Έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και κάθε χρόνο την επισκέπτονται περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Η καστροπολιτεία Μον-Σεν-Μισέλ της Νορμανδίας πέρα από την γοητεία που αποπνέει, κρύβει και μία απίστευτη ιστορία...
Πρόκειται για μία μικρή νησίδα στις ακτές της Νορμανδίας, σε πολύ μικρή απόσταση (περίπου 1,6 χλμ) από την ακτή, με την οποία συγκοινωνεί με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Στην κορυφή του υπάρχει το περίφημο αββαείο με το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κορυφή του καμπαναριού, που χαρακτηρίζεται ως αριστούργημα του δυτικού πολιτισμού. Τον περίφημο Ρωμανικό ναό του, που αποτελεί ένα από τα επιτεύγματα της Αρχιτεκτονικής, τον σχεδίασε ο Γουλιέλμος της Ντιζόν κατά τον 11ο αιώνα. Από κάτω, πίσω από τα τείχη που περιβάλλουν το αββαείο, βρίσκεται ένα μικρό γραφικό χωριό με στριμωχτά σπίτια με αετώματα. Το αββαείο έφτασε στη σημερινή του μορφή περίπου τον 17ο – 18ο αιώνα, ενώ πιθανολογείται ότι πρωτοκτίστηκε γύρω στον 10ο αιώνα.
Το ιδιαίτερο φαινόμενο
Δύο φορές τον μήνα συμβαίνει το φαινόμενο της παλίρροιας, αλλά στις ισημερίες το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο: Η θάλασσα κατακλύζει ολόκληρη την περιοχή (και τα χωράφια) γύρω από τη νησίδα, αφήνοντας ελάχιστα ακάλυπτο τον κεντρικό δρόμο προς τη νησίδα (τα πάρκινγκ καλύπτονται ολοσχερώς).
Η ιστορία
Η ιστορία του Μον Σεν Μισέλ της Νορμανδίας ξεκινά με έναν θρύλο. Λέγεται ότι το 708 ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίστηκε τρεις φορές στο όνειρο του επισκόπου Αγίου Ομπέρ της Αβράνς, της πόλης που αντικρίζει τον κόλπο του Σεν Μισέλ, για να του ζητήσει να χτίσει ένα παρεκκλήσι στον βράχο. Ο επίσκοπος δεν πείσθηκε και τότε ο Αρχάγγελος τον άγγιξε στο κεφάλι αφήνοντάς του το αποτύπωμα του δακτύλου του. Ο Ομπέρ φρόντισε πράγματι να κατασκευάσει ένα παρεκκλήσιο στη θέση που του υποδείχθηκε. Δυο αιώνες αργότερα, το 966, ο Δούκας της Νορμανδίας Ριχάρδος ο Α΄ προσκάλεσε στο νησί Βενεδικτίνους μοναχούς που ίδρυσαν ένα μικρό αβαείο (μοναστήρι), το οποίο συνέχισε να μεγαλώνει και να επεκτείνεται μέχρι τον δέκατο έκτο αιώνα.
Τι να δείτε
Εκτός από το ίδιο το Αβαείο, στο οποίο ο επισκέπτης οφείλει μια επίσκεψη, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Μον έχει μεταφερθεί έξω από αυτό. Λόγω των πυρκαγιών που ξεσπούσαν εύκολα κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση και των πενιχρών, τότε, μέσων πυρόσβεσης, αποφασίστηκε η μεταφορά της βιβλιοθήκης του Αβαείου στην γειτονική πόλη Αβράνς, όπου και στεγάζεται μέχρι σήμερα σε μετασκευασμένο μεσαιωνικό νορμανδικό κάστρο (donjon). Η βιβλιοθήκη αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα του Αριστοτέλη τόσο στα Ελληνικά όσο και μεταφρασμένα στα Λατινικά.
extra tip: Στον εσωτερικό περίβολο του νησιού υπάρχουν πολλά εστιατόρια με ποικιλία εδεσμάτων. Ωστόσο, το πιο γνωστό είναι το “Mere Poulard”, ακριβώς μετά την κεντρική δεύτερη “είσοδο” των τειχών, το οποίο παρασκευάζει την πλέον διάσημη ομελέτα της Γαλλίας, οι τιμές ωστόσο είναι αρκετά ακριβές.
Πως θα πάτε
Ο επισκέπτης μπορεί να μεταβεί στο Μον Σαιν Μισέλ είτε με αυτοκίνητο (ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο) είτε μέσω Ποντορσόν, το οποίο συνδέεται οδικά (με λεωφορείο) δύο φορές την ημέρα με το Σαιν Μαλό. Από το Ποντορσόν μεταβαίνει με ταξί ως το Μον Σαιν Μισέλ. Προτιμητέα είναι η επίσκεψη με αυτοκίνητο, ώστε να είναι δυνατή η μετάβαση του επισκέπτη και σε γειτονικές πόλεις, όπως η Αβράνς, όπου στεγάζεται σήμερα η βιβλιοθήκη του Αβαείου (μεταφέρθηκε εκεί για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να προφυλαχθεί από τις συχνές πυρκαϊές που έπληξαν τη μονή). Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει χειρόγραφες μεταφράσεις του Αριστοτέλη, οι οποίες εκτίθενται σε ειδική αίθουσα.
Φωτογραφίες: Βασίλης Λέζος