Τορίνο, η αινιγματική ιταλική πόλη

625

Αναμφίβολα ένα ταξίδι μας στην γειτονική Ιταλία συνήθως συνεπάγεται τους εξής προορισμούς : Ρώμη, Μιλάνο, Βενετία και Φλωρεντία. Είναι γεγονός πως προσελκύουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τουρισμού της χώρας κι αυτό καθόλου τυχαία, καθώς η ιστορία , η αρχιτεκτονική και η κουλτούρα τους γοητεύει πολλούς ταξιδιώτες.

Όμως κάπου κρυμμένο, από τα φώτα της τουριστικής δημοσιότητας, κάπου στις πλαγιές των Άλπεων στέκεται το Τορίνο.

Γράφει ο Γιάννης Δημητρέλλος

Απέχει μόλις 138 χλμ. από το Μιλάνο και είναι χτισμένο πάνω σε πεδιάδα. Η πόλη βρέχεται κατά κύριο λόγο από τον ποταμό Πάδο, ο οποίος στην ουσία τη χωρίζει σε δύο μέρη, στο αστικό της κομμάτι και στο αρκετά εύπορο, το οποίο βρίσκεται στους λόφους γύρω από την πόλη. Ο Ιταλός ζωγράφος Τζιόρτζιο ντε Κίρικο είχε αναφέρει πως « Το Τορίνο είναι η πιο περίεργη, η πιο αινιγματική, η πιο ανησυχητική πόλη όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης». Πάμε να δούμε λοιπόν τους λόγους που ώθησαν τον Ντε Κίρικο να υποστηρίξει την παραπάνω φράση.

ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΗ …

Το Τορίνο ιδρύθηκε το 29 μ.χ. από τον Ιούλιο Καίσαρα, με το όνομα Αυγούστα Ιούλια Ταουρινόρουμ. Στο πέρασμα των χρόνων, τον 16 ο αιώνα κατακτήθηκε από τον Δούκα της Σαβοΐας. Επιπλέον αποτέλεσε την έδρα του κινήματος που απελευθέρωσε την Ιταλία, με αποτέλεσμα να διατελέσει ιταλική πρωτεύουσα για τέσσερα έτη. (1860 -1864 ). Η μπαρόκ και η art nouveau αρχιτεκτονική της, με τις μεγάλες πλατείες, τα πράσινα πάρκα, τα παλάτια και τις εμπορικές στοές, μαρτυρούν πως κάποτε τέλεσε χρέη πρωτεύουσας.

MUST SEE LOCATIONS

To πρώτο μέρος που πρέπει να επισκεφτεί ο κάθε ταξιδιώτης είναι το σύμβολο της πόλης, ο πύργος Mole Antonelliana. Αποτελεί το υψηλότερο κτήριο στην Ευρώπη, κατασκευασμένο από τούβλα, με ύψος 167,5 μέτρα και είναι χτισμένο τον 19 ο αιώνα. Στην αρχή προοριζόταν για Συναγωγή, αλλά πλέον φιλοξενεί το εθνικό μουσείο κινηματογράφου. Ακόμα κι αν δεν είστε φαν του κινηματογράφου, αξίζει να
χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ του κτηρίου, με σκοπό να δείτε τη θέα της πόλης από ψηλά.

Ένα ακόμα μέρος το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε είναι η piazza San Carlo, στην οποία ξεχωρίζει το άγαλμα του έφιππου Emanuele Filiberto, Δούκα της Σαβοΐας. Επιπλέον, στο χώρο της πλατείας βρίσκονται δύο πανέμορφες εκκλησίες σε στυλ μπαρόκ, η San Carlo και η San Cristina, χτισμένες τον 17 ο αιώνια, με τρομερή ομοιότητα. Τέλος, μην παραλείψετε τη βόλτα σας στη Piazza Castello, το μέρος που χτυπά η καρδιά της πόλης και αποτελεί το βασικό σημείο συνάντησης των κατοίκων της. Αποτελεί μία τεράστια πλατεία, την οποία πλαισιώνουν το Palazzo Reale και το Palazza Madama, τα οποία πρέπει να επισκεφτείτε. Η άνεση και η ομορφιά της πλατείας σε συνδυασμό με τα επιβλητικά παλάτια προσδίδουν μια ξεχωριστή ομορφιά στο τοπίο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΡΙΝΟ

