Νέα Ζηλανδία: Εθελοντές διέσωσαν δεκάδες φάλαινες

61

28 φάλαινες πιλότους, οι οποίες είχαν αναποδογυρίσει κοντά σε μια ακτή της Νέας Ζηλανδίας, διέσωσε μία μεγάλη ομάδα εθελοντών. Δυστυχώς, ακόμη 15 φάλαινες είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους όταν έφθασαν οι εθελοντές.

Τέτοιου είδους φαινόμενα παρατηρούνται πολύ συχνά στην περιοχή του Farewell Spit, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη ο λόγος έλξης των θαλάσσιων ζώων.  Όπως αναφέρει το BBC Οι εθελοντές είχαν βοηθήσει ήδη 40 φάλαινες την Δευτέρα, οι οποίες είχαν βρεθεί πολύ κοντά στην ακτή και δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν πίσω στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον Daren Grover, γενικό διευθυντή του φιλανθρωπικού οργανισμού διάσωσης για ζώα Project Jonah, οι ίδιες φάλαινες επέστρεψαν την επόμενη μέρα στην ακτή και βρέθηκαν αναποδογυρισμένες. Οι 50 εθελοντές έσπευσαν και πάλι αν τις βοηθήσουν όμως, δυστυχώς ορισμένες είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους.

Οι παραλίες της περιοχής, ελέγχονται σχεδόν καθημερινά προκειμένου να βοηθήσουν τα ζώα να κολυμπήσουν και πάλι με ασφάλεια πίσω στην ανοιχτή θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι οι φάλαινες πιλότοι δεν θεωρούνται ζώα υπό εξαφάνιση, όμως δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός του πληθυσμού τους.

250 θάνατοι τον Φεβρουάριο του 2017

Στην περιοχή έχουν βρεθεί τουλάχιστον 10 φάλαινες ακινητοποιημένες τα τελευταία χρόνια. Το πιο πρόσφατο περιστατικό ήταν το Φεβρουάριο του 2017, όταν σχεδόν 700 από τα θηλαστικά είχαν βρεθεί στην ακτή, με αποτέλεσμα 250 θανάτους.