Aνθοχώρι: Ένα κρυμμένο χωριό… στα Άγραφα

317

Άγρια ψηλά βουνά, κρυμμένα μονοπάτια, τοξωτά γεφύρια πάνω από ορμητικά ποτάμια,  φαράγγια με πέτρινες όχθες μέσα στα πλατάνια…

Το γραφικό Ανθοχώρι με τις πανέμορφες τοποθεσίες και την πλούσια ιστορία του ξεπροβάλει μπροστά στον επισκέπτη μετά από μια πανέμορφη διαδρομή σε υψόμετρο 700μ. Η παλιά ονομασία του χωριού «Φλωρέσι» σύμφωνα με την παράδοση, προέρχεται από τη λατινική λέξη flores (άνθος).

Τι να δείτε/ Τι να κάντε

Καταρράκτης Ανθοχωρίου

Οι φυσιολάτρες θα γοητευτούν από τον ποταμό Ανθοχωρίτη που διαρρέει το χωριό. Ακολουθώντας το ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι, θα συναντήσετε στην είσοδο του φαραγγιού τον πρόσφατα ανακαινισμένο νερόμυλο, ενώ στη συνέχεια η διαδρομή πλαισιώνεται από οργιώδη βλάστηση και άφθονα νερά που καταλήγουν στους απαράμιλλης ομορφιάς καταρράκτες Ανθοχωρίου. 

Τα θρησκευτικά μνημεία

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η ενδιαφέρουσα εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1623 και ανακαινίστηκε το 1717  και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που κτίστηκε το 1887. Επίσης, την παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία γίνεται στο Ανθοχώρι παραδοσιακό γλέντι και ανήμερα λειτουργία στο ομώνυμο εξωκλήσι. Μεγάλο πανηγύρι γίνεται και στις 26 Ιουλίου στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής.

Γεφύρι Καμάρα

Το τοξωτό γεφύρι «Καμάρα» στο ρέμα της «Κορομηλιάς» αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο για τις δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής. Χτίστηκε γύρω στο 1770, έχει ύψος 10 μέτρα και μήκος περίπου 50 μέτρα. Οι πέτρες του είναι από ψαμμίτη, ένα ακατέργαστο πέτρωμα που υπάρχει σε αφθονία στην περιοχή.

Λίμνη Πλαστήρα

Όταν φτάσετε, θα αντικρίσετε ένα Αλπικό τοπίο. Η Λίμνη Πλαστήρα λειτουργεί ως τεράστια δεξαμενή δραστηριοτήτων. Πρόκειται για μία τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 στο οροπέδιο της Νευρόπολης στα βουνά των Αγράφων και σε υψόμετρο 650 μέτρα. Επίσης, εδώ μπορείτε να κάνετε ποδήλατο ή ιππασία, κανό ή καγιάκ, παραπέντε ή ανεμόπτερο. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Ώρα για δράση

Περίπατοι και ατέλειωτες πεζοπορικές διαδρομές, μέσα από υπέροχα μονοπάτια που διασχίζουν όμορφα δάση ελάτης… Από τις κορυφές «Μπόλτσιανη», «Ζευγαρολίβαδο», «Προφήτης Ηλίας» και «Δερματάς» μπορείτε να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα προς το θεσσαλικό κάμπο και τη Λίμνη Πλαστήρα. Ο ποταμός «Ανθοχωρίτης» με τα άφθονα νερά και τους πανέμορφους καταρράκτες συμπληρώνει το τοπίο και θα σας μαγέψει με την ομορφιά του.

Από εδώ ξεκινάει το φαράγγι του Ανθοχωρίου και το ιστορικό μονοπάτι Β20 που τρέχει δίπλα του και οδηγεί στους θεαματικούς καταρράκτες. Βαδίζοντας κάτω από τα πλατάνια, θα συναντήσετε έναν χωματόδρομο με σήμανση προς τους καταρράκτες. Αριστερά, ο δρόμος οδηγεί στη γραφική εκκλησία της Γεννήσεως της Θεοτόκου και σε ένα γεφυράκι. Ο φαρδύς χωμάτινος δρόμος ξαναγίνεται σε λίγο μονοπάτι και το πολύ σε μισή ώρα, θα έχετε φτάσει στους καταρράκτες.

Τι να δοκιμάσετε

Η γαστρονομική κληρονομιά της Καρδίτσας είναι άρρηκτα δεμένη με την αγροτική παραγωγή. Χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής είναι το λουκάνικο, το τσίπουρο, τα όσπρια, το κρασί, η ονομαστή φέτα Αγράφων. Λόγω της κτηνοτροφίας το κρέας είναι πολύ δημοφιλές, ο τραχανάς δεν λείπει από το τραπέζι, κυρίως τον χειμώνα, ενώ οι πίτες έχουν την τιμητική τους κάθε εποχή. Πιο φημισμένη είναι ο «πλαστός», μια «ψεύτικη», όπως λέγεται, πίτα χωρίς φύλλο, που αποκαλείται «μπατσαριά».Η πιο εκλεπτυσμένη γεύση της περιοχής προέρχεται από τη βλάχικη κουζίνα και είναι η πάπια καβουρμάς.

Άγρια ελευθερία, μαγευτικά τοπία και οι υπέροχοι καταρράκτες δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό… Ακόμα το σκέφτεστε;