Κάτω Ταρσός: Τα “Μετέωρα” της Κορινθίας και η Παναγιά των βράχων

964

Τα «Κορινθιακά Μετέωρα» βρίσκονται κοντά στο χωριό Κάτω Ταρσός, στη βορειοανατολική πλευρά του Φενεού και αποτελούν ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Ορεινής Κορινθίας.

Τεράστιοι, επιβλητικοί βράχοι, έλατα και τρεχούμενα νερά, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα όμορφο σκηνικό. Εκεί, σε μια μεγάλη σχισμή της πέτρας, είναι χτισμένο το εκκλησάκι της Παναγίας του Βράχου. Ακριβώς πάνω από τον ναό βρίσκεται το Σπήλαιο με δύο ορόφους. Ο πρώτος λειτουργούσε ως ασκηταριό, ενώ ο δεύτερος κατά την διάρκεια του παρελθόντος, και κυρίως επί Τουρκοκρατίας, είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο. Η πρόσβαση πραγματοποιείται με πέτρινη σκάλα, ενώ υπάρχουν τρεις θολωτοί χώροι και αγίασμα. Η θέα που απολαμβάνει ο επισκέπτης προς όλη τη Ζήρεια, κόβει στην κυριολεξία την ανάσα!

Η παράδοση

Κατά την παράδοση, ο ναός της Παναγίας στον βράχο, ήταν “τάμα” μιας γυναίκας από την Ταρσό που σώθηκε σαν από θαύμα κατά την άλωση της Ταρσού το 1458 από τον Μωάμεθ Β’ τον κατακτητή, μετά την πολιορκία της.
Οι γυναίκες του χωριού σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Ορισμένες δε αναγκάστηκαν να πέσουν από τον βράχο της Ταρσού (άλλη άποψη αναφέρει ότι έπεσαν μόνες τους όπως στο Ζάλογγο για να μη γίνουν σκλάβες), στο σημείο που είναι τώρα ο ναός της Παναγίας.

Μία μητέρα με το παιδί της πέφτοντας ζήτησε την βοήθεια της Παναγίας λέγοντας “Παναγιά μου, σώσε μας!” και πράγματι σαν από θαύμα, η γυναίκα βρέθηκε στη ρίζα του κάθετου βράχου στα 100 μέτρα, σώα και αβλαβής.

Υστερα από αυτό και προς εκδήλωση της ευγνωμοσύνης της τοποθέτησε μερικές εικόνες στην σχισμή του βράχου, “εγκαινιάζοντας” έτσι ουσιαστικά την κατασκευή του ναού ο οποίος σήμερα κοσμείται από αξιόλογες τοιχογραφίες της Παναγίας, του Χριστού και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι οποίες χρονολογούνται στα 150 έτη και είναι έργα του αγιογράφου Ασημάκη Σκαλτζά.

Πως θα πάτε

Μέσω της Ολυμπίας Οδού και μετά από δύομιση ώρες θα φτάσετε στην Ορεινή Κορινθία και συγκεκριμένα στον Κάτω Ταρσό. Για να προσεγγίσετε τα «Κορινθιακά Μετέωρα» οδηγείστε σε έναν βατό χωματόδρομο από το χωριό και μετά από ενάμιση, περίπου, χιλιόμετρο θα βρεθείτε στο πιο επιβλητικό σημείο της Κορινθίας.

Extra Tip: Αν βρεθείτε στην περιοχή μην παραλείψετε να κάνετε μία βόλτα για παιχνίδια με το χιόνι στη Ζήρεια( μάθετε περισσότερα εδώ) και μία βόλτα στο χωριό έκπληξη, στην Ζαχόλη (δείτε εδώ)!