Τα 6 νησιά του κόσμου με τα λιγότερα κρούσματα Covid-19

45

Τηρώντας πολύ αυστηρά τα μέτρα και χωρίς αυθαιρεσίες από τους πολίτες, 6 εξωτικά νησιά δείχνουν την πόρτα εξόδου στην πανδημία, θέλοντας να γίνει αισθητή η επιθυμία τουρισμού καταπολεμώντας την αποτελεσματικά.

Κλείσαμε χρόνο και από τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του covid, οι περισσότερες χώρες του βορείου ημισφαιρίου είναι κουρασμένες από τα σκληρά μέτρα, την καραντίνα, καθώς έχουν ξεχαστεί οι έξοδοι. Κάποιοι αναμένουν πώς και πώς την καλοκαιρινή περίοδο ούτως ώστε να αρχίζουν να πακετάρουν και να ταξιδέψουν σε προορισμούς με εξωτικό κλίμα, κοντά στη θάλασσα. Η τουριστική βιομηχανία ελπίζει απελπισμένα θα μπορούσαμε να πούμε στους εμβολιασμούς και στα πιστοποιητικά αυτών προκειμένου να αρχίσει να κινείται η αγορά. Δε θα πούμε ψέματα, το 2020 ήταν πολύ δύσκολο για τον τουρισμό παγκοσμίως. Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι υπάρχουν ορισμένοι ταξιδιωτικοί προορισμοί οι οποίοι δεν έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τον κορωνοϊό;

Η Μικρονησία έχει επισήμως καταγεγραμμένο ένα μόλις κρούσμα Covid-19! Στην Πολυνησία, το νησί της Σαμόα, όπως και το Βανουάτου στο Νότιο Ειρηνικό έχουν μόλις από τρία κρούσματα έκαστο. Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας αναφέρουμε ότι δεν επιτρέπονται οι τουρίστες εκεί.

Ανγκουίλα

Το μικρό νησί της Καραϊβικής άνοιξε τα σύνορά τους στους ξένους επισκέπτες το Νοέμβριο και μέχρι στιγμής έχει καταγράψει μόνο 18 υποθέσεις Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Αυτό το νησί βρίσκεται ανατολικά των Βρετανικών και Αμερικανικών Παρθένων Νήσων, πρέπει να έχουν λάβει ειδική έγκριση και να προσκομίσουν αρνητικά τεστ πριν από την άφιξή τους, κατά την προσγείωση στο νησί, αλλά και ύστερα από μία περίοδο «καραντίνας» εκεί διάρκειας 10-14 ημερών. Μη φανταστείτε, κανείς δεν εξαιρείται από τα τεστ, ούτε καν τα μωρά. Στη διάρκεια αυτής της «καραντίνας» μπορούν να μείνουν σε πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες και να τρώνε σε επίσης πολυτελή εστιατόρια σύμφωνα με τον τοπικό οργανισμό τουρισμού. Διάφορες δραστηριότητες που παρέχουν είναι το γκολφ, οι καταδύσεις και οι εκδρομές σε υπεράκτιες περιοχές εφόσον είναι πιστοποιημένες από την κυβέρνηση φυσικά. Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ”μικρή διαμονή” (λιγότερο από τρεις μήνες) για περίπου 250 δολάρια ανά άτομο. Οι ξένοι εργαζόμενοι, οι μαθητές και οι οικογένειές τους μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση ως «ψηφιακοί νομάδες», κόστους έως και 2.500 δολαρίων, εξασφαλίζοντας παραμονή έως και ενός έτους. Είναι σημαντικό να πούμε ότι το 26% του πληθυσμού είχε λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου έως και τις 26 Φεβρουαρίου.

Άγιος Χριστόφορος και Νέβις

Το μικρό νησάκι έχει καταγράψει μόλις 41 περιπτώσεις Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας. Ανοίγοντας ξανά τα σύνορα πριν από τέσσερις μήνες, η κυβέρνηση θεώρησε όλους τους τουρίστες προερχόμενους από ζώνες υψηλού κινδύνου. Κατά συνέπεια, τα τεστ είναι υποχρεωτικά για όλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ήδη εμβολιασμένων και εννοείται πρέπει να είναι αρνητικά. Τα δε μοριακά τεστ πρέπει να γίνονται σε ελάχιστο χρόνο πριν την άφιξή τους εκεί και σε εργαστήρια που φέρουν συγκεκριμένες πιστοποιήσεις. Την πρώτη εβδομάδα οι τουρίστες μένουν υποχρεωτικά σε ξενοδοχείο όπου μπορούν να συναναστραφούν με άλλους ταξιδιώτες και να κάνουν ποικίλες δραστηριότητες. Αφού πια κάνουν και ένα ακόμη αρνητικό τεστ, τότε, μπορούν να μετακινηθούν στο νησί, επιλέγοντας και δηλώνοντας συγκεκριμένες τοποθεσίες από πριν. Μετά από 14ήμερη καραντίνα, και βγουν αρνητικά τα τεστ μόνο τότε επιτρέπεται η ελευθερία κινήσεων. Το ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού έως τις 10 Μαρτίου ανέρχονταν στο 10%

Μακάο

Το νησί Κοτάι του Μακάο αποτελεί τουριστικό ορόσημο καθώς διαθέτει διάφορα καζίνο . Το Μακάο, όπως και το Χονγκ Κονγκ, αποτελεί αυτόνομη διοικητική περιοχή της Κίνας. Οι περίοδοι καραντίνας κυμαίνονται από μηδενικούς (για ταξιδιώτες από τα περισσότερα μέρη της Κίνας) έως 21ήμερους (για ταξιδιώτες από το Χονγκ Κονγκ). Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 48 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19, ωστόσο, η Κίνα μετρά τις περιπτώσεις κορονωιού διαφορετικά από τις περισσότερες χώρες, αποκλείοντας καθολικά τους ασυμπτωματικούς φορείς. Σχετικά με τους τους εμβολιασμούς, δεν έχουμε αριθμούς όμως, έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί με τα σκευάσματα της κινεζικής Sinopharm.

Γρενάδα

Με 112.000 ανθρώπους η Γρενάδα έχει μόλις 148 κρούσματα. Η κατάσταση για όποιον επιθυμεί να κάνει διακοπές εκεί είναι πιο απλή. Αρχικά, προσκομίζονται αρνητικά τεστ covid, ακολουθεί ολιγοήμερη καραντίνα, και στο τέλος τα μοριακά τεστ, όπου αν βγουν αρνητικά είναι ελεύθεροι να απολαύσουν τις διακοπές. 5 μέρες εσώκλειστοι και 2 αναμένοντας τα αποτελέσματα, 7. Στη συνέχεια, μπορούν να βγουν από τα ξενοδοχεία τους και να απολαύσουν πιστοποιημένες τουριστικές υπηρεσίες, όπως καταδύσεις και κρουαζιέρες σε σκάφη με γυάλινο βυθό. Το κακό δε είναι ότι μόνο το 1 τοις εκατό έχει εμβολιαστεί με τελευταία μέτρηση τα τέλη Φεβρουαρίου.

Κοινοπολιτεία της Δομινίκας

Το νησιωτικό έθνος που βρίσκεται ανάμεσα στη Μαρτινίκα και τη Γουαδελούπη αριθμεί μόλις 151 κρούσματα και έχει ανοίξει τον τουρισμό από τον περασμένο Αύγουστο. Από τον Οκτώβριο εφαρμόζει ένα ειδικό πρόγραμμα όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να μείνουν σε πιστοποιημένα καταλύματα σε επιλεγμένες τοποθεσίες γύρω από το νησί τις πρώτες 5-7 ημέρες. Στο διάστημα αυτό, ορισμένοι μπορούν να επισκεφθούν επιλεγμένα διάσημα αξιοθέατα όπως οι καταρράκτες Τραφάλγκαρ, ενώ ταυτόχρονα τηρούν και τα μέτρα που έχουν λάβει από τις αρμόδιες αρχές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ως την 1η Μαρτίου είχε εμβολιαστεί το 10% του πληθυσμού.

Βρετανικές Παρθένες Νήσοι

Με πληθυσμό 30.000 ατόμων, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι έχουν λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ. Και οι 153 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19 είναι κατά πολύ λιγότερες από τις 2.744 περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ. Η βρετανική επικράτεια άνοιξε ξανά την 1η Δεκεμβρίου και επιβάλλει τους ταξιδιώτες να κάνουν τεστ κατά την άφιξή τους, να κατεβάσουν μια εφαρμογή παρακολούθησης (ή να φορούν βραχιολάκι παρακολούθησης) και να μπουν σε καραντίνα για τέσσερις ημέρες στο ξενοδοχείο ή τη βίλα τους. Οι τουρίστες δεν μπορούν να μετακινούνται στο νησί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Κάθε άτομο ηλικίας πέντε ετών και άνω που περνάει από τεστ PCR μετά την 4η ημέρα, είναι ελεύθερο να μετακινηθεί στη συνέχεια στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Οι ταξιδιώτες πρέπει επίσης να μείνουν σε «εγκεκριμένα καταλύματα με χρυσή σφραγίδα» σε μία λίστα από προεπιλεγμένα θέρετρα, καθώς και στο πολυτελές ιδιωτικό νησί του Ρίτσαρντ Μπράνσον. Το ποσοστό εμβολιασμού στις 5 Μαρτίου ανερχόταν στο 13% του πληθυσμού.