Μεσολόγγι: Ένας τόπος με φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο

360

Το Μεσολόγγι είναι μια από τις περιοχές με την πιο όμορφη φύση! Οι ντόπιοι νοιώθουν πως είναι ευλογημένοι καθώς έχουν την τύχη να βρίσκονται κοντά σε μία ευεργέτιδα λιμνοθάλασσα. Η ποιότητα ζωής εκεί είναι εγγυημένη, όπως και το αλάτι, αφού φημίζεται για τις αλυκές του! Έτοιμοι για ένα ταξίδι στη γενέτειρα του Κωστή Παλαμά;

Τι να κάνετε στο Μεσολόγγι

Επισκεφτείτε τη μεγαλύτερη Λιμνοθάλασσα της Μεσογείου

Εκεί, υπάρχει ένα πάρκο όπου ο Πατραϊκός Κόλπος συναντά το Ιόνιο Πέλαγος και εκβάλλουν οι ποταμοί Εύηνος και Αχελώος. Σε αυτή τη περιοχή εντάσσονται λιμνοθαλάσσιες, χερσαίες και ποτάμιες περιοχές του νότιου τμήματος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και το νησιώτικο σύμπλεγμα των Εχινάδων του Νομού Κεφαλληνίας που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και περιβαλλοντική τους αξία. Αφεθείτε στη φύση, ξεχάστε προσωρινά σκοτούρες και προβλήματα, και εστιάστε στο όμορφο υδάτινο περιβάλλον! Το καλύτερο σας το αφήσαμε για το τέλος, τα φλαμίνγκο. Αυτά τα πανέμορφα ροζ πουλιά, πετούν, στέκονται με κουλουριασμένο το λαιμό τους και όταν αισθανθούν ότι κάποιος άνθρωπος πλησιάζει είναι ιδιαίτερα φιλικά και πολύ περίεργα!

Η Τουρλίδα

Η Τουρλίδα είναι ένα νησάκι, 5 χιλιόμετρα νότια του Μεσολογγίου και συνδέεται με την πόλη με έναν στενό δρόμο. Ο δρόμος, που ξεκινά από το λιμάνι και διασχίζει τη λιμνοθάλασσα, θα σας χαρίσει μια μαγευτική διαδρομή, την οποία μπορείτε να απολαύσετε με αυτοκίνητο, ποδήλατο, ακόμη και πεζοί. Πήρε το όνομά της από ένα είδος θαλασσινών πουλιών που υπήρχαν εκεί, τις Τουρλίδες.

Φτάνοντας στην Τουρλίδα, μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας στην όμορφη παραλία της, όπου το ανοιχτό πέλαγος συναντά τα νερά της λιμνοθάλασσας, αλλά και να θαυμάσετε τον οικισμό με τα ξύλινα σπίτια (πελάδες). Θα έχετε, επίσης, την ευκαιρία να γευτείτε τοπικές νοστιμιές στα μαγαζιά της περιοχής. Στο νησάκι της Τουρλίδας, τέλος, θα δείτε τη μία από τις δύο αλυκές του Μεσολογγίου, τη λεγόμενη «Μαύρη Αλυκή».

Αιτωλικό, η μικρή Βενετία της Ελλάδας

Πολυαγαπημένη τοποθεσία του Άγγλου αριστοκράτη Λόρδου Βύρωνα καθώς λένε ότι όταν δεν ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση, πήγαινε εκεί και ηρεμούσε και το περιβάλλον ήταν πηγή έμπνευσης! Οι ντόπιοι αποκαλούν αυτή την περιοχή μικρή Βενετία καθώς διαθέτει δύο πέτρινα γεφυράκια 250 και 300 μέτρων, όπου το καθένα συνδέει το νησάκι πάνω στο οποίο έχει χτιστεί το Αιτωλικό, με τον δρόμο που έρχεται από το Μεσολόγγι να συνεχίζει προς τον Αστακό. Αν πάτε από τον παλιό δρόμο στη θέση Φοινικιά θα δείτε ανάμεσα στις αλυκές, μέσα στα ρηχά νερά της Λιμνοθάλασσας το εκκλησάκι της «Παναγίας της Φοινικιάς», όπου ερχόταν με βάρκα για να ξαποστάσει ο γνωστός ποιητής…

Το σπίτι του Κωστή Παλαμά

Στο πετρόχτιστο αρχοντικό της οικογένειας Παλαμά, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την οικία Τρικούπη, γεννήθηκε το 1722 ο γενάρχης των Παλαμάδων και διδάσκαλος του γένους μας Παναγιώτης Παλαμάς. Στο ίδιο σπίτι έζησε για αρκετά χρόνια και ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Στους χώρους του υπάρχουν εκθέματα από τη ζωή και το έργο του Μεσολογγίτη ποιητή, όπως έντυπο και φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα και σκεύη.

Το σπίτι της οικογένειας Τρικούπη

Το Μουσείο Τρικούπη στεγάζεται σε ένα αρχοντικό κτίριο, όπου γεννήθηκε και έζησε ο ιστορικός Σπυρίδων Τρικούπης. Στο ίδιο σπίτι έζησε και ο υιός του, Χαρίλαος, πολιτικός και πολλές φορές Πρωθυπουργός της χώρας μας. Το κτίριο χτίστηκε το 1840 από τους θείους του Χαρ. Τρικούπη, Απόστολο και Θεμιστοκλή και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Μουσείο Παλαμά.

Το σπίτι δωρίθηκε στον Δήμο Μεσολογγίου από τον απόγονο των Τρικούπηδων, πρώην βουλευτή Κ. Τρικούπη και λειτουργεί ως Μουσείο. Στις αίθουσές του εκτίθενται ενθυμήματα της οικογένειας Τρικούπη, προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες.

Κήπος των Ηρώων

Ένα μέρος αφιερωμένο σε όσους χάσανε τη ζωή τους στον αγώνα των ελεύθερων πολιορκημένων και βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, δίπλα από την Πύλη και τα τείχη. Στον Κήπο υπάρχει ένας τύμβος με οστά των αγωνιστών, ο τάφος του Μάρκου Μπότσαρη και άλλων αγωνιστών από διάφορες εποχές της ιστορίας, προτομές Μεσολογγιτών και πολλά πολλά μνημεία από άλλες χώρες. Οι στίχοι από το βαθυστόχαστο ποίημα Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Διονυσίου Σολωμού που στην ουσία περιγράφεται η ανδρεία και η θεάρεστη θυσία των αγωνιστών. Το τοπίο είναι πολύ ήσυχο και γαλήνιο με παραδεισένια βλάστηση, γκαζόν και ξύλινα παγκάκια.

Πεζόδρομος – Ποδηλατόδρομος

Ο κεντρικός πεζόδρομος του Χαριλάου Τρικούπη, είναι το Α και το Ω της πόλης! Σημείο συνάντησης όλων, με ποδήλατα και μη, να σφύζει από ζωή 24 ώρες το 24ώρο! Οι καφετέριες γεμάτες, οι φοιτητές στα πεζούλια να μελετούν τα πανεπιστημιακά τους βιβλία και τα ζευγάρια χέρι-χέρι! Εμπορικότατος δρόμος που λατρεύουν οι τουρίστες. Εξάλλου, το ”γλυκό” κλίμα και ο ζεστός καιρός βοηθούν σε μεγάλο βαθμό να νοικιάσετε -αν δεν έχετε- ένα ποδήλατο, και να περιπλανηθείτε.

Πως μπορείτε να πάτε στο Μεσολόγγι

Μέσα σε μόλις 2,5 ώρες και μέσω της Ολυμπίας Οδού θα φτάσετε γρήγορα και εύκολα στην Αιτωλοακαρνανία και στο μαγικό Μεσολόγγι.