Απόδραση στην πολιτιστική κληρονομιά της Ιθάκης

100

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις… έγραψε ο γνωστός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης. Η Ιθάκη είναι ένα πανέμορφο μέρος για ηρεμία και να περάσετε καλά!

Έτοιμοι να εμβαθύνετε στην πολιτιστική κληρονομιά του λατρεμένου νησιού;

Στην Ιθάκη υπάρχουν διάφορα άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε πέρα από το να εξερευνήσετε τις μαγικές της παραλίες. Ένα από αυτά είναι να αποκτήσετε μια πιο βιωματική σχέση με την τέχνη της.

Μπορείτε να βρείτε από παλιές φωτογραφίες, πίνακες καραβιών Ιθακήσιων πλοιοκτητών, ναυτικά όργανα και στολές, έγγραφα, μέχρι και βιβλία της Εμποροναυτικής Σχολής Σταθάτου που λειτούργησε στο νησί στις αρχές του 20ού αιώνα και ήταν ονομαστή σε όλη την Ελλάδα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιθάκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιθάκης βρίσκεται στο Βαθύ, πίσω από την παραλία, στην περιοχή της Μητρόπολης. Είναι ένα από τα δύο μουσεία στην Ιθάκη με αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς φιλοξενεί αντικείμενα από τις ανασκαφές στα νότια του νησιού, ενώ στην Αρχαιολογική Συλλογή Βορείου Ιθάκης που βρίσκεται στο χωριό Σταυρός, εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών στα βόρεια. Εκθέματα που καλύπτουν από την Γεωμετρική Εποχή έως και τα Ρωμαϊκά Χρόνια μπορούν να δουν οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιθάκης. Περισσότερα από 1000 ακέραια αγγεία, μικροαντικείμενα που ήταν αφιερώματα στο ναό του Απόλλωνα στην περιοχή του Πίσω Αετού αλλά και μια μικρή χάλκινη προτομή του Οδυσσέα είναι ανάμεσα στα αντικείμενα που φιλοξενούνται στις προθήκες του μικρού Αρχαιολογικού Μουσείου Ιθάκης.

Ακόμη, αναθήματα από χρυσό, χαλκό, ελεφαντοστό-ήλεκτρο και ημιπολύτιμους λίθους ανήκουν επίσης στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιθάκης. Βρέθηκαν από τις ανασκαφές σε αρχαία ιερά της πόλης της Ιθάκης και χρονολογούνται κυρίως από την πρωτογεωμετρική εποχή έως και το 1000 π. Χ. περίπου. Κατά την επίσκεψη σας εκεί θα σας προτείναμε να μη χάσετε το δακτυλιόσχημο αγγείο με γωνιώδη τοιχώματα, διακοσμημένο με πυκνές λεπτές ταινίες στις πλευρές του δακτυλίου, τρίγωνα στο λαιμό και μετόπες με χιαστί στη λαβή που χρονολογείται της ύστερης γεωμετρικής περιόδου. Την αναθηματική επιγραφή που αναφέρει την Αθηνά και την Ήρα που βρέθηκε στο Σπήλαιο των Νυμφών, από την ύστερη αρχαϊκή περίοδο και τη σειρά από τα γεωμετρικά αγγεία που υπάρχουν σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιθάκης και λέγονται «Ιθακήσια» καθώς υπολογίζεται πως κατασκευάστηκαν σε τοπικό εργαστήριο.

Αρχαιολογική Συλλογή Βορείου Ιθάκης

Η Αρχαιολογική Συλλογή Βορείου Ιθάκης βρίσκεται στο χωριό Σταυρός, στη βόρεια Ιθάκη, στην περιοχή Πηλικάτα, κοντά στο σημείο όπου έχουν ανασκαφεί τμήματα οικισμού πρωτοελλαδικής περιόδου. Στεγάζει ευρήματα από όλες τις ανασκαφές που έχουν γίνει στη βόρεια Ιθάκη από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα. Τα αντικείμενα που εκτίθενται στους χώρους της Αρχαιολογικής Συλλογής Βορείου Ιθάκης χρονολογούνται από την πρωτο-ελλαδική έως και τη ρωμαϊκή περίοδο. Τα περισσότερα προέρχονται από τις ανασκαφές που έγιναν στο Σπήλαιο του Λοΐζου και στα Πηλικάτα από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών.

Το σημαντικότερο έκθεμα της Αρχαιολογικής Συλλογής Βορείου Ιθάκης είναι το θραύσμα με την επιγραφή «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥCCEI» που βρέθηκε στο Σπήλαιο του Λοΐζου στην Πόλη. Αποδίδεται ως «προσευχή στον Οδυσσέα» και πιστοποιεί πως ο ομηρικός ήρωας ήταν πράγματι βασιλιάς της Ιθάκης και όπως συνηθιζόταν, λατρευόταν αργότερα ως θεός. Το θραύσμα προέρχεται από αναθηματική επιγραφή και αποτελούσε τμήμα πήλινης γυναικείας προτομής που χρονολογείται του 2ου αιώνα π. Χ. Στην Αρχαιολογική Συλλογή Βορείου Ιθάκης θα δείτε ακόμη τμήματα από μεγάλους χάλκινους τρίποδες που επίσης βρέθηκαν στο Σπήλαιο του Λοΐζου και αποδεικνύουν τον χαρακτήρα ιερού που είχε τότε η σπηλιά στην παραλία της Πόλης του Σταυρού.Το κτήριο όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Βορείου Ιθάκης κατασκευάσθηκε το 1933 για να φιλοξενηθούν τα ευρήματα της Αγγλικής Σχολής, που ήδη από το 1930 ανέσκαπτε τη βόρεια Ιθάκη.

Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης

Στη λαογραφική συλλογή, και συγκεκριμένα στο δεύτερο όροφο του Ναυτικού Λαογραφικού Μουσείου Ιθάκης οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν ανάμεσα σε παλαιά εργαλεία και χαρακτηριστικά αντικείμενα διαφόρων επαγγελμάτων, σε σκεύη οικιακής χρήσης από τη ζωή στη Ιθάκη τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα. Κοσμήματα, ρούχα αλλά και έπιπλα της αστικής τάξης του νησιού μεταφέρουν στην ζωή των πλουσιότερων οικογενειών της κοινωνίας του νησιού. Αμέτρητα άλλα μικροαντικείμενα ολοκληρώνουν τα εκθέματα του Ναυτικού Λαογραφικού Μουσείου Ιθάκης, όπως η εκκλησιαστική τέχνη, οι παραδοσιακές στολές, τα μουσικά όργανα, οι συλλογές από γραμματόσημα αλλά και ο πλήρης εξοπλισμός υφαντικής τέχνης με αργαλειό, αδράχτι και κλωστές. Το Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Ηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, που κατασκευάστηκε το Νοέμβριο του 1923 στο Βαθύ. Διέθετε τρεις ηλεκτρομηχανές και τροφοδοτούσε με ηλεκτρικό ρεύμα το Βαθύ και το Περαχώρι μέχρι το 1967, εκτός από το 1941-1945 όταν οι ξένοι κατακτητές διέκοψαν τη λειτουργία του.

Κλείστε  εισιτήριο μέσω της Levante Ferries και απολαύστε όλους τους πολιτιστικούς θησαυρούς του νησιού και όχι μόνο…