Παλαιός Παντελεήμονας: Ένα μπαλκόνι στον Όλυμπο

137

“Κρεμασμένος” στις πλαγιές του Ολύμπου, ο πανέμορφος Παλαιός Παντελεήμονας σας μαγεύει με την πρώτη ματιά. Πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια, η πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, η αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που δεσπόζει στο κέντρο της, δημιουργούν ένα κινηματογραφικό σκηνικό!

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις αρχές του 1980, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος πραγματοποίησε εκεί ορισμένα γυρίσματα της ταινίας του “Μεγαλέξαντρος” και πολλά χρόνια αργότερα το 2008, ο Κώστας Κουτσομύτης βρήκε στον παλαιό Παντελεήμονα το ιδανικό σκηνικό για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος της Διδούς Σωτηρίου “Ματωμένα Χώματα”.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας βρίσκεται στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Κάτω Ολύμπου. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα. Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του μετακόμιζαν μαζικά στον μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα.

Τι να δείτε/ Τι να κάνετε

Περιπλάνηση στο χωριό

Στην κεντρική πλατεία θα δείτε τους αιωνόβιους πλάτανους, τα πέτρινα τειχάκια, τα πολύχρωμα γλαστράκια, την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο. Τα φθινοπωρινά χρώματα αυτήν την περίοδο έχουν “βάλει τα καλά τους”. Περπατήσετε στα λιθόστρωτα σοκάκια του οικισμού και απολαύστε τις μυρωδιές του Φθινοπώρου στο έπακρο!

Extra Tip: Το πυκνό δάσος είναι επίσης ιδανικό για πεζοπορίες, διαδρομές με ποδήλατα βουνού και 4×4, αλλά και αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Ο φθινοπωρινός Παλαιός Παντελεήμονας μοιάζει βγαλμένος από άλλη εποχή (φωτογραφίες) | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Απολαύστε θέα από το Κάστρο του Πλαταμώνα

Το Κάστρο του Πλαταμώνα, είναι κάστρο της Φραγκοκρατίας, χτισμένο στη θέση οχυρωμένης πόλης της Μεσοβυζαντινής περιόδου, νοτιανατολικά του Ολύμπου, σε μικρή απόσταση από τη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα, σε θέση στρατηγική που ελέγχει τον δρόμο Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Νότιας Ελλάδας. Είναι το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της βόρειας-κεντρικής Ελλάδας, με τον επιβλητικό κεντρικό πύργο του, που δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό. Το κάστρο είναι χτισμένο στη θέση του αρχαίου Ηρακλείου (ή Ηράκλειας). Στον Περίπλου του Ψευδο-Σκύλακα (4ος αι. π.Χ.), αναφέρεται ως «πρώτη πόλις Μακεδονίας, Ηράκλειον». Πρόσφατες ανασκαφές έχουν φέρει στο φως κεραμική ευβοϊκής, πρωτοκορινθιακής προέλευσης, καθώς και γεωμετρικής εποχής από την Ανατολική Ελλάδα, τα οποία δείχνουν παρουσία Ελλήνων ίσως και από τον 8ο αι. π.Χ.

Κάστρο του Πλαταμώνα | Κάστρα & Πύργοι

Ανακαλύπτοντας τον Όλυμπο

Οι επισκέπτες μπορούν να το απολαύσουν και να το εξερευνήσουν είτε με την πεζοπορία, το αλεξίπτωτο πλαγιάς ή και την ορεινή ποδηλασία. Ένας δημοφιλής προορισμός για όλα τα επίπεδα δυσκολίας είναι η πεζοπορία στο φαράγγι του Ενιπέα με την πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Υπάρχει επίσης, ο εντυπωσιακός καταρράκτης στο Ρέμα Ορλιά και οι απόμερες ορεινές του βάθρες που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε και, αν δεν φοβάστε το κρύο, να βουτήξετε! Ο Όλυμπος προσφέρει δραστηριότητες για όλα τα γούστα και ενδιαφέροντα, και ο οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα θα αποτελέσει το ιδανικό ορμητήριο για μία εξόρμηση στο βουνό των Θεών…

Εξερευνώντας το Ελατοχώρι

Αν βρεθείτε χειμώνα στην περιοχή μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Ελατοχώρι. Αποτελείται από δύο οικισμούς, τον νεότερο και τον παλαιότερο οικισμό, ο οποίος διατηρεί μια διακριτική παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτηρίων και των μονοπατιών του. Στην πλακόστρωτη πλατεία του Νέου οικισμού δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ ολόγυρα είναι διασκορπισμένα γραφικά καφενεδάκια, ταβέρνες. Εκεί θα βρείτε και το Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου, το οποίο έχει αναβιώσει χάρη στην αξιόλογη προσπάθεια των γυναικών του χωριού, και προβάλλει μία πλούσια θεματική εκθεμάτων με παλιά αντικείμενα και γεωργικά εργαλεία αναδεικνύοντας ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής των παλαιότερων κατοίκων του χωριού.

