Παγόβουνο στο μέγεθος της Μάλτας αποκολλήθηκε από παγετώνα της Ανταρκτικής

30

Ένα τεράστιο παγόβουνo αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Pine Island Glacier (PIG), στις εσχατιές της Ανταρκτικής, σύμφωνα με όσα κατέγραψαν οι δορυφορικές εικόνες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA). 

Πρόκειται για ένα πελώριο τμήμα πάγου, 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έκταση που ισοδυναμεί με τη Μάλτα, ή τρεις φορές το Σαν Φραντσίσκο! Πάνω του έχουν δημιουργηθεί ρωγμές, οι οποίες συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να αυξάνονται, έως ότου μεγάλα κομμάτια του παγετώνα, αποκολλούνται. Το μεγαλύτερο από αυτά τα κομμάτια έχει ονομαστεί B-49. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία εκτιμά πως το μέτωπο του παγετώνα, το οποίο έχει πάχος -κατά μέσο όρο- 500 μέτρα, θα συνεχίσει να χάνει κομμάτια πάγου με αυξανόμενο ρυθμό.

«Αυτό που βλέπετε είναι συνάμα τρομακτικό και όμορφο» εξηγεί ο Μαρκ Ντρινκγουότερ, επικεφαλής του τμήματος της ESA Επιστημών της Γης, συμπληρώνοντας πως «είναι σαφές από τις εικόνες αυτές πως (ο παγετώνας Pine Island Glacier) αντιδρά δραματικά στην κλιματική αλλαγή».

Ενώ τα παγόβουνα που προέρχονται από τους παγετώνες είναι μια φυσική διαδικασία, ο Ντρινκγουότερ κατέστησε σαφές ότι ο ρυθμός τήξης και γέννησης που παρατηρείται στη Δυτική Ανταρκτική είναι μεγαλύτερος από οτιδήποτε παρατηρείται στο δορυφορικό αρχείο.