Έχοντας ακουστά το Τορίνο, είναι ευρέως γνωστό πως λίγα πράγματα έχουμε κατά νου για εκείνο. Συγκεκριμένα, για τους περισσότερους το Τορίνο αποτελεί μια βιομηχανιούπολη στον ιταλικό βορρά, με κρύους ανθρώπους και σε στυλ περισσότερο κεντροευρωπαϊκό, παρά ιταλικό. Άντε και σε εκείνους που είναι φίλοι του ποδοσφαίρου να την γνωρίζουν ως την πόλη της Γιουβέντους και της Τορίνο. Η αλήθεια είναι πως η πόλη αποπνέει βιομηχανικό αέρα, όμως η ομορφιά της αγγίζει και ίσως ξεπερνά άλλες πιο γνωστές τουριστικές πόλεις της Ιταλίας. Το μόνο δεδομένο είναι πως το Τορίνο δε στηρίχθηκε ποτέ οικονομικά στον τουρισμό, αλλά κυρίως στη βιομηχανία της και αυτό είναι ορατό στην πόλη. Δύο από τις πιο γνωστές βιομηχανίες της αποτελούν η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και η βιομηχανία καφέ Lavazza, γνωστές σε όλους μας.

ΠΟΛΗ – ΜΥΘΟΣ

To Τορίνο είναι επίσης γνωστό και για τους αστικούς του μύθους. Το τονίσαμε εξαρχής με τα λόγια του Ντε Κίρικο, κάνοντας λόγο για την πιο αινιγματική πόλη. Η αλήθεια είναι πως με την πάροδο των ετών έχουν ακουστεί διάφορα περίεργα περιστατικά. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες εξαφανίσεις ατόμων στα πλούσια προάστια της πόλης, συχνά συνδέθηκαν με τελετές μαύρης μαγείας. Επιπλέον, μια ιστορία η οποία κρατάει από τα παλιά είναι πως στο μεσαιωνικό πύργο που βρίσκεται στη πλατεία Καστέλλο, υπάρχει ένα πηγάδι που οδηγεί στο κέντρο της γης. Όπως και να ’χει, η πόλη του ιταλικού βορειοδυτικού βορρά, ίσως και να έχει παρεξηγηθεί, καθώς τα συχνά φαινόμενα ομίχλης προσδίδουν στην πόλη ένα παράξενο και τρομακτικό αέρα.

ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ

Όπως σε όλες τις επαρχίες της Ιταλίας συναντάμε διαφορετική τοπική διάλεκτο της ιταλικής γλώσσας, έτσι και στην επαρχία του Πεδεμόντιου, συναντάμε μία άλλη παραλλαγή της. Επίσης, αξίζει να τονίσουμε πως στην πόλη του Τορίνο συναντάμε διαφορετική διάλεκτο από εκείνη της υπόλοιπης επαρχίας, τα Τορινέζικα. Οι διαφορές είναι πραγματικά ελάχιστες, η βάση της γλώσσας είναι μία μίξη ιταλο- γαλλικών και ομιλείται σχεδόν απ΄ όλους τους κατοίκους. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε τη σχέση της περιοχής με την Γαλλία, καθώς συνορεύουν μεταξύ τους και είναι λογικό να υπάρχουν επιρροές.