Το Ελατοχώρι είναι γνωστό για το χιονοδρομικό του κέντρο, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 με 1.800 μέτρων στις νοτιοανατολικές κατωφέρεις των Πιέριων Όρων. Στην βάση του χιονοδρομικού και στη θέση “Παπά Χωράφι”, λειτουργεί αναψυκτήριο και καταφύγιο (σαλέ) με συνολική επιφάνεια 450 τ.μ. που αναπτύσσεται τρία επίπεδα, με δυναμικότητα 400 και πλέον ατόμων.

Βόλτα στη ιστορία και στην Αρχαία Λείβηθρα

Στους πρόποδες του Ολύμπου τοποθετούνται ιστορικά και αρχαιολογικά τα Αρχαία Λείβηθρα, τόπος ταφής του μυθικού Ορφέα. Η αρχική πόλη των Λειβήθρων καταστράφηκε όταν ο χείμαρρος Συς που πηγάζει από τον Όλυμπο, ξεχείλισε και γκρέμισε τα τείχη, τους ναούς και τα σπίτια της πόλης.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Λειβήθρων, καταλαμβάνει έκταση 50 στρεμμάτων, όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ανασκαφές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ακρόπολη του οχυρωματικού περιβόλου. Εξωτερικά λιθόστρωτα, νομίσματα και ειδώλια είναι τα βασικά ευρήματα των ανασκαφών που βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Δίον

Πολύ κοντά στο χωριό Λιτόχωρο βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Δίον. Στα νότια της πόλης του Δίου, έξω από τα όριά της και δυτικά του ιερού της Δήμητρας βρίσκεται το αρχαίο θέατρο. Η κατασκευή του τοποθετείται στην ελληνιστική εποχή, πιθανότατα στα χρόνια της βασιλείας του Φιλίππου Ε΄ (221-179 π.Χ.).

Το θέατρο είναι κτισμένο στην πλαγιά χαμηλού φυσικού λόφου και έχει προσανατολισμό βορειανατολικό, τον πιο ενδεδειγμένο για τον καλό αερισμό του χώρου, όπως επεσήμανε αργότερα ο Βιτρούβιος. Ο αρχιτέκτων του μνημείου, εκμεταλλευόμενος τη μορφολογία του εδάφους, διαμόρφωσε κατάλληλα το χώρο με μερική αποχωμάτωση και τεχνητή επίχωση, με αποτέλεσμα το έργο του να είναι επίτευγμα προσωπικής επέμβασης και, μάλιστα, από τις επιτυχέστερες στο είδος της.

Ώρα για φαγητό

Ο Παλαιός Παντελεήμονας και όλη η γύρω περιοχή φημίζεται για τις ταβέρνες του, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την εξαιρετική τοπική κουζίνα μαζί με ντόπιο κρασί και τσίπουρο. Δοκιμάσετε εξαιρετικό ζυγούρι, αλλά και παραδοσιακά κοκκινιστά. Άλλες πολύ καλές επιλογές είναι το κοντοσούβλι καθώς και όλα τα κρέατα σούβλας που θα πετύχετε. Γενικά το κρέας έχει τη τιμητική του στην περιοχή. Μη ξεχάσετε να συνοδέψετε το γεύμα σας με υπέροχο κόκκινο κρασάκι. Επίσης, στο χωριό θα βρείτε βότανα, τσάγια, αλλά και πολλά άλλα όπως γλυκά του κουταλιού, λικέρ, μέλι και ζυμαρικά.

Ζυγούρι, τράγος, προβατίνα και όλα τα μυστικά τους στο μαγείρεμα - www.olivemagazine.gr

Φωλιασμένη στην αγκαλιά του Κάτω Ολύμπου, η εκδρομή σας στον Παλαιό Παντελεήμονα είναι μια εμπειρία που θα τη θυμάστε για καιρό. Με παραδοσιακές ταβέρνες, υπέροχα καφέ και πολύ όμορφο φυσικό τοπίο.