Η αλήθεια σχετικά με τον τον κορωνοϊό στα πιο απομονωμένα μέρη του κόσμου

36

Αν και πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι τα απομακρυσμένα μέρη του κόσμου είναι τα πιο τυχερά μέσα σε αυτή την πανδημία, δεν είναι πάντα έτσι. Μέχρι στιγμής έχουν καταγράψει μικτά ρεκόρ κάτι που αποτελεί απόδειξη της τρομαχτικής ικανότητας της νόσου να εξαπλωθεί. Ενώ είναι αλήθεια ότι αυτά τα μέρη προστατεύονται γενικά λόγω της απομόνωσή τους, αυτή η απομόνωση μπορεί επίσης να τα κάνει ιδιαίτερα ευάλωτα αν βρεθεί κρούσμα στην περιοχή.

Το Τριστάν ντα Κούνια είναι το πιο απομακρυσμένο μέρος του πλανήτη. Είναι ένα νησί στον νότιο Ατλαντικό, με πληθυσμό μόλις 250 κατοίκους. Ο διοικητικός επικεφαλής του έγραψε τον περασμένο Μάιο ότι ενώ οι ντόπιοι εκεί είναι συνηθισμένοι στην απομόνωση, «παρακολουθούμε ακόμα τις ειδήσεις στην τηλεόραση και ανησυχούμε πολύ για την εξάπλωση του κορονοϊού». Ακόμα ωστόσο δεν έχει φτάσει στο νησί.

Άλλα μέρη ήταν λιγότερο τυχερά. Η Παπούα Νέα Γουινέα, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει σε περιοχές πάνω από 10 χιλιόμετρα από τον πλησιέστερο μεγάλο δρόμο, κατέγραψε 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 έως τις 14 Ιουλίου. Το Μοντσερράτ, ένα απομακρυσμένο νησί της Καραϊβικής, όπου ο πληθυσμός μειώθηκε κατά περίπου 50% μεταξύ του 1990 και του 2015, λόγω των εκρήξεων του ηφαιστείου, έχουν καταγραφεί 12 κρούσματα και ένας θάνατος.

Στο νησί του Πάσχα, που βρίσκεται μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Χιλή στον νοτιοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, με 7.750 κατοίκους και σχεδόν 1.000 διάσημα αγάλματα, καταγράφηκαν επίσης κάποια κρούσματα. Όπως και στη Γροιλανδία, το λιγότερο πυκνοκατοικημένο μέρος στον κόσμο, που όμως είχε 13 κρούσματα.

Τον περασμένο Μάρτιο, οι αρχές στα Νησιά Φώκλαντ επέβαλαν μέτρα κοινωνικής απόστασης, σε ένα αρχιπέλαγος με λιγότερα από 0,3 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Και αυτό γιατί παρά το γεγονός είναι τόσο απομακρυσμένο (βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Αργεντινής) είχε 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 έως τις 14 Ιουλίου.

Δεν είναι και πολύ εύκολο να φτάσει κανείς στα Φώκλαντ. Κανονικά, υπάρχουν πτήσεις δύο φορές την εβδομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, αν και αυτές αραίωσαν λόγω της πανδημίας. Λόγω των κρουσμάτων, επέβαλαν επίσης υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων σε όποιον κατέφθανε στα εδάφη της.

Πηγή: World Economic Forum, HuffingtonPost

Διαβάστε επίσης