Φρυγανιά Ζακύνθου: Το τοπικό γλυκό που θυμίζει εκμέκ

721

Ένα ανάλαφρο δροσερό γλυκό που είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε με φρυγανιές και κρέμα αρωματισμένη με μαστίχα. Η γεύση του θα σας συνεπάρει και θα σας “ταξιδέψει” στη Ζάκυνθο!

Υλικά

  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 βανίλια
  • καβουρδισμένα αμύγδαλα, χοντροσπασμένα
  • λίγη κανέλα, σκόνη

Για τη βάση

    • 12 φρυγανιές σταρένιες ή σίκαλης

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 90 γρ. άνθος αραβοσίτου
  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού μαστίχα, τριμμένη

Εκτέλεση

Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5΄, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει

Για την κρέμα: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου, τη ζάχαρη και τη μαστίχα, ανακατεύουμε πολύ καλά με αυγοδάρτη ώστε να διαλυθούν. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε και καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη μέχρι να κρυώσει ανακατεύοντας τακτικά για να μην πιάσει κρούστα.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια σε σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε 100 γρ. από τη σαντιγί στην κρέμα και την υπόλοιπη τη βάζουμε στο ψυγείο.

Σε ένα ορθογώνιο σκεύος απλώνουμε τις φρυγανιές τη μία δίπλα στην άλλη και τις σιροπιάζουμε. Μόλις οι φρυγανιές απορροφήσουν το σιρόπι περιχύνουμε με την κρέμα, καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Σερβίρουμε τη φρυγανιά γαρνιρισμένη με σαντιγί, αμύγδαλα και κανέλα.

Συνταγή: olivemagazine.gr

Αν θέλετε να γευτείτε από κοντά το υπέροχο γλυκό της Ζακύνθου, η Levante Ferries σας περιμένει να σας ταξιδέψει με τα υπερσύγχρονα και απολαύστε την πλούσια γαστρονομία του νησιού με φόντο τις ομορφιές του τόπου!