Επτάνησα: Εσείς γνωρίζατε αυτά τα πανέμορφα “μυστικά” τους;

Το Σπήλαιο της Μελισσάνης
81

Τουριστικοί προορισμοί, μνημεία, μαγευτική φύση και μοναδικά τοπία. Τα νησιά του Ιονίου υπόσχονται ότι ο επισκέπτης τους δεν θα πλήξει.

Κεφαλονιά: Το Σπήλαιο της Μελισσάνης

Το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης είναι ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να δει κάνοντας βαρκάδα στο εσωτερικό του για να απολαύσει τα υπέροχα γαλάζια νερά.

Βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Σάμη. Από το νησάκι που υπάρχει στο κέντρο της λίμνης έχουν έρθει στο φως ευρήματα που πιστοποιούν ότι στην αρχαιότητα η λίμνη ήταν τόπος λατρείας του θεού Πάνα και των Νυμφών. Γι’ αυτό και το σπήλαιο ονομάζεται και Σπήλαιο των Νυμφών.

Ζάκυνθος: Το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων

Ο επισκέπτης που φθάνει στην πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, το Αργοστόλι, δεν μπορεί να μην επισκεφθεί και φωτογραφηθεί, στο «Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων» λίγο έξω από την πόλη.
Το σήμα κατατεθέν του Αργοστολίου, με τη μοναδική αρχιτεκτονική εντάχθηκε στο δίκτυο των φάρων της Ελλάδας το 1863. Το 1953 από τους σεισμούς της Κεφαλονιάς ο φάρος καταστράφηκε για να ανακατασκευαστεί αργότερα σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια.

 

Ο Λόφος του Στράνη

Πάνω από την πόλη της Ζακύνθου, δεσπόζει ο «λόφος του Στράνη», όπου ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ακούγοντας τους κανονιοβολισμούς του Μεσολογγίου, εμπνεύστηκε και έγραψε τον εθνικό μας ύμνο. Στη μέση της μικρής πλατείας, όπου δεσπόζει η προτομή του Διονυσίου Σολωμού, υπήρχε το δέντρο στη σκιά του οποίου ο εθνικός μας ποιητής έγραψε τον « Ύμνο εις την Ελευθερία» και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους».

Η πρόσβαση στον λόφο του Στράνη είναι πολύ εύκολη και σύντομη από την πόλη. Αξίζει τον κόπο να ανηφορίσετε εκεί γιατί η μαγευτική θέα σε συνδυασμό με το εκπληκτικό φυσικό τοπίο θα σας μαγέψει.

 

Λευκάδα: Tο Φαράγγι της Μέλισσας

Για να απολαύσει κάποιος τις ομορφιές του Φαραγγιού της Μέλισσας πρέπει να περπατήσει μέσα στα κρυφά του μονοπάτια.

Πέτρινα και ξύλινα γεφύρια διάσπαρτα παντού θυμίζουν άλλες εποχές, ενώ οι πέτρινοι ερειπωμένοι νερόμυλοι αποκαλύπτουν την ύπαρξη οικισμών και την ενασχόληση των κατοίκων, στο παρελθόν, με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Τα πιο γνωστά μονοπάτια είναι η «Απεταστή» και το «Κακό Λαγκάδι». Όποιο και να ακολουθήσετε η διαδρομή θα σας αποζημιώσει ενώ οι χείμαρροι και τα ρυάκια θα σας ακολουθούν σε κάθε βήμα.

 

Παξοί: Τo ενετικό κάστρο του Αη Νικόλα

Το ενετικό κάστρο του Αη Νικόλα ήταν ο «φύλακας» των Παξών, καθώς κάποτε προστάτευε τους κατοίκους του νησιού από τους πειρατές.

Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το λιμάνι του Γάιου και είναι κτισμένο στην κορυφή της ομώνυμης φυσικής νησίδας.

Σχεδόν ακέραια παραμένουν τα τείχη του, η μπαρουταποθήκη, η δεξαμενή, το παρατηρητήριο, τα κανόνια, αρκετοί βοηθητικοί χώροι, αλλά και το βαθύ πηγάδι που έχει ακόμη νερό. Το σχέδιο του βασίστηκε σε σχέδια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που σώζονται σε βιβλιοθήκες της Βενετίας.

 

Κέρκυρα: To Παρατηρητήριο του Κάιζερ «The Kaiser throne»

Το Παρατηρητήριο του Κάιζερ ή «The Kaiser throne» βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου, σε ύψος 270 μέτρα από τη θάλασσα, στο παραδοσιακό πέτρινο χωριό Πέλεκα περίπου 13 χλμ βορειοδυτικά από την πόλη της Κέρκυρας.

Πρόκειται για μία πέτρινη εξέδρα διαμορφωμένη πάνω σε βράχο, που για να τη φτάσεις ανεβαίνεις αρκετά σκαλοπάτια, όμως η θέα που σου προσφέρει σε αποζημιώνει για τον κόπο.

Το Παρατηρητήριο του Κάιζερ, πήρε το όνομά του από τον αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμο Β’, γνωστό και ως Κάιζερ, ο οποίος λάτρευε την Κέρκυρα και στις διακοπές του συνήθιζε να πηγαίνει στον λόφο του χωριού Πέλεκα για να απολαύσει την πανοραμική θέα.

Σήμερα το Παρατηρητήριο του Κάιζερ είναι το αγαπημένο σημείο συνάντησης όσων θέλουν να απολαύσουν ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

 

Ερείκουσα : Η «μωβ όαση» των Διαποντίων νήσων

Η Ερείκουσα πήρε το όνομά της από το θάμνο “Ρείκι” που ανθίζει τον Οκτώβριο και κάνει το νησί μωβ.
Μπορεί να «ερημώνει» το φθινόπωρο από τους καλοκαιρινούς επισκέπτες της, όμως αυτοί που αγαπούν τη φύση θα ενθουσιαστούν αν την επισκεφθούν και διαπιστώσουν πως πρόκειται για έναν μικρό παράδεισο βγαλμένο από παραμύθι.

Ανεβαίνοντας από τον Πόρτο, που είναι χτισμένος ανάμεσα σε δύο λόφους στη θέση Μεγάλο Λιβάδι και είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού και το κύριο λιμάνι του, ο επισκέπτης φτάνοντας στον λόφο Κάτεργο, θα ενθουσιαστεί με την καταπληκτική θέα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