Πρέβεζα: Εξερευνώντας την αρχοντική πόλη του Αμβρακικού

406

Η Πρέβεζα διαθέτει μία παράξενη ομορφιά, μία κρυφή γοητεία που ταξιδεύει τον επισκέπτη μέσα από τις εναλλαγές του τοπίου της, αλλά και με τον τρόπο που συνδέει διαφορετικές εποχές και τοποθεσίες.

Τι να δείτε/να κάνετε άμα βρεθείτε εκεί

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης (ΑΜΝ) είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη Νικόπολη, την πόλη που ίδρυσε ο Οκταβιανός σε ανάμνηση της νίκης του στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ. Με κεντρική ιδέα τη φράση «Μία ναυμαχία, μία πόλη, μία αυτοκρατορία», παρουσιάζει με απλό τρόπο στο ευρύ κοινό την ιστορία της σπουδαίας αυτής πόλης. Εκεί, μπορείτε να δείτε τις πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες για το πως ήταν η πόλη δομημένη από τον Μεσαίωνα, ή ακόμη και τι άποψη είχαν για τη μεταθανάτια ζωή!

Το κάστρο του Παντοκράτορα

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου δυτικά της πόλης της Πρέβεζας, πάνω στην παραλία και ακριβώς στο γύρισμα της ακτής προς το Ιόνιο πέλαγος, υψώνεται το φρούριο του Παντοκράτορα. Σύμφωνα με ειδικούς, υποστηρίζουν πως το φρούριο πήρε το όνομά του από την εκκλησία του Παντοκράτορα που χτίστηκε εκεί, κατά τη διάρκεια της γαλλικής κατοχής της πόλης, πριν την ανέγερσή του κι έδωσε το όνομά της και στον γειτονικό οικισμό. Οι ευρωπαίοι το ονόμαζαν «Ενετικό» ή «Βενετσιάνικο» κάστρο ενώ οι Τούρκοι «ουτς καλέ», «ουτς»=uc= που σήμαινε άκρη, τέρμα, σύνορο.

Το κάστρο του Παντοκράτορα κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Αλή Πασά βάσει σχεδίου του Γάλλου μηχανικού Yadocourt. Βέβαια αυτή η ”αποστολή” κάλυπτε σκοπιμότητες της στρατηγικής των Γάλλων στην Ήπειρο και την Αλβανία. Η θέση του εξυπηρετούσε τον απόλυτο έλεγχο της ναυσιπλοΐας της εισόδου του Αμβρακικού κόλπου. Το κυρίως τμήμα του οχυρού διαμορφώνεται σε σχεδόν κανονικό πεντάγωνο με ψηλά, περιμετρικά τείχη. Στην περίμετρο διατάσσονται θολωτοί χώροι που διαμορφώνουν στο κέντρο μια μεγάλη εσωτερική αυλή. Η κύρια πύλη βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και την προσεγγίζει εύκολα κανείς περνώντας την ένυδρη τάφρο. Εκτός από την κύρια πύλη υπάρχει μια μικρότερη στην ανατολική πλευρά, η οποία συνδέει την τάφρο με την εσωτερική αυλή. Σήμερα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, οπότε είναι ένα αξιοθέατο που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε.

Διαβολοπάζαρο

Το Παζάρι του Διαβόλου έχει το δικό του μύθο και τον διηγείται με πολύ πρωτότυπο τρόπο στους περαστικούς! Στην πρόσοψη ενός κτιρίου, υπάρχουν τρεις ανάγλυφες μαρμάρινες πλάκες τοποθετημένες η μια πάνω από την άλλη, και αυτές εξιστορούν πώς αυτός ο πολυλατρεμένος δρόμος των κατοίκων απέκτησε την ιδιαίτερη και αστεία ονομασία του! Tην εποχή της Τουρκικής Κατοχής, βρισκόταν στην Πρέβεζα ένας σπουδαίος Τούρκος στρατιωτικός διοικητής ο οποίος ήταν πολύ σκληρός και επιθετικός. Ένα βράδυ λοιπόν, οι κάτοικοι αυτού του δρόμου, άλειψαν με σαπούνι το καλντερίμι, στο σημείο όπου είχε την πιο απότομη κλίση. Την επόμενη ημέρα, οι κάτοικοι γνώριζαν ότι θα περάσει από εκεί, το άλογό του γλίστρησε κι’ ο ίδιος έπεσε φωνάζοντας: «Σαϊτάν Παζάρ», δηλαδή, Διαβολοπάζαρο. Στο τέλος του κωμικού αυτού δρόμου, που βρίσκεται το παζάρι, θα βρείτε την κατοικία του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη και την προτομή του στην πλατεία Δαρδανελίων που είναι ακριβώς δίπλα.

Παραλία Μονολίθι

Η παραλία Μονολίθι στην Πρέβεζα οφείλει το όνομα της σε κάτι παραλιακούς βράχους σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από την ακτή. Εκτείνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρέβεζας. Αν αγαπάτε πολύ τη φύση και θέλετε να συνδυάσετε τις καλοκαιρινές σας βουτιές με περιπάτους ανάμεσα σε καταπράσινα δέντρα τότε μπορείτε να επισκεφτείτε το δάσος Μονολιθίου που είναι πολύ κοντά στην ακτή.

Κυανή ακτή

Η Κυανή Ακτή είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες της πόλης. Είναι αγαπητή από πάρα πολύ παλιά καθώς τότε που τα ΙΧ ήταν λίγα και ο κόσμος κινούνταν με τα λεωφορεία, η παραλία αυτή ήταν προσβάσιμη διότι δεν απέχει πολύ από το κέντρο της πόλης και τον τότε σταθμό του ΚΤΕΛ. Τα τελευταία χρόνια η Κυανή Ακτή έχει οργανωθεί πολύ καλά. Εκτός από το beach bar που διαθέτει, έχει όλες τις υποδομές που της επέτρεψαν το 2017 να πάρει τη Γαλάζια Σημαία. Ο γιαλός έχει πολύ ψιλή άμμο έξω και μέσα στο νερό, γεγονός που την κάνει ευχάριστη στο βάδισμα. Τα νερά εδώ είναι ρηχά, ζεστά και σχεδόν πάντα ήρεμα. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή και ιδανική είναι το beach bar το οποίο διοργανώνει πολύ συχνά live βραδιές, και προσφέρει τις ξαπλώστρες στη παραλία δωρεάν, όπως δηλαδή συνηθίζεται να γίνεται αυτό σε όλες τις παραλίες της Πρέβεζας.

Πως μπορείτε να πάτε στην Πρέβεζα

Όσοι ζούμε στην Αθήνα, μπορούμε εύκολα να βρεθούμε εκεί μέσω του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού και έπειτα διασχίζοντας την Αιτωλοακαρνανία. Σε σχεδόν 4 ώρες θα είστε έτοιμοι να χαρείτε τις ομορφιές της Πρέβεζας!