Νάουσα: Εκεί όπου η ιστορία συναντά υπέροχα φυσικά τοπία

378

Έχει την μαγική ικανότητα να συνδυάζει πλούσια ιστορία, πολιτισμό, υπέροχα τοπία και εξαιρετικό… κόκκινο κρασί!

Η Νάουσα ή επίσημα η Ηρωική πόλη της Νάουσας, ανήκει στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, κτισμένη στους πρόποδες του όρους Βερμίου, είναι ορεινή πόλη και βάση της τελευταίας απογραφής το μεγαλύτερο ορεινό αστικό κέντρο της Ελλάδας. Από το 1955 με βασιλικό διάταγμα χαρακτηρίζεται ως ηρωική πόλη για τους αγώνες και τις θυσίες των κατοίκων κατά την περίοδο των απελευθερωτικών αγώνων του 1822.

Τι να δείτε

Ποταμός Αράπιτσα

Ο ποταμός Αράπιτσα που διασχίζει την πόλη, είναι ένα από τα λίγα ποτάμια στην Ελλάδα που έχουν ονομασία θηλυκού γένους. Ένα ποτάμι που έχει μείνει στην ιστορία για τη μεγάλη θυσία των γυναικών της πόλης, τον Απρίλιο του 1822, οι οποίες προτίμησαν να πέσουν αυτές και τα παιδιά τους στα νερά του παρά στα χέρια των Τούρκων. Στο σημείο της έχει στηθεί μνημείο το οποίο είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο.

Σχολή του Αριστοτέλη και Αρχαία Μίεζα

>Μόλις δύο χιλιόμετρα έξω από τη Νάουσα, στην τοποθεσία Ισβόρια θα βρείτε τη Σχολή του Αριστοτέλη, στην αρχαία πόλη της Μακεδονίας Μίεζα. Πρόκειται για τον χώρο τον οποίο ο γνωστός Έλληνας φιλόσοφος δίδασκε στους μαθητές του πολιτικό λόγο και τα ιδανικά της Πλατωνικής φιλοσοφίας στους μαθητές του, ανάμεσα σε αυτούς και στο γιο του Φίλιππου Β’, Αλέξανδρο αλλά και σε άλλα παιδιά της αριστοκρατίας της Μακεδονίας. Ο χώρος της Σχολής χαρακτηρίζεται από τρεχούμενα νερά και σπήλαια. Σώζεται το Νυμφαίο, ο ναός αφιερωμένος στις Νύμφες, όπου οι κίονες σχημάτιζαν Π και θεωρείται ότι ήταν το κέντρο της Σχολής.  Στην πλαγιά ενός λόφου ανακαλύφθηκε πρόσφατα και το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά η περιοχή είναι επισκέψιμη.

Άλσος Αγίου Νικολάου

Η βόλτα στο άλσος του Αγ.Νικολάου είναι λυτρωτική. Περπατάς και χαμογελάς. Δε χρειάζεται να μιλάς. Μιλάει το ποτάμι για σένα μιλούν οι πάπιες και τα πουλιά. 60 στρέμματα πανέμορφης καπαπράσινης γης που βρέχονται κατά μήκος από τον ποταμό Αράπιτσα ο οποίος συχνά σχηματίζει λιμνούλες στις οποίες φιλοξενούνται  πέστροφες πάπιες και χήνες. Το άλσος είναι γεμάτο από υπεραιωνόβια πλατάνια φλαμουριές και βελανιδιές κι όλα  αυτά στη σκιά του επιβλητικού Βερμίου. Μέσα στο ολάνθιστο πάρκο θα βρείτε την εκκλησία του Αγ. Νικολάου αθλητικές εγκαταστάσεις με κολυμβητήριο διεθνών προδιαγραφών γήπεδα ποδοσφαίρου  μπάσκετ, τένις και βόλευ, παιδική χαρά, τεχνητή λίμνη ψαρέματος  και το εκτροφείο θηραμάτων με κάθε είδους φασιανούς , ορτύκια  και  φραγκόκοτες κι αν είστε τυχεροί θα δείτε αγριογούρουνα ζαρκάδια κι ελάφια που περιφέρονται ελεύθερα.

