Στυμφαλία: Η λίμνη με τη μυθική ομορφιά

612

Βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος στην Ορεινή Κορινθία, είναι γνωστή από τη μυθολογία και μαγεύει τους επισκέπτες με την ομορφιά της.

Η Στυμφαλία είναι ελώδης λίμνη που διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες και η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τετραγωνικά χλμ ενώ το βάθος της Λίμνης στα σημεία οπού καλύπτεται μονίμως από νερό κυμαίνεται από2,5 μέτρα την Άνοιξη και 0,5 περίπου μέτρο στις αρχές του Φθινοπώρου.

Στις γύρω πλαγιές είναι σκορπισμένα μικρά γραφικά χωριουδάκια. Κάθε ένα έχει τη μοναδικότητά του κι όλα μαζί ενώνονται και προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στον ταξιδιώτη που θα θελήσει να τα εξερευνήσει.

Το Φθινόπωρο, παρόλο που η λίμνη δεν έχει πολύ νερό, είναι η ιδανική εποχή καθώς η φύση αναλαμβάνει δράση, παίζοντας με τα χρώματα και δίνοντας ένα μαγευτικό αποτέλεσμα. Δεν μπορείς να την προσεγγίσεις από κοντά, μπορείς, όμως, να τη θαυμάσεις από πολλά σημεία.

Ανακαλύψτε την μέσα από το virtual tour της Ολυμπίας Οδού, εδώ.

Ο Ηρακλής και οι Στυμφαλίδες Όρνιθες

Η ιστορία της Στυμφαλίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Δανείστηκε το όνομά της από τον μυθικό ήρωα Στύμφαλο, τον πρώτο οικιστή της περιοχής. Η λίμνη Στυμφαλία συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή ο οποίος στην περιοχή αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Ο Ηρακλής κατάφερε να παρασύρει τις όρνιθες να βγουν από την πυκνή βλάστηση της λίμνης, χάρη στα κρόταλα από χαλκό που του έδωσε η θεά Αθηνά. Στην συνέχεια ο Ηρακλής πετύχαινε τις όρνιθες που αποκαλύπτονταν με τα βέλη του. Κοντά στις όχθες της λίμνης ήταν χτισμένη η Αρκαδική πόλη Στύμφαλος. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους ο αυτοκράτορας Αδριανός κατασκεύασε υδραγωγείο με το οποίο υδροδότησε την Κόρινθο με νερό από την λίμνη.

Ένας σημαντικός υγρότοπος

Αποτελεί προστατευόμενο βιότοπο του Natura 2000 ενώ στην λίμνη επιβιώνει το ψάρι Phoxinellus stymfalicious το οποίο είναι ενδημικό της λίμνης.

Τέτοιες λίμνες είναι σπάνιες στην Πελοπόννησο και πολύ σημαντικός σταθμός για τα αποδημητικά πουλιά, όπως αρκετά είδη ερωδιών, η Xαλκόκοτα (Plegadis falcinellus), το Γελογλάρονο (Gelochelidon nilotica) και το Mαυρογλάρονο (Chlidonias niger). Tον χειμώνα εμφανίζονται ο Nυχτοκόρακας (Nycticorax nycticorax) και ο Bαλτόκιρκος (Circus cyaneus). Συνολικά φιλοξενεί περισσότερα από 160 είδη ορνιθοπανίδας. Σε αυτά περιλαμβάνονται επίσης ο μικροτσικνιάς, ο πορφυροτσικνιάς, ο σφηκιάρης, ο καλαμόκιρκος, η πετροπέρδικα και οι φαλαρίδες, οι οποίες, μετά την απαγόρευση του κυνηγίου (1997) έχουν καταμετρηθεί σε 4.000 πουλιά.

Τι θα δείτε στην περιοχή

Ποδηλατάδα γύρω από τη λίμνη της Στυμφαλίας.

Bird-watching (παρατήρηση πουλιών): Η λίμνη Στυμφαλία αποτελεί σπάνιο υδροβιότοπο, όπου βρίσκουν καταφύγιο μεταναστευτικά πουλιά και για πολλά από αυτά η λίμνη αποτελεί τόπο αναπαραγωγής.

Πεζοπορία στο εύκολο και καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι(περίπου 1:30 ώρα, 1,8χλμ) που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Όπου ο επισκέπτης θα δει: Ιερό Ακρόπολης Αρχαίας Στυμφάλου – Τμήμα τείχους Αρχαίας Στυμφάλου – όχθη λίμνης Στυμφαλίας – Παρατηρητήριο Ορνιθοπανίδας – Αγορά με δημόσια οικοδομήματα – Οικιστικός ιστός αρχαίας Στυμφάλου.

-Επίσκεψη στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Στην περιοχή σημαντικό ρόλο παίζει τα τελευταία χρόνια το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας που έχει ως σκοπό να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Βασικοί στόχοι του μουσειολογικού σχεδιασμού είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Η επιδίωξη αυτή αποτυπώνεται μουσειολογικά με την ανάπτυξη της έκθεσης σε δύο ενότητες: η πρώτη αφορά το περιβάλλον της περιοχής, ενώ η δεύτερη αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων. ( https://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Periballontos-Stymfalias/to-mouseio.aspx)

-Βόλτα στη Μεσαιωνική Μονή Ζάρακα

Λίγο έξω από το χωριό της Στυμφαλίας, ορθώνονται  τα εντυπωσιακά ερείπια της Μονής Ζαρακά. Πρόκειται για οχυρωμένο μοναστηριακό συγκρότημα, σπάνιο στη χώρα μας δείγμα δυτικής αρχιτεκτονικής. Η Μονή χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα, πιθανώς πριν από το 1236, από Φράγκους μοναχούς που έφτασαν στην περιοχή μετά από εντολή του Πάπα Ιννοκέντιου ΙΙΙ. Έχει κατασκευαστεί με αρχαίο υλικό που πιθανότατα βρέθηκε από τον ναό της Αρτέμιδας που εκτιμάται ότι βρισκόταν στο ίδιο σημείο.

Πως θα πάτε

Μέσω της Ολυμπίας Οδού, εύκολα και γρήγορα θα βρεθείτε στη διασταύρωση προς Κιάτο (22 χλμ. από την Κόρινθο) και εκεί θα συναντήσετε την είσοδο για τους νότιους δήμους του νομού Κορινθίας και τις περιοχές της Στυμφαλίας και του Φενεού.