Πωλείται το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη – Δείτε πόσο κοστίζει

51

Με ιστορία από το 19ο αιώνα, θεωρείται το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας, αφού κατασκευάστηκε ακριβώς γι’ αυτό τον σκοπό και τώρα είναι διαθέσιμο για πώληση στο διεθνές κοινό με μία τιμή στα 18 εκατ. ευρώ ή αλλιώς κάτι λιγότερο από τα 16.700 ευρώ ανά τ.μ..

Ο λόγος για το νεοκλασικό, ένα από τα ιστορικά κτίρια της ελληνικής πρωτεύουσας, επί της οδού Αιόλου 3 και Αδριανού 64, το οποίο διαθέτει θέα στην Ακρόπολη κι έχει αναρτηθεί προς πώληση στην ιστοσελίδα των Sotheby’s Ιnternational Realty.

Το ακίνητο, που ανήκει σε γνωστό επιχειρηματία, είναι από τα πρώτα κτίρια που κτίστηκαν στην Αθήνα μετά την ανακήρυξή της ως πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους κι έχει στο σφυρήλατο κιγκλίδωμα του θολωτού υπέρθυρου το έτος ολοκλήρωσης της ανέγερσής του: 1837.

Σύμφωνα με την Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών, πρόκειται για ένα πολύ απλό εξωτερικά διώροφο κτίριο, που διέθετε 25 δωμάτια και αποτελεί το πρώτο οικοδόμημα που κατασκευάστηκε εξαρχής με σκοπό να χρησιμεύσει ως ξενοδοχείο στην Αθήνα