Ταξίδι στην πόλη-μουσείο: Ταξίδι στη Φλωρεντία!

390

Θεωρείται το λίκνο της ιταλικής Αναγέννησης και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τους αναρίθμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της και την πολιτιστική της κληρονομιά.

Πατρίδα του Μποτιτσέλι, πόλη του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του Γαλιλαίου, «καλλιτεχνικό ορμητήριο» του Μιχαήλ Άγγελου, η πρωτεύουσα της Τοσκάνης εντυπωσιάζει οποιαδήποτε εποχή και να την επισκεφθείτε.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ιστορικό κέντρο αυτής της πόλης-μουσείο έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Τι να δείτε

Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας & Βαπτιστήριο (Il Duomo di Firenze)

Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας, στην Piazza Santa Croce. Από τις πιο κεντρικές πλατείες της πόλης, φιλοξενεί αυτόν τον υπέροχο καθεδρικό σε ρυθμό βασιλικής, στον οποίο αξίζει να μπείτε για να θαυμάσετε τους τύμβους του Γαλιλαίου, του Μιχαήλ Άγγελου, του Μακιαβέλι και το κενοτάφιο του Δάντη.

Οι εντυπωσιακές διαστάσεις του προκαλούν δέος, ενώ η νεογοτθική πρόσοψη δημιουργήθηκε από πανέμορφα μάρμαρα Τοσκάνης.

Παλάτσο Πίτι (Palazzo Pitti) & Κήποι Μπόμπολι (Giardino di Boboli)

Το Παλάτσο Πίττι περιλαμβάνει πολλά μουσεία, με σημαντικότερο όλων την Παλατινή Πινακοθήκη (Galleria Palatina), στην οποία μεταξύ άλλων βρίσκεται η μεγαλύτερη συλλογή έργων του Ραφαήλ στον κόσμο. Περιλαμβάνει επίσης την Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης (Galleria d’arte moderna), Μουσείο ασημικών (Museo degli argenti), Ενδυμασιών, Πορσελάνης και Αμαξών.

Πινακοθήκη Ουφίτσι (Galleria degli Uffizi)

Το Ουφίτσι (Uffizi) είναι ανάκτορο της Φλωρεντίας, που στεγάζει ένα από τα παλαιότερα μουσεία – πινακοθήκες στον κόσμο, την Galleria degli Uffizi. Τα έργα που εκτίθενται στο μουσείο καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τον 13ο μέχρι τον 18ο αιώνα και συνθέτουν μία από τις σημαντικότερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης.

Πόντε Βέκιο (Ponte Vecchio)

Αποτελεί την παλαιότερη γέφυρα της πόλης, καθώς χρονολογείται από το 1345. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό πέτρινο κλειστό μονότοξο γεφύρι πάνω από τον Ποταμό Άρνο, γνωστό για την ύπαρξη μαγαζιών χτισμένων κατά μήκος του, όπως συνηθιζόταν τότε. Αρχικά, τα μαγαζιά αυτά ήταν κρεοπωλεία, στις μέρες μας όμως οι κάτοχοι τους είναι κοσμηματοπώληδες, έμποροι έργων τέχνης και πωλητές αναμνηστικών. Οι δυο γειτονικές γέφυρες του Ponte Vecchio είναι η Ponte Santa Trinita και το Ponte alle Grazie.

Παλάτσο Βέκιο (Palazzo Vecchio)

Το Palazzo Vecchio (Παλαιό Μέγαρο) στεγάζει το Δημαρχείο της Φλωρεντίας και η κατασκευή του χρονολογείται στο 1322. Αυτό ήταν η καρδιά της πολιτικής ζωής της πόλης επί Μεδίκων και οι αίθουσες του προκαλούν δέος με την καλαισθησία και την τέχνη που είναι διακοσμημένες, καθώς κι εδώ έφτασε το μαγικό χέρι του Βαζάρι.

Πίσω ακριβώς από το Παλάτσο Πίτι, οι Μέδικοι δημιούργησαν τους Κήπους Μπόμπολι, εξαίρετο δείγμα αναγεννησιακών κήπων που καταλαμβάνουν μία πραγματικά τεράστια έκταση.

