Γνωρίζετε το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της χώρας;

439

Πολύ πιθανόν να έχεις περάσει από εκεί ως λάτρης της φύσης και των εξορμήσεων… Aυτό που σίγουρα δεν γνώριζες όμως είναι ότι αποτελεί το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της χώρας.

Το εν λόγω δάσος είναι ένας οικολογικός παράδεισος στην χώρα μας. Ένα τόσο ξεχωριστό οικοσύστημα που το αποκαλούν συχνά -δικαίως- ως μία από τις πιο εξωτικές γωνίες της Ελλάδας.

Σίγουρα πρέπει να το επισκεφτείς έστω και μία φορά στην ζωή σου για να φύγεις γεμάτος από την εκδρομή, να αδειάσεις το μυαλό σου και να επιστρέψεις πιο αισιόδοξος από ποτέ.

Ένα παραθαλάσσιο δάσος στην άκρη της Πελοποννήσου

Το Δάσος Στροφυλιάς αποτελεί μια μοναδική λωρίδα ζωής όχι μόνο για την Πελοπόννησο αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου και χαρακτηρίζεται κυρίως από κουκουναριές και βελανιδιές. Βρίσκεται σε τέτοιο σημείο ώστε στην πραγματικότητα χωρίζει τη λίμνη του Πρόκοπου από το Ιόνιο πέλαγος.

Έτσι, μαζί με την περιοχή της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό βιοτόπων ακριβώς δίπλα από τη θάλασσα. Μαγευτικές εικόνες και τοπία γεμάτα ζωή χλωρίδας και πανίδας που συναντάς σπάνια.

Η λίμνη του Προκόπου

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε και την λίμνη του Προκόπου η οποία βρίσκεται εκεί δίπλα όπως επίσης και η λιμνοθάλασσα είναι αποτέλεσμα των διεργασιών της φύσης και της θάλασσας με το πέρασμα των ετών. Αυτά, μαζί με το δάσος της Στροφυλιάς δημιουργούν ένα εξωτικό περιβάλλον αλλά και ένα εθνικό πάρκο 22.000 στρεμμάτων το οποίο προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και το Δίκτυο Natura. Ένα σπάνιο οικοσύστημα σπουδαίας οικολογικής σημασίας. Εκεί που ενώνονται τα πεύκα του δάσους με την άμμο και τα κύματα της θάλασσας. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Πώς θα πας στο δάσος της Στροφυλιάς

Πολύ εύκολα και γρήγορα μέσω της Ολυμπίας Οδού θα πας ως την Πάτρα και από εκεί θα κατευθυνθείς προς Κυλλήνη και έπειτα προς τον Άραξο. Στη συνέχεια θα κινηθείς προς Στροφυλιά και παραλία Καλογριάς.