Μονοήμερη εκδρομή μία ανάσα από την Αθήνα – Βόλτα στον Ισθμό της Κορίνθου

1.208

Είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής και ενώνει τον Σαρωνικό κόλπο με τον Κορινθιακό. Η διώρυγα της Κορίνθου είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο για τους ξένους τουρίστες μετά τον Παρθενώνα!

Πολλές είναι οι δράσεις που προσελκύουν κόσμο, που θέλει να έχει μια εμπειρία στο μεγάλο κανάλι. Μπάντζι τζάμπινγκ( διαβάστε εδώ), διάπλους με κανό καγιάκ ή με σανίδα σερφ και πολλά ακόμα γίνονται καθημερινά ή εποχιακά.

Η ιστορία

Η Διώρυγα της Κορίνθου υπήρξε ένα κατασκευαστικό όνειρο – πρόκληση που κράτησε 2.300 χρόνια. Εξαιτίας του υψηλού κόστους και της έλλειψης πόρων, το όνειρο του Ισθμού της Κορίνθου είχε εγκαταλειφθεί μέχρι το 1830, όταν η Ελλάδα απόκτησε την ανεξαρτησία της ξανά και μπορούσε να κάνει σχέδια για την οικονομική της ευημερία. Τελικά, ο Ισθμός της Κορίνθου κατασκευάστηκε το 1893 και κατέστησε δυνατό το διαχωρισμό της Πελοποννήσου από την ηπειρωτική Ελλάδα μέσα από ένα στενό πέρασμα.

Ο Κορινθιακός κόλπος συνδέεται με τον Σαρωνικό κόλπο σε αυτό ακριβώς το σημείο. Ωστόσο, λόγω της στενότητας του περάσματος τα μεγαλύτερα πλοία δεν μπορούν να περάσουν χωρίς να διακινδυνεύσουν. Γι’ αυτό και ο ισθμός δεν χρησιμοποιήθηκε εντέλει σύμφωνα με τις αρχικές προσδοκίες. Μάλιστα, σήμερα δεν υπάρχει κίνηση στον ισθμό παρά μόνο από τα τουριστικά πλοιάρια.

Αξίζει να τονίσουμε ότι ο Ισθμός της Κορίνθου έχει μήκος μόλις 6,4 χιλιομέτρων και πλάτος 21,4 μέτρων, ενώ οι ανασκαφές έχουν γίνει στο επίπεδο της θάλασσας. Αυτό εξηγεί γιατί δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, αλλά επίσης το ίδιο γεγονός εξηγεί γιατί δεν μπορούν τα μεγαλύτερα πλοία να διασχίσουν τον ισθμό.

Βόλτα στην Αρχαία Κόρινθο και στα πέριξ

Από τα must που πρέπει να κάνετε στην περιοχή είναι μια βόλτα στο χωριό της Αρχαίας Κορίνθου, καθώς εκεί βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης και πιο ψηλά το κάστρο (Ακροκόρινθος).

Θαυμάστε τη λίμνη Στυμφαλία που θεωρείται από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στην Πελοπόννησο και τη τεχνητή λίμνη Δόξα (δείτε εδώ). Περάστε στη Στερεά και επισκεφθείτε τις ιαματικές πηγές στο Λουτράκι και τη λίμνη της Βουλιαγμένης(μάθετε περισσότερα εδώ).

Πως θα πάτε στην Κόρινθο

Η Κόρινθος βρίσκεται στον οδικό άξονα Αθήνα-Πάτρα. Μέσω της Ολυμπίας Οδού μπορείτε να φτάσατε γρήγορα και να απολαύσετε την περιοχή. Η εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση καθιστά την Κόρινθο ιδανική ακόμα και για μία μονοήμερη!