Ανδρίτσαινα: Ταξίδι στην πέτρινη αρχόντισσα

441

Βρίσκεται κοντά στα όρια Ηλείας και Αρκαδίας και αποτελεί έναν υπέροχο προορισμό για τους λάτρεις της παράδοσης.

Χτισμένη στα δυτικά του Λυκαίου όρους, στα σύνορα της Ηλείας με τη Μεσσηνία και την Αρκαδία, εμφανίζεται ιστορικά γύρω στο 900 μ.Χ. Την περίοδο της Ενετοκρατίας άρχισε να μεγαλώνει και τον 19ο αιώνα μετατρέπεται σε έναν σημαντικό εμπορικό οικισμό.

Τι να δείτε/να κάνετε εκεί

Λαογραφικό Μουσείο και Νικολοπούλειος Βιβλιοθήκη

Μέσα στην πόλη αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί 4000 περίπου εκθέματα από την κοινωνικοοικονομική ζωή της ευρύτερης ορεινής Ολυμπίας όπως εργαλεία, εξοπλισμούς παλαιών επαγγελμάτων καθώς και χειρόγραφα και πολεμικά κειμήλια των Ελλήνων Αγωνιστών της πρώτης νικηφόρας Μάχης του Αγώνα που έλαβε χώρα την 27/3/1821 στα στενά του Αγίου Αθανασίου. Επίσης, η Νικολοπούλειος Βιβλιοθήκη, με παλιά βιβλία και χειρόγραφα Φράγκων, Ενετών και οπλαρχηγών του ’21 και με αντίγραφα των αετωμάτων του Επικούρειου Απόλλωνα του Αλκαμένη, να κοσμούν τους διαδρόμους της.

Αρχαία Φιγαλεία

Η Αρχαία Φιγαλεία βρίσκεται νότια της Ανδρίτσαινας, 8 χιλ. από τον αρχαίο ναό και κατά την αρχαιότητα υπήρξε μια από τις πιο ισχυρές αρκαδικές πόλεις. Εκεί, είμαστε σίγουροι θα λατρέψετε το πράσινο και θα νομίζετε πως βρίσκεστε σε έναν επίγειο παράδεισο. Σε απόσταση 14 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Ανδρίτσαινας, στην τοποθεσία Βάσσες, βρίσκεται ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, έργο του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα των Αθηνών Ικτίνου (420-410 π.Χ). Ο επονομαζόμενος και «Παρθενώνας της Πελοποννήσου» ναός, χτίστηκε προς τιμήν του θεού Απόλλωνα που έσωσε τους κατοίκους της Αρχαίας Φιγαλείας από την επιδημία πανούκλας που μάστιζε την περιοχή, την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου.

Πεζοπορία στο Λύκαιο όρος και Rafting στον Αλφειό ποταμό

Μια άλλη δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετεαν βρεθείτε εκεί, είναι η πεζοπορία. Το Λύκαιο βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αρκαδίας- Μεσσηνίας και Ηλείας. Ό,τι καλύτερο για μια εξόρμηση στη φύση. Ο Αλφειός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου και ο αγαπημένος του Δία σύμφωνα με τη μυθολογία. Ρέει μέσα από ένα εντυπωσιακό φαράγγι, με λευκούς ασβεστολιθικούς βράχους που υψώνονται πάνω από πυκνή βλάστηση. Μέχρι πρόσφατα η δύναμη του ποταμού είχε αξιοποιηθεί από τους κάτοικους της γύρω περιοχής με νερόμυλους χτισμένους στο πλάι του. Οι απότομοι γκρεμοί που υψώνονταν πάνω από τις όχθες παρείχαν καταφύγιο σε ερημίτες και μοναχούς οι οποίοι ζούσαν σε σπηλιές και μοναστήρια χτισμένα στους βράχους. Σε αυτό το μέρος, πραγματοποιείται μια από τις καλύτερες καταβάσεις ποταμού ράφτινγκ σε ένα από τα πιο όμορφα ποτάμια της Ελλάδας.

Το Φαράγγι της Νέδας

Το Φαράγγι της Νέδας βρίσκεται Νότια της Αρχαίας Ολυμπίας, στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας και συγκεκριμένα πολύ κοντά στον εκτεταμένο χώρο της Αρχαίας Φιγαλίας και το ποτάμι αποτελεί φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Διανύει 32 χιλιόμετρα και έπειτα εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος στην περιοχή Ελαία κοντά στην Κυπαρισσία. Οι πηγές του βρίσκονται στο όρος Λύκαιο, κοντά στο χωριό Πέτρα στα όρια Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Το φαράγγι της Νέδας είναι προσπελάσιμο μόνο το καλοκαίρι καθώς η διάσχιση γίνεται μέσω του ποταμού. Μερικά σημεία της διαδρομής έχουν ιδιαίτερα υψηλό δείκτη δυσκολίας γι΄ αυτό και απαιτείται καλή οργάνωση με οδηγό και εξοπλισμό.

Ιερά Μονή Παναγίας Σεπετού

Σημαντικό μεσαιωνικό μνημείο της περιοχής, αποτελεί επίσης η Μονή Σεπετού, χτισμένη τον 11ο αιώνα μ.Χ. σε έναν απόκρημνο βράχο, ιερός χώρος για πολλούς χριστιανούς λόγω της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σεπετιώτισσας.

Πως μπορείτε να πάτε

Η Ανδρίτσαινα απέχει από την Αθήνα 240 χλμ και μπορείτε να πάτε οδικώς μέσω της Ολυμπίας Οδού. Κάντε μία στάση στην Πάτρα (δείτε περισσότερα εδώ) και από εκεί κατευθυνθείτε προς τον Πύργο. Αφού φτάσετε στον Πύργο, απομένουν 79 χλμ μέχρι τον προορισμό σας.