτά. Απώτερος στόχος και φιλοδοξία μας είναι η συλλογή αυτή των μεσογειακών φυτών να εκπαιδεύει, να διατηρεί και ταυτόχρονα να τέρπει.

Το 2008 δημιουργήθηκε μια μικρή τεχνητή λίμνη 500 κ.μ. Ο υδάτινος αυτός πόρος, που φυτεύτηκε με μεσογειακά υδροχαρή φυτά, διευρύνει και εμπλουτίζει τον επισκέψιμο χώρο του Κήπου αλλά και το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ταυτόχρονα λειτουργεί ως αποθετήρας νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Σταδιακά, ο Κήπος αναπτύσσει φυτοκοινωνίες όπως δάσος, μακία βλάστηση, φρύγανα, χορτολίβαδο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ειδικές συλλογές φυτών ανάλογα με τη χρήση τους στην ιατρική, τη μαγειρική, την ανθοκομική κλπ.

Δύο τέτοιες έχουν ήδη δημιουργηθεί:

α.  θεραπευτικά βότανα, μέσα στα απομεινάρια παλιάς ξερολιθιάς

β.  ανθεκτικά μεσογειακά φυτά χαμηλής φροντίδας στον αστικό κήπο δίπλα στη λίμνη.

Διασχίζοντας τον ελαιώνα, και απέναντι ακριβώς, θα συναντήσετε μικρή τεχνητή λίμνη με υδρόβια φυτά. Στα δεξιά της λίμνης, ο κυπαρισσώνας είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να απολαύσετε τη μουσική που δημιουργεί το τεχνητό ρυάκι. Συνεχίζοντας το ανηφορικό μονοπάτι θα ανακαλύψετε δεξιά τον κήπο με τα αρωματικά βότανα. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν τρία έργα τέχνης τα οποία δωρήθηκαν στο Ίδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου από τους δημιουργούς τους, μετά την τεράστια επιτυχία της έκθεσης «Γλυπτά στον Κήπο» τον Αύγουστο 2010.

Πρόκειται για τα:

1) «Χρησμός Κεφαλονιάς», 2010, του Κρις Γιαννάκου

2) «Κυνό-βιο», 2010, του Χάρη Κοντοσφύρη

3) «Αίνος – Κεφαλονιά», 2010, μόνιμη ζωγραφική παρέμβαση της Τίνας Καραγεώργη.

Προχωρώντας στο ανηφορικό μονοπάτι βρίσκεστε σε ένα πλάτωμα απ’ όπου διακρίνετε, πίσω από ένα φράκτη με αγιόκλημα, σχίνα και περικοκλάδες, ένα πέτρινο τοιχείο. Σιγά-σιγά ξεδιπλώνεται στα μάτια σας η λίμνη με τα υδρόβια φυτά και το πέτρινο περίπτερο, το οποίο θα εξελιχθεί σε πρόταση για αστικό κήπο. Ένας ακόμη τόπος απόλαυσης και ανάπαυλας.

Επιστρέφοντας στο μονοπάτι θα συναντήσετε στην κατάβασή σας τις σκάλες που οδηγούν στο υπαίθριο θέατρο. Φεύγοντας από την πίσω έξοδο του θεάτρου, συναντάτε αριστερά το μονοπάτι με τα βραχώδη φυτά, το οποίο, μέσα από μία ακόμη συστάδα αρωματικών φυτών, σας οδηγεί στο μέρος από όπου ξεκινήσατε.

Πληροφορίες από focas-cosmetatos.gr, back-to-nature.gr

Και μην ξεχνάτε! Η Levante Ferries σας περιμένει να σας ταξιδέψει με τα υπερσύγχρονα πλοία της, από την Κυλλήνη στην υπέροχη Κεφαλονιά και να εξερευνήσετε από κοντά τον παραδεισένιο Βοτανικό Κήπο!