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας έχει ως σκοπό τη διαφύλαξη και προβολή των κειμηλίων της πόλης αλλά και τη μετάδοση της ιστορίας της στις επόμενες γενιές. Στεγάζεται σε ένα από τα παλιότερα κτίρια της πόλης, χτισμένο το 1842, το οποίο ανακαινίστηκε το 1996. Στην πρόσοψη του κτιρίου θα δείτε τις προτομές του Αγγελή Γάτσου, αγωνιστή του 1822 και του Κωνσταντίνου Μαζαράκη, Μακεδονομάχου οπλαρχηγού του 1905. Στο ισόγειο του μουσείου θα βρείτε ένα αργαλειό και υφαντικά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην περιοχή. Στον πρώτο όροφο θα δείτε αντικείμενα της καθημερινότητας, πλεκτά, υφαντά και ασημικά. Στο δεύτερο όροφο εκτίθενται παραδοσιακές φορεσιές, αντρικές και γυναικείες, αντικείμενα από ξύλο, πηλό και χαλκό. Σε ξεχωριστή αίθουσα υπάρχουν εκθέματα ιστορικά, όπλα και φορεσιές αγωνιστών, αλλά και σημαντικά ιστορικά έγγραφα.

 

Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Νάουσας

Το μουσείο Αμπέλου και Οίνου Νάουσας παρουσιάζει την ιστορία της αμπελουργίας και της παράδοσης της οινοπαραγωγής στην περιοχή της Νάουσας. Μπορείτε να δείτε παραδοσιακά αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν για τη συγκομιδή, αποθήκευση και επεξεργασία των σταφυλιών και την παραγωγή κρασιού, μέχρι και τη μετάβαση στη νέα εποχή με όλα τα πιο σύγχρονα μέσα. Τέλος, παρουσιάζονται συνοπτικά τα οινοποιεία της Νάουσας.

Δημοτικό Πάρκο Νάουσας

Βρίσκεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος στην πόλη, πάνω σε ένα φυσικό μπαλκόνι που έχει θέα σε όλο τον κάμπο της Νάουσας. Το πάρκο καλύπτει μία έκταση 30 στρεμμάτων, με τμήματα ανθοκήπου και λίμνης. Στον ανθόκηπο μπορείτε να δείτε παρτέρια με λουλούδια ανά εποχή. Στη λίμνη ζουν ψάρια, πάπιες και κύκνους. Σε όλο το πάρκο υπάρχουν βρύσες για να ξεδιψάσετε τους ζεστούς μήνες του χρόνου αλλά επίσης θα δείτε να περιφέρονται παγώνια, σκίουροι και πολλών ειδών πουλιά.

Εxtra Tips

Σε μόλις 1 ώρα από την Νάουσα μπορείτε να κάνετε και κοντινές εκδρομές:

-στην Παναγία Σουμελά, στο χωριό Καστανιά στους πρόποδες του Βερμίου

-στη Βεργίνα – Βασιλικοί Τάφοι, τον σημαντικότερο  ταφικό  αρχαιοελληνικό χώρο της Ελλάδας με το Μουσείο των Ταφών των Αιγών.

-στα Λουτρά Πόζαρ, στο Λουτράκι Εορδαίας υπάρχουν οι μεταλλικές πηγές Πόζαρ που αναβλύζουν σε θερμοκρασία  37 βαθμούς κελσίου.

-και στους ξακουστούς Καταράκτες Έδεσσας, με τα αιωνόβια δέντρα και τους υπέροχους κήπους

Τι να δοκιμάσετε

Η παραδοσιακή κουζίνα της Νάουσας αξιοποιεί με μαεστρία τα προϊόντα παραγωγής της με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους, το κλίμα και το έδαφος της περιοχής. Από τα πιο διάσημα εδέσματα είναι η μάντζα, τα γκαβόψαρα ο διάσημος τσιπουρομεζές, οι κεφτέδες με άρμη, ο τραχανάς, τα πέτουρα και οι πίτες και μην ξεχάσετε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με το υπέροχο κρασί που παράγουν εκεί, κατακόκκινο με τέλεια γεύση και φρουτώδες άρωμα!

Ότι και να επιλέξετε ένα είναι το μόνο σίγουρο, η διαμονή σας στην παραδοσιακή Νάουσα θα σας μείνει αξέχαστη! Πολιτισμός, ιστορία και τα φυσικά τοπία δημιουργούν ένα σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι…