Ορεινή Κορινθία: Ανακαλύπτοντας την πανέμορφη Λαύκα

1.612

Η άγρια βουνίσια ομορφιά και τα φθινοπωρινά χρώματα αυτή την εποχή, κάνουν τη Λαύκα της ορεινής Κορινθίας να μοιάζει με έναν επίγειο παράδεισο…

Βρίσκεται στον Δήμο Στυμφαλίας με υψόμετρο περίπου 660 μέτρα και στα δυτικά της βρίσκεται ο Δήμος Φενεού. Στις τρεις πλευρές του, υψώνονται τα βουνά Ολίγυρτος, Σκιάθης και Γερόντιον. Υπέροχο θέαμα  κατάφυτων βουνών, δάση αδιαπέραστα από άγρια δένδρα, με κυριαρχία των ελάτων, καλύπτουν τις πλαγιές και χαρίζουν μοναδικές εικόνες.

Τι να δείτε/ να κάνετε

-Το στολίδι του χωριού είναι ο ναός του Αγίου Αθανασίου ο οποίος χτίστηκε το 1888-89 στη θέση παλαιότερου. Εξαιρετικό είναι το τέμπλο του ναού, έργο του Λυκούργου, αλλά και οι εικόνες του, έργα αγιορειτών μοναχών.

-Στη Λαύκα λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο από το 1993 και περιλαμβάνει στα εκθέματά του παλιά οικιακά σκεύη και αγροτικά εργαλεία.

-Η αρχική θέση του χωριού ήταν στο υψηλότερο νοτιοανατολικό μέρος του, που σήμερα ονομάζεται Παλιο-Λαύκα. Εκεί τώρα υπάρχουν ίχνη κτισμάτων και υποτυπώδες υδραγωγείο από την υπερκείμενη πηγή της Τέμιζας.

Extra Tip: Σε κοντινή απόσταση από το χωρίο Λαύκα βρίσκεται και η λίμνη Στυμφαλία με τη μυθική ομορφιά και ιστορία. Μάθετε τα πάντα εδώ.

-Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας τότε η Λαύκα είναι ιδανική επιλογή. Ο Ορειβατικός προορισμός ο Ολίγυρτος ή αλλιώς Σκίπιζα, από το όνομα της ψηλότερης κορυφής του είναι από τους πιο δημοφιλής. Το βουνό αποτελεί τον ορεινό συνδετικό κρίκο των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας στο χάρτη, με στρατηγική θέση ανάμεσα στη λίμνη Στυμφαλία, το οροπέδιο Φενεού και τον οικισμό της Κανδήλας. Στα βόρεια ατενίζεις τη Ζήρεια ή Κυλλήνη, δυτικά τον Σαϊτά και την Ντουρντουβάνα, στα νότια το Μαίναλο, τον Σκιάθη και το Τραχύ, ενώ βορειοανατολικά εφάπτεται με τη λίμνη Στυμφαλία.

Λίμνη Δόξα - Ντουρντουβάνα | paspartou

Τι να δοκιμάσετε

Τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής θα σας εκπλήξουν με τη γεύση τους και την αγνότητα τους. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα τοπικά τυριά, τα παξιμάδα με ντομάτα και ρίγανη, ντόπιο τσιπουράκι, αγνό παρθένο ελαιόλαδο με τις γνωστές καταπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες, αρωματική ρίγανη, θυμάρι, τσάι και μέλι από τα πεύκα των δασών της Κορινθίας, ελιές πράσινες, μαύρες και θρούμπα από Πελοποννησιακούς  ελαιώνες, παραδοσιακά ποτά και λικέρ, τα φημισμένα γλυκά του κουταλιού και αλλά και χειροποίητα ζυμαρικά.

Με σημείο εκκίνησης την πρωτεύουσα εύκολα και γρήγορα μέσω της Ολυμπίας Οδού, θα φτάσετε στη Λαύκα. Η διαμονή σας σε αυτό το παραδοσιακό ορεινό χωριό, θα σας προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας!