Κρεατόπιτα με γεύση… Κεφαλονιάς

132

Πλούσια σε αρώματα και γεύση με καταγωγή από την Κεφαλονιά!  Η συνταγή για παραδοσιακή Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα:

Υλικά

Για τη γέμιση

    • ½ κιλό αρνάκι γάλακτος σε κομματάκια
    • ½ κιλό χοιρινό σε κομματάκια
    • 4-5 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
    • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
    • 1 αβγό
    • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
    • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι
    • 1 πατάτα μέτρια σε κύβους
    • ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
    • 1 κουτ. γλυκού μέντα
    • 1 κουτ. γλυκού μαϊντανό
    • ½ κουτ. γλυκού μαντζουράνα
    • 1 φλιτζάνι νερό
    • αλάτι, πιπέρι

Για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι κρασί
  • χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • λίγο αλάτι

Διαδικασία

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύετε ελαφρά. Στη συνέχεια ρίχνετε το κρέας και το τσιγαρίζετε. Προσθέτετε νερό και -προαιρετικά- λίγο κρασί και αφήνετε το κρέας να βράσει.

Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζετε το κρέας και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και μυρωδικά, ρίχνοντας τελευταίο το ρύζι και ανακατεύοντας πολύ καλά. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 – 250 βαθμούς.

Ετοιμάζετε το φύλλο. Σε μια λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι, το κρασί, το νερό, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί, ώσπου να γίνουν μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μπάλες και σε αλευρωμένη επίπεδη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη δύο χοντρά φύλλα.

Λαδώνετε ένα ταψί και βάζετε στον πάτο το ένα φύλλο. Προσθέτετε τη γέμιση και σκεπάζετε με το άλλο φύλλο. Γυρίζετε τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί προς τα μέσα και ραντίζετε την επιφάνεια της πίτας με νερό και λίγο ελαιόλαδο. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 1 ώρα.

( Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου)

Λίγα λόγια για την Κεφαλόνια

Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων σε έκταση και είναι πολύ γνωστό σε όλη την Ελλάδα για τις πανέμορφες παραλίες και την εξαιρετική κουζίνα. Για πάρα πολλά χρόνια ήταν υπό Βενετική κατοχή και πέρασε στο ελληνικό κράτος το 1864, όπως και όλα τα Επτάνησα. Στα ανοιχτά του νησιού ζει η “μονάχους-μονάχους”, ενώ η καρέτα-καρέτα χρησιμοποιεί την παραλία Καμίνια για την αναπαραγωγή της. Λειτουργούν μουσεία, εστιατόρια διάσημα σε όλη την Ελλάδα για τα νόστιμα πιάτα τους και τις επιρροές από την ελληνική αλλά και ιταλική κουζίνα.

Πως θα πάτε στην Κεφαλονιά

Μπορείτε να πάτε οδικώς μέχρι το λιμάνι της Πάτρας ή το λιμάνι της Κυλλήνης, και από εκεί με πλοίο στα λιμάνια του νησιού. Η Levante Ferries έχει επιλέξει προσεκτικά τις ώρες των δρομολογίων, εκτελώντας τα με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, ώστε να σας εξυπηρετεί απόλυτα!