Πιάτσα ντέλα Σινιορία (Piazza Della Signoria)

Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή πλατεία της Ιταλίας, καθώς πρόκειται στην ουσία για ένα υπαίθριο μουσείο. Η “πλατεία των αρχόντων” έξω από το Παλάτσο Βέκιο αποτελούσε για αιώνες τον τόπο συγκέντρωσης των πολιτών για καταστάσεις ανάγκης ή για πολιτικές συζητήσεις, με την πελώρια καμπάνα του Παλάτσο να τους καλεί σε αυτήν.

Μουσείο Mπαρτζέλο (Museo Nazionale del Bargello)

Το μουσείο Μπαρτζέλο έχει μια αξιόλογη συλλογή γλυπτών της Αναγέννησης και άλλων έργων τέχνης. Το κτίριο είναι ένα εντυπωσιακό Palazzo (del Bargello), ένα οχυρό με ισχυρές πολεμίστριες που περιβάλλουν την αυστηρή του πρόσοψη.

Αποτελεί το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της πόλης και χτίστηκε το έτος 1255 προκειμένου να φιλοξενήσει το δημαρχείο της Φλωρεντίας.

Σάντα Κρότσε (Basilica di Santa Croce di Firenze)

Από τις μεγαλύτερες γοτθικές εκκλησίες της Ιταλίας, με έργα των Τζιότο, Ντονατέλλο, Τζόρτζιο Βαζάρι, Μπροντζίνο, Κανόβα. Η Santa Croce θεωρείται το Πάνθεον της Ιταλίας, καθώς σ’ αυτήν βρίσκονται οι τάφοι των Γκιμπέρτι, Λεονάρντο Μπρούνι, Μιχαήλ Άγγελου, Μακιαβέλλι, Γαλιλαίου, Βιττόριο Αλφιέρι, Ούγκο Φόσκολο και Ροσσίνι.

Πλατεία Μικελάντζελο (Piazzale Michelangelo)

Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου νότια του ποταμού Άρνου και της γέφυρας Ponte alle Gracie και της οδού Via di S. Nicolo και προσφέρεται για μοναδικές φωτογραφίες μιας και από εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει την πανοραμική θέα της πόλης της Φλωρεντίας, αλλά και της ευρύτερης τοσκανικής γης.

Τι να φάτε

Η Φλωρεντία διαθέτει πλήθος επιλογών. Η κουζίνα της Τοσκάνης δεν είναι ελαφριά και στηρίζεται στο αλατισμένο ψωμί, τα τυριά, το κοτόπουλο, τις παχύρρευστες σούπες και τα φασόλια. Τα πάντα βέβαια συνοδεύονται από ένα καλό τοπικό κρασί.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε:

την περίφημη bistecca alla fiorentina. Μπριζόλα από τη ράτσα αγελάδων Chianina, η οποία θεωρείται από τα πιο περιζήτητα και ακριβά κρέατα στον κόσμο.

pappardelle alla lepre. Ζυμαρικά με σάλτσα από μαγειρευτό λαγό

trippa alla fiorentina. Πατσάς με ντομάτα και τριμμένη παρμεζάνα.

antipasto crostini di fegato. Πατέ συκωτιού με ψωμί.

τοπικό κρασί Chianti 

fagioli all’uccelletto. Φασόλια βρασμένα και στη συνέχεια τηγανισμένα σε ελαιόλαδο και πάστα ντομάτας.

Τι να πάρετε μαζί σας

Cantuccini (μπισκότα με αμύγδαλο που σερβίρονται με ένα καλό Vinsanto)

προσούτο

Το πιο γνωστό κρασί Chianti, (αλλά και τα Montalcino Brunello, Vino Nobile di Montepulciano και Super Tuscans)

Δερμάτινα είδη. η πόλη και τα περίχωρα φιλοξενούν τη μεγαλύτερη δερμάτινη παραγωγή της χώρας. Τα αγαθά είναι ακριβά, αλλά αξίζουν πραγματικά.

Extra Tip: Μην αγοράζετε σουβενίρ, ομπρέλες, κλπ από πλανόδιους. Εάν σας πιάσουν να ενισχύετε το παρεμπόριο το πρόστιμο ανέρχεται στα 7.000€.

Πως θα μετακινηθείτε

Το ιστορικό κέντρο, που συγκεντρώνει το σύνολο σχεδόν των αξιοθεάτων, έχει μικρή έκταση και το περπάτημα σε αυτό είναι εύκολο.

Eάν πάντως επιλέξετε να μείνετε λίγο πιο έξω, το δίκτυο των λεωφορείων είναι αρκετά βολικό και θα εξυπηρετηθείτε με ευκολία.

πληροφορίες από taxidologio.gr