ΑΓΟΡΑ GRAN BALON

Κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα, η πόλη βάζει τα καλά της και υποδέχεται την υπαίθρια αγορά Gran Balon. Αξίζει πραγματικά να προγραμματίσετε το ταξίδι σας, ώστε να είστε παρών σε αυτήν τη «γιορτή» της πόλης. Στην πιο ιστορική, λοιπόν, αγορά του Τορίνο θα συναντήσετε έπιπλα αντίκες, βιβλία, ρούχα πολλών ειδών, αλλά κυρίως vintage, κρύσταλλα, κεραμικά, δίσκους βινυλίου, καρτ ποστάλ, γραμματόσημα κ.α.

ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Σε μία τόσο βιομηχανική και εμπορική πόλη, όπως το Τορίνο, με τεράστιες και μη βιομηχανίες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνετε τις απαραίτητες ή και όχι αγορές σας. Ο Via Roma αποτελεί τον πιο γνωστό εμπορικό δρόμο της πόλης αποτελεί, όπου κατά μήκος του θα βρείτε εξαιρετικά επώνυμα και μη καταστήματα, ώστε να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας. Γενικά, η Ιταλία αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για αγορές, επομένως το ίδιο ισχύει και για το Τορίνο.

ΤΟΡΙΝΟ ΚΑΙ ΚΟΥΖΙΝΑ

Η ιταλική πόλη θεωρείται ως η πρωτεύουσα της ιταλικής σοκολάτας και μόνο τυχαίο δεν είναι που η Nutella και η Ferrero έχουν καταγωγή από την πόλη του Τορίνο. Επίσης, φημίζεται και για την υπέροχη ζεστή σοκολάτα (ρόφημα), ενώ ταυτόχρονα διαπρέπει και στην ζαχαροπλαστική. Επιπλέον, φημίζεται και για το apperitivo, το οποίο ως συνήθως στην Ιταλία σερβίρεται τις απογευματινές ώρες με αρκετά
μεζεδάκια. Από την άλλη, το Τορίνο και η επαρχία του Πεδεμόντιου διαθέτει εξαιρετικό κόκκινο κρασί με τη ποικιλία Barolo να κατέχει τα ηνία. Το Barolo είναι ένα μικρό χωριό της επαρχίας, το οποίο διαθέτει μοναδικούς αμπελώνες. Τέλος, εάν πρέπει να δοκιμάσετε ένα πιάτο, εκείνο είναι το γνωστό Manzo al Barolo, μοσχάρι μαριναρισμένο με κόκκινο κρασί Barolo…

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Κι’ όμως καλά διαβάσατε… το Τορίνο διαθέτει αιγυπτιακό μουσείο, το οποίο μάλιστα είναι το δεύτερο σημαντικότερο στο κόσμο μετά από εκείνο του Καΐρου. Είναι λογικό ν’ αναρωτηθήκατε πώς το Τορίνο διαθέτει αιγυπτιακό μουσείο με πάνω από 30.000 αιγυπτιακά εκθέματα, όμως η εξήγηση είναι απλή. Ανάμεσα στο 1903 και το 1937 πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές στην Αίγυπτο από Ιταλούς αρχαιολόγους, οι οποίοι δυστυχώς, έκλεψαν αρκετά ευρήματα, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο Τορίνο.

ΤΟΡΙΝΟ ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Είναι αρκετά ευδιάκριτο πως το Τορίνο αποτελεί μία όμορφη και ιστορική ιταλική πόλη, με τον αέρα της πρώην πρωτεύουσας ν’ αποπνέει παντού. Είναι σίγουρα μία αδικημένη τουριστικά πόλη, γεγονός όμως που δεν την προβληματίζει, καθώς έχει μάθει να ζει και να εξελίσσεται χωρίς εκείνον. Το βιοτικό επ πεδο της πόλης είναι υψηλό και αποτελεί ιδανική πόλη για μόνιμη κατοικία. Σίγουρα τα επόμενα χρόνια,
της αξίζει μια υψηλότερη τουριστικά εξέλιξη, καθώς έχει πολλά να μας μάθει και να
μας δείξει.