Καρύτσα: Ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Καρδίτσας με θέα που μαγεύει

365

Ένα χωριό κατάφυτο, με μαγευτική θέα, πλούσια ιστορία και ένα από τα παλαιότερα της Καρδίτσας…

Η Καρύτσα είναι ορεινό χωριό του νομού Καρδίτσας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.180 μέτρα στις πλαγιές των Αγράφων και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Θεσσαλίας. Γύρω της υψώνονται πανύψηλα όμορφα βουνά και πέτρινοι απότομοι όγκοι, που την οχυρώνουν φυσικά και ασφαλέστατα, ενώ ο Καρυτσιώτης, που ρέει στην κοιλάδα της, την καθιστά εύφορη και ελκυστική.

Το χωριό βρίσκεται στον ίδιο χώρο από τα βυζαντινά χρόνια. Στη θέση «Παλιοχώρι», λίγο μετά την Καρύτσα και κοντά στο ποτάμι, υπήρχε οικισμός των αρχαίων Δολόπων. Από τα επιφανειακά ευρήματα ο οικισμός προσδιορίζεται χρονικά στον 3ο π.Χ. αι. Σε εκκλησιαστικό βιβλίο μαρτυρείται η καταστροφή της το 1823 από το Μουσταή Πασά της Σκόδρας. Η κατασκευή των σπιτιών της Καρύτσας ακολουθεί την τυπική αγραφιώτικη αρχιτεκτονική.

Επειδή το χωριό κάηκε και το 1943 από τους Γερμανούς λόγω της συμμετοχής στην Εθνική Αντίσταση και της λειτουργίας τυπογραφείου του ΕΑΜ, έχουν διασωθεί ελάχιστα πετρόκτιστα και διώροφα σπίτια.

Τι να δείτε/ Τι να κάνετε

Μοναστήρι της Παναγίας της Πελεκητής

Στα βορειοδυτικά του χωριού Καρύτσα και σε υψόμετρο 1400 μέτρων βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς Πελεκητής χτισμένο μέσα σε απόκρυφνο βράχο και αποτελεί ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό δημιούργημα του 15ου αιώνα. Το 1939 κηρύχτηκε Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο. Η Μονή προκαλεί δέος μοιάζοντας σαν να είναι ανάμεσα σε ουρανό και γη, προσφέρει πανοραμική θέα στη λίμνη Πλαστήρα.

Σπήλαιο του Γάκη

Το σπήλαιο «του Γάκη» με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, παραμένει αναξιοποίητο. Από τις υπόλοιπες σπηλιές, η πιο σημαντική είναι η διώροφη σπηλιά του Καϊμακιά στο Μέγα Ρέμα απ’ όπου πηγάζει ο Καριτσιώτης ποταμός από τις ονομαστές εκεί πηγές.

Ποταμός Καριτσιώτης

Ο ποταμός Καριτσιώτης, μήκους λίγων χιλιομέτρων κυλάει τα καθαρά νερά του σε μία χαράδρα άφθαστης ομορφιάς, ανάμεσα σε έλατα, πλατάνια και ιτιές. Στο ποτάμι υπάρχουν μικρές πέστροφες και ασπρόψαρα. . Όλη η περιοχή της Καρύτσας Δολόπων καλύπτεται από πολύ μεγάλα δημόσια δάση ελάτου, βελανιδιάς και οξυάς.

Ώρα για δράση

Το κατάφυτο τοπίο είναι ιδανικό για πεζοπορία. Στην περιοχή υπάρχουν  οι κορυφές «Μπουρλέρο» στα 2.032 μ. και «Καραμανώλης» στα 1. 700 μ. με ωραία θέα προς τη λίμνη. Επίσης, για τους λάτρεις της αναρρίχησης το πεδίο Μουζάκι, είναι ιδανική επιλογή!

Βόλτα στα Πέριξ

O οικισμός Καρύτσα είναι ιδανική αφετηρία για να οργανώσετε κοντινές αποδράσεις. Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού στη χώρα μας και βρίσκεται 25 χιλιόμετρα δυτικά της Καρδίτσας, σε ένα μαγευτικό περιβάλλον σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Μπορείτε να κάνετε βόλτα και στο Ανθοχώρι, με τα άγρια ψηλά βουνά, και τα κρυμμένα μονοπάτια, και να απολαύσετε  φαράγγια με πέτρινες όχθες μέσα στα πλατάνια… Το γραφικό Ανθοχώρι με τις πανέμορφες τοποθεσίες και την πλούσια ιστορία του ξεπροβάλει μπροστά στον επισκέπτη μετά από μια πανέμορφη διαδρομή σε υψόμετρο 700μ. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Στα Λουτρά Σμοκόβου, στους πρόποδες των Αγράφων βρίσκονται οι σύγχρονες εγκαταστάσεις των λουτρών Σμοκόβου στις οποίες θα βρείτε 43 ατομικούς λουτήρες με υδρομασάζ, μια πισίνα, σάουνες, χαμάμ, αίθουσες μασάζ και γυμναστήριο. Ακόμα θα βρείτε 22 συσκευές ατομικών εισπνοών και 7 συσκευές ατομικών ρινοπλύσεων. Το νερό αναβλύζει από 5 πηγές με θερμοκρασία 42 ºC και χαρακτηρίζεται υπέρθερμο.

Τι να δοκιμάσετε

Η γαστρονομική κληρονομιά της Καρδίτσας είναι άρρηκτα δεμένη με την αγροτική παραγωγή. Μην φύγετε από εκεί χωρίς να δοκιμάσετε τα χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής, το λουκάνικο, το τσίπουρο, τα όσπρια, το κρασί, η ονομαστή φέτα Αγράφων. Λόγω της κτηνοτροφίας το κρέας είναι πολύ δημοφιλές, ο τραχανάς δεν λείπει από το τραπέζι, κυρίως τον χειμώνα, ενώ οι πίτες έχουν την τιμητική τους κάθε εποχή.

Έτοιμοι να γνωρίσετε έναν από τα παλαιότερα χωριά της Καρδίτσας και ένα από τα πιο ορεινά της Θεσσαλίας;

πληροφορίες και φωτο karitsa-dolopon.gr