Καλλονή Γρεβενών: Ένας ορεινός οικισμός… όνομα και πράγμα

193

Τα πετρόχτιστα σπίτια της και τα γραφικά της σοκάκια θυμίζουν κινηματογραφικό σκηνικό… Η Καλλονή είναι… όνομα και πράγμα!

Η Καλλονή είναι ορεινός παραδοσιακός οικισμός του νομού Γρεβενών, κτισμένος σε υψόμετρο 1080 μέτρων. Βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο και πανέμορφο τοπίο. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η αρχιτεκτονική του. Η πέτρα και τα κτήρια που είναι αποτέλεσμα των έμπειρων μαστόρων της περιοχής εξηγούν γιατί αυτός ο παραδοσιακός οικισμός στα Γρεβενά ονομάζεται Καλλονή. Σπίτια παραδοσιακά χτισμένα με πέτρα και πλακόστρωτοι δρόμοι δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό.

Τι να δείτε/ Τι να κάνετε

Βόλτα στην κεντρική πλατεία

Περπατώντας στα πλακόστρωτα στενά θα κάνετε σίγουρα μια στάση στην κεντρική πλατεία και θα πιείτε νερό από την εντυπωσιακή και ξακουστή πετρόχτιστη βρύση. Όποια εποχή κι αν βρεθείτε εκεί θα γευτείτε το κρυστάλλινο νερό της. Επίσης, θα σας εντυπωσιάσουν τα σπίτια, είναι όλα παραδοσιακά και πέτρινα.

Λαογραφικό Μουσείο

Τα αντικείμενα που βρίσκονται σήμερα στο Λαογραφικό Μουσείο είναι δωρεές χωριανών και φίλων του Συλλόγου.  Ο επισκέπτης μπορεί να δει αντικείμενα (αγροτικά εργαλεία, οικιακά σκεύη, εργαλεία οικοτεχνίας, ρουχισμός, έγγραφα του αρχείου του σχολείου από το 1945, παλιές φωτογραφίες και άλλα) που αποτελούν μέρος του λαϊκού  μας πολιτισμού. Επεξηγηματικά κείμενα και φωτογραφίες διευκολύνουν τον επισκέπτη να ξεναγηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο. Η συλλογή αντικειμένων στο Μουσείο στόχο έχει καταρχήν στη διάσωση των αντικειμένων αυτών από τη φυσική φθορά και την εγκατάλειψη.

Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου “Βάλια Κάλντα” είναι ένας από τους σπουδαιότερους και πιο παρθένους Δρυμούς της Ελλάδας. Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 περίπου μέτρα και περιτριγυρίζεται από τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι (Φλέγκα 2.159 μέτρα) μέχρι και τις κορυφές του βουνού Αυγό (Υψ. 2177 μέτρα). Την κοιλάδα διασχίζουν αρκετά ρέματα με σημαντικότερο το Αρκουδόρεμα, το οποίο αποτελεί παραπόταμο του Αώου. Το όνομα “Βάλια Κάλντα” σημαίνει στα βλάχικα ζεστή κοιλάδα. Προφανώς ο δρυμός πήρε το όνομά του κατ’ ευφημισμό, λόγω του ότι αποτελεί μία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας.

 Ώρα για δράση

Η περιοχή είναι ιδανική για τους λάτρες της πεζοπορίας. Επίσης, σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, ένα αλπικό τοπίο, ντυμένο στα λευκά γεμάτο δράση και ορεινή ομορφιά στην καρδιά της Πίνδου! Λειτουργούν επτά αναβατήρες, εκ των οποίων ο ένας είναι τριθέσιος εναέριος, ο ένας διθέσιος εναέριος, οι τρεις συρόμενοι και οι δύο είναι αναβατήρες για μικρά παιδιά. Επιπλέον, το χιονοδρομικό κέντρο περιλαμβάνει δεκαέξι πίστες συνολικού μήκους περίπου 16 χιλιομέτρων. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Τι να δοκιμάσετε

Η ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών είναι γνωστή για τη γαστρονομία της και συγκεκριμένα για τα μανιτάρια της. Οπότε μην φύγετε από εκεί χωρίς να δοκιμάσετε είτε πίτες με μανιτάρια, είτε πιάτα με κύριο συστατικό τα μανιτάρια. Επίσης, υπάρχουν πολλά ακόμη παραδοσιακά προϊόντα που θα βρείτε για να δοκιμάσετε και να πάρετε μαζί σας. Ανάμεσα στα τυριά, έχουν ξεχωρίσει το ανεβατό και το κεφαλοτύρι αλλά δεν φεύγουμε ποτέ χωρίς χειροποίητα ζυμαρικά και σπιτικά γλυκά του κουταλιού. Φυσικά μην παραλείψετε να συνδυάσετε το γεύμα σας με τα ντόπια κρασιά της περιοχής.

Food for Football - Μανιτάρια μπαρούτ μεζέ

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την “Πόλη των μανιταριών” δείτε εδώ!