Στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών, η Υπουργός Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη συναντήθηκε με τον Υπουργό Ομοσπονδιακών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και ΜΜΕ του ομόσπονδου κρατιδίου Β. Ρηνανίας και Βεστφαλίας της Γερμανίας, κ. Nathanael Liminski.
Η Β. Ρηνανία και Βεστφαλία, με πρωτεύουσα το Ντύσελντορφ, την έβδομη σε μέγεθος πόλη της Γερμανίας, είναι από τα πλουσιότερα και μεγαλύτερα σε πληθυσμό ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, από όπου προέρχεται μεγάλο μέρος του γερμανικού τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας.
Η απευθείας τακτική και πολύ συχνή αεροπορική σύνδεση του Ντύσσελντορφ και της Κολωνίας, που είναι και από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας, με τη χώρα μας, συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των τουριστικών ροών εκατέρωθεν.
Η κα Υπουργός παρουσίασε την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και τη σημαντική συμβολή του στην ελληνική οικονομία, και ιδίως στις επενδύσεις, καθώς και τους στρατηγικούς στόχους, που εστιάζουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, με τη χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου και τη γεωγραφική διασπορά του εισερχόμενου τουρισμού κατά μήκος και πλάτος της επικράτειας, στην περαιτέρω προώθηση της ψηφιοποίησης, στην αριστοποίηση της τουριστικής εκπαίδευσης, στον πράσινο τουρισμό και την οικολογική προστασία, καθώς και στην υγιή ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή απόψεων για περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας, για συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, που διοργανώνονται εκατέρωθεν, καθώς και για δράσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των τουριστικών ροών.
Ακόμη στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών, η υπουργός Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της περιοχής του Κουρδιστάν στο Ιράκ, κ. Qubad Talabani.
Η περιοχή του Κουρδιστάν γνωρίζει δυναμική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού, στον οποίο η κυβέρνηση της περιοχής αποδίδει ιδιαίτερη σημασία.
Η συζήτηση εστίασε στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της τουριστικής συνεργασίας με τη χώρας μας, με έμφαση στη μεταφορά τουριστικής τεχνογνωσίας, στην τουριστική εκπαίδευση, στην ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ως ο θρησκευτικός, ο ιστορικός, ο πολιτιστικός και ο αγροτουρισμός, και βεβαίως στην αύξηση των τουριστικών ροών εκατέρωθεν.
Η έναρξη τακτικής αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας-Ερμπίλ, τον περασμένο Φεβρουάριο από την Aegean, η χορήγηση τουριστικών θεωρήσεων από το Γενικό Προξενείο της χώρας μας στο Ερμπίλ, από το 2022, καθώς και η ύπαρξη σημαντικών τοποθεσιών ελληνικού αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως τα αρχαία Άρβηλα (σημερινή πρωτεύουσα Ερμπίλ) και τα Γαυγάμηλα, στη Μεσοποταμία, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και της περιοχής του Κουρδιστάν.
Ο κ. Talabani προσκάλεσε την κα Κεφαλογιάννη να επισκεφθεί την περιοχή του Κουρδιστάν, επ´ ευκαιρία του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει το Φόρουμ των Δελφών στο Σουλεϊμανίγια, τον προσεχή Μάιο.
