Ζαγοροχώρια: 46 μαγευτικές επιλογές στους πρόποδες της Πίνδου

1.022

Αποτελούν έναν από τους πιο αγαπημένους ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Ήρεμα, γραφικά και με θέα που κόβει την ανάσα! Οι 46 οικισμοί, τα αποκαλούμενα Ζαγοροχώρια, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι στους πρόποδες της Πίνδου, καθηλώνουν με την γοητεία τους.

Στα Ζαγοροχωρια ο επισκέπτης επίσης μπορεί να θαυμάσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο που είναι τα κύρια υλικά από τα οποία φτιαχνόντουσαν και φτιάχνονται ακόμη τα σπίτια

Το φυσικό τοπίο είναι εξαιρετικό και προσφέρεται για ποικίλες φυσιολατρικές δραστηριότητες. όλες τις εποχές του χρόνου.

Τι να δείτε/τι να κάνετε

Φαράγγι του Βίκου

Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά φαράγγια στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία με τεράστια οικολογική αξία. Έχει κατακτήσει μία θέση στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα. Το ποτάμι που το διασχίζει, ο Βοϊδομάτης έχει νερό από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο.

Ο καλύτερος τρόπος για να το γνωρίσεις είναι, φυσικά, διασχίζοντας το μέσα από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της περιοχής. Αν δεν θες να κοπιάσεις μπορείς απλά να αγναντέψεις τη χαράδρα από ψηλά. Τα καλύτερα σημεία για να το κάνεις βρίσκονται στο Μονοδένδρι, στην τοποθεσία Οξιά και στο μοναστήρι τις Αγίας Παρασκευής.

Ράφτινγκ στον Βοΐδομάτη

Ο Βοΐδομάτης θεωρείται ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης και ενδείκνυται για αρχάριους που θέλουν να γνωρίσουν τη δραστηριότητα του rafting. Η διαδρομή από τη γέφυρα της Αρίστης μέχρι το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς είναι μαγευτική. Η εμπειρία αυτή γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική την Άνοιξη.

Φαράγγι του Βίκου

Πάπιγκο

Είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγορίου, απέχει 60 χλμ από τα Ιωάννινα και θα σας εντυπωσιάσει με την άψογη αρχιτεκτονική του. Λιθόστρωτα καλντερίμια, αρχοντικά, όμορφες βρύσες, παλιές εκκλησίες που βασίζονται στην παραδοσιακή Ζαγορίσια αρχιτεκτονική δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στο χωριό. Για να φτάσετε στο Μεγάλο Πάπιγκο θα πρέπει να περάσετε την Αρίστη και τα «καγκέλια» τον φιδογυριστό δρόμο με τις 14 απότομες στροφές. Το Μικρό Πάπιγκο, κάτω από την εποπτεία των πέντε επιβλητικών πύργων της Αστράκας που ο ψηλότερος φτάνει τα 1788 μέτρα και τη μυθική Δρακόλιμνη, θα σας μαγέψει με το πλούσιο φυσικό του τοπίο που δένει αρμονικά με την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική.

Μικρό Πάπιγκο

Δίλοφο

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης και απέχει 32 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Η πρόσβαση στο χωριό είναι ιδιαίτερα εύκολη αρκεί να είστε προσεκτικοί στις πινακίδες που θα σας οδηγήσουν σε αυτό μίας και δεν είναι πάνω στον οδικό δρόμο. Το χαρακτηριστικό αυτό σε συνδυασμό με την απαγόρευση διέλευσης αυτοκινήτων μέσα από τον οικισμό, έχει βοηθήσει σημαντικά στην διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα και της αυθεντικής Ζαγορίσιας ταυτότητας που το κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα από τα περισσότερα και ομολογουμένως πανέμορφα χωρία του Κεντρικού Ζαγορίου. Ο χαρακτηρισμός μάλιστα του οικισμού ως παραδοσιακού και διατηρητέου έχει ενισχύσει τον αναλλοίωτο χαρακτήρα του μίας και σε αυτό επιτρέπονται μόνο αναστηλώσεις και ανακατασκευές παλαιών κτισμάτων.

Δίλοφο

Κολυμπήθρες

Η παράδοση αναφέρει ότι εκεί ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων απολάμβανε τους καλοκαιρινούς μήνες το μπάνιο του.

Περίπου 500m πριν το Μικρό Πάπιγκό, στα αριστερά σας θα δείτε το ρέμα του Ρογκόβου και μια ξύλινη πινακίδα που σας πληροφορεί σχετικά με τις κολυμπήθρες. Ακολουθήστε το μονοπάτι και σε 2΄-3΄ θα βρεθείτε μπροστά στις πρώτες κολυμπήθρες . Το ρέμα από αυτό το σημείο στενεύει και μετατρέπεται ουσιαστικά σε ένα μικρό φαράγγι. Το θέαμα που αντικρίζετε είναι πανέμορφο και με λίγη προσοχή μπορείτε να συνεχίσετε χωρίς μονοπάτι για άλλα 10΄.

Κολυμπήθρες

 

κεντρική φώτο greeka.com