Λίμνη Πλαστήρα: Εξερευνώντας το στολίδι των Αγράφων

804

Aποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού στη χώρα μας και βρίσκεται 25 χιλιόμετρα δυτικά της Καρδίτσας, σε ένα μαγευτικό περιβάλλον σε υψόμετρο 1100 μέτρων.

Πρόκειται για μία τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 στο οροπέδιο της Νευρόπολης στα βουνά των Αγράφων και σε υψόμετρο 650 μέτρα.

Η λίμνη Πλαστήρα είναι το ιδανικό μέρος για ηρεμία και χαλάρωση όλες τις εποχές του χρόνου και προσφέρει εκτός από ειδυλλιακές εικόνες, πολλά αξιόλογα σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε, όπως ο Βοτανικός κήπος του Νεοχωρίου, το Φράγμα, το παρατηρητήριο στη θέση Μάνδρα, και το Ανθοχωρίου.

Τι να δείτε/ να κάνετε στη Λίμνη Πλαστήρα

Το φράγμα

Δεν γίνεται να πάτε στη λίμνη Πλαστήρα και να μην επισκεφθείτε το φράγμα της. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα και πρόκειται για μία κατασκευή με πλάτος 220 μέτρα που κρατά τα νερά της λίμνης. Στον χώρο του φράγματος θα βρείτε και μερικά μαγαζάκια πάνω στον δρόμο που πουλάνε προϊόντα όπως μέλι και γλυκά του κουταλιού.

Το παρατηρητήριο της λίμνης

Κοντά στο φράγμα βρίσκεται και ο δρόμος για το παρατηρητήριο της λίμνης. Πριν φτάσετε στο φράγμα θα βρείτε μία ταμπέλα που θα στρίψετε δεξιά και θα ακολουθήσετε τον δρόμο με ανηφόρα για να βρεθείτε στη θέση που είναι το ξύλινο κιόσκι και θα έχετε θέα σε όλη τη λίμνη. Χειμώνα – καλοκαίρι η θέα είναι μαγευτική και η φωτογραφική μηχανή απαραίτητη.

Τα εκκλησιαστικά αξιοθέατα

Επίσης κοντά στο φράγμα και στο παρατηρητήριο της λίμνης είναι η πετρόκτιστη Μονή Πελεκητής. Ενα από τα πιο σημαντικά εκκλησιαστικά αξιοθέατα της λίμνης Πλαστήρα. Αξιοσημείωτη είναι και η Μονή Κορώνης στην ανατολική πλευρά της λίμνης Πλαστήρα.

Ο βοτανικός κήπος

Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της λίμνης είναι ο Βοτανικός κήπος, που βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Νεοχώρι και Καλύβια Πεζούλας. Θα βρείτε ταμπέλα στο κεντρικό δρόμο όπου και θα στρίψετε και στο τέλος του δρόμου θα βρείτε το βοτανικό κήπο που στο εσωτερικό του φιλοξενεί πλήθος φυτών από τη χλωρίδα και τη πανίδα της περιοχής.

Sports για όλα τα γούστα

Στη λίμνη Πλαστήρα μπορείτε να επιδοθείτε σε μία πληθώρα δραστηριοτήτων όπως ιππασία, τοξοβολία, υδροποδήλατα, κανό καγιάκ, mountain bike δίπλα από τη λίμνη και πεζοπορία στα σηματοδομημένα μονοπάτια του εκπαιδευτικού δάσους Μπελοκομίτη.

Νεοχώρι, το μεγαλύτερο χωριό

Το μεγαλύτερο χωριό της λίμνης, το Νεοχώρι, είναι το μπαλκόνι της λίμνης Πλαστήρα με πολλές επιλογές για ξενοδοχεία και ταβέρνες. Εκεί επίσης θα βρείτε και  αρκετά σημεία να σταματήσετε να παρατηρήσετε τη θέα προς τη λίμνη, γήπεδα μπάσκετ, πλατείες όμορφα σοκάκια να περιπλανηθείτε στο χωριό. Επίσης μην παραλείψετε στις ταβέρνες του χωριού αλλά και στα γύρω χωριά δοκιμάστε κότσι χοιρινό και ντόπια λουκάνικα.

Με θέα την Καρδίτσα

Ακόμα ένα χωριό με όμορφη θέα όχι προς τη λίμνη αλλά προς τη Καρδίτσα είναι ο Μεσενικόλας. Κοντά στο Μεσενικόλα αξίζει να δείτε και το Μορφοβούνι, χωριό του Νικολάου Πλαστήρα αλλά και το Λαμπερό που είναι το μοναδικό χωριό που είναι χτισμένο δίπλα από τη λίμνη και έχει τη πλαζ Λαμπερού όπου είναι ο τερματισμός του κολυμβητικού διάπλους που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη λίμνη Πλαστήρα μήκους 4 χιλιομέτρων.

Το Ανθοχώρι και ο ανακαινισμένος νερόμυλος

Στη βόρεια πλευρά της λίμνης υπάρχει το Ανθοχώρι στο δρόμο που οδηγεί από τη λίμνη προς το Μουζάκι, το Παλαιομονάστηρο και την Πύλη Τρικάλων την είσοδο για τα χωριά του Κόζιακα. Πριν φτάσετε στο Ανθοχώρι και σε μία στροφή του δρόμου αφήστε το αυτοκινητο σας και δείτε τον ανακαινισμένο νερόμυλο που υπάρχει εκεί.

Εξερευνώντας σπήλαια

Οι πιο δραστήριοι εξερευνήστε τα σπήλαια του Γάκη και του Καιμακιά. Και στα δύο σπήλαια αν επιθυμείτε να τα επισκεφθείτε θα πρέπει να γίνει μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο φορέα αλλά και με τη συνοδεία ειδικού οδηγού. Περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσει η Σπηλαιολογική και Ορειβατική Κοινότητα Καρδίτσας.

πληροφορίες από enjoythessaly.com