Το “μνημείο” της Αθήνα που φτιάχνει την πιο θρυλική τυρόπιτα

218

Μια υπέροχη μυρωδιά φρεσκοψημένου βουτύρου σε τραβάει από τη μύτη και σε οδηγεί στην οδό Βουλής. Εδώ και 108 χρόνια υπάρχει ένα ζαχαροπλαστείο – φούρνος, το “Άριστον”, το οποίο σου δίνει την ευκαιρία να γευθείς την πιο διάσημη τυρόπιτα της Αθήνας!

Για την πρώτη τυρόπιτα κουρού της Ελλάδας, έχουν ειπωθεί πολλά. Τραγανιστή και βουτυρένια με τυρί που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Η υπεραιωνόβια συνταγή του ιδρυτή Λομποτέση έφτασε από την Κωνσταντινούπολη το 1910 κι η φήμη της εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Διεθνείς ταξιδιωτικοί οδηγοί γράφουν γι αυτή και την προτείνουν στις γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις αν βρεθείς στην Αθήνα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εδώ και δεκαετίες, χιλιάδες επώνυμοι Αθηναίοι έτρωγαν σε αυτό το μαγαζί. Παλαμάς ,Σεφέρης, Ελύτης, αλλά και ο Λογοθετίδης, είναι μερικοί από αυτούς.

Με το πέρας του χρόνου, προστέθηκαν και άλλες συνταγές, με αποτέλεσμα σήμερα το Άριστον να φτιάχνει πάνω από 120 διαφορετικές πίτες, αλμυρές και γλυκές, με κολοκύθι, μανιτάρια, χόρτα, πράσα και διάφορα άλλα, αξιοποιώντας συνταγές από όλη την Ελλάδα. Και φυσικά όλα χειροποίητα!

Να σημειωθεί ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το εμβληματικό ζαχαροπλαστείο της οδού Βουλής ανήκει στο «Μέγαρο Ταμείου Εμπόρων», και έχει χαρακτηριστεί «Νεώτερο Μνημείο» της Ελλάδας από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).