Πάπιγκο: Ένα παραμύθι στις πλαγιές της Τύμφης

898

Είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα χωριά του Ζαγορίου, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός και συγκεντρώνει χιλιάδες ταξιδιώτες όλες τις εποχές του χρόνου.

Στο τέλος της Βυζαντινής εποχής, το Πάπιγκο  ήταν η πρωτεύουσα του Δυτικού Ζαγορίου ενώ ως «Πάπιγκος» αναφερόταν η οροσειρά της Τύμφης που απλώνεται από πάνω του.

Το Μεγάλο Πάπιγκο απέχει 60 χλμ από τα Ιωάννινα και θα σας εντυπωσιάσει με την άψογη αρχιτεκτονική του. Λιθόστρωτα καλντερίμια, αρχοντικά, όμορφες βρύσες, παλιές εκκλησίες που βασίζονται στην παραδοσιακή Ζαγορίσια αρχιτεκτονική δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στο χωριό. Για να φτάσετε στο Μεγάλο Πάπιγκο θα πρέπει να περάσετε την Αρίστη και τα «καγκέλια» τον φιδογυριστό δρόμο με τις 14 απότομες στροφές.Το Μικρό Πάπιγκο αποτελεί μαζί με το Μεγάλο Πάπιγκο τους δυο συνοικισμούς του Πάπιγκου.

Ανάμεσα στο Μικρό και στο Μεγάλο Πάπιγκο στη θέση Λάκος, στέκεται ένα μονότοξο γεφύρι που συνδέει τους δύο οικισμούς με το παλιό μονοπάτι, χτισμένο το 1854.

Περιπλανηθείτε στα λιθόστρωτα καλντερίμια του οικισμού, και συναντήστε στον δρόμο του αρχοντόσπιτα, βρύσες με τα πεντακάθαρα νερά, γραφικά ταβερνάκια και παραδοσιακά καφενεία.

Τι να δείτε στην περιοχή

Κολυμπήθρες, οι φυσικές πισίνες

Επίσης, ανάμεσα στο Μεγάλο και στο Μικρό Πάπιγκο θα βρείτε τις Κολυμπήθρες, ένα τοπίο που καταφέρνει και μαγεύει όλες τις εποχές του χρόνου καθώς η φύση οργιάζει και τα χρώματα καθηλώνουν τον επισκέπτη. Για να φτάσει κανείς στις κολυμπήθρες θα δει περίπου 500 μέτρα πριν το Μικρό Πάπιγκο αριστερά, σχεδόν πάνω στο δρόμο, μια πινακίδα που οδηγεί προς το ρέμα Ρογκοβό και τις κολυμπήθρες. Μετά από λίγα μέτρα μέσα από ένα μοναπάτι ο επισκέπτης συναντά τις πρώτες κολυμπήθρες, ενώ μετά από μια απόσταση περίπου 10 λεπτών φτάνει κανείς και στις επόμενες. Το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή. Αν δεν αγαπάτε τις κρύες βουτιές μπορείτε απλά να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας τη γαλήνη και την ηρεμία της μοναδικής αυτής φύσης.

Το διάσημο φαράγγι του Βίκου

Το Πάπιγκο βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου. Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά φαράγγια στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία με τεράστια οικολογική αξία. Έχει κατακτήσει μία θέση στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα. Το ποτάμι που το διασχίζει, ο Βοϊδομάτης έχει νερό από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο.

Ο καλύτερος τρόπος για να το γνωρίσετε είναι, φυσικά, διασχίζοντας το μέσα από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της περιοχής. Αν δεν θέλετε να κοπιάσετε μπορείς απλά να αγναντέψετε τη χαράδρα από ψηλά. Τα καλύτερα σημεία για να το κάνετε βρίσκονται στο Μονοδένδρι, στην τοποθεσία Οξιά και στο μοναστήρι τις Αγίας Παρασκευής.

Rafting και river trekking στον Βοϊδομάτη

Ο Βοΐδομάτης θεωρείται ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης και ενδείκνυται για αρχάριους που θέλουν να γνωρίσουν τη δραστηριότητα του rafting. Η διαδρομή από τη γέφυρα της Αρίστης μέχρι το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς είναι μαγευτική. Η εμπειρία αυτή γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική την Άνοιξη.

Το εντυπωσιακό σκηνικό της Δρακολίμνης

Από το Πάπιγκο ξεκινά ορειβατική διαδρομή προς τις κορυφές της Τύμφης και τη Δρακολίμνη. Η διαδρομή διαρκεί συνολικά 5 ώρες ενώ στην πορεία του ορειβατικού μονοπατιού, σε υψόμετρο 1950 μέτρων υπάρχει το ορειβατικό καταφύγιο Τύμφης.  Η Δρακολίμνη έχει έκταση 3 με 4 στρέμματα, με περίμετρο περίπου 375 ανθρώπινα βήματα, αλλά έχει μεγάλο βάθος. Έχει σχήμα καρδιάς και ο πυθμένας της κοκκινίζει, ενώ στα νερά της κολυμπούν τρίτωνες. Πανέμορφη με βιόλες, ορχιδέες, αγριομενεξέδες, σαξιφραγκιές και κρίνους στις παραλίμνιες περιοχές, νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε αλπικό τοπίο.

Μάθετε περισσότερα για τα Ζαγοροχώρια εδώ.

Πως θα πάτε στο Πάπιγκο

Όσοι ζούμε στην Αθήνα, μπορούμε εύκολα να βρεθούμε εκεί καθώς μέσω της Ολυμπίας Οδού θα φτάσουμε εύκολα στη Δυτική Ελλάδα και στα Ζαγοροχώρια, διασχίζοντας την Αιτωλοακαρνανία. Για να φτάσετε στο Πάπιγκο θα πρέπει να διανύσετε 63 χλμ από τα Ιωάννινα.

Κεντρική Φώτο: Discover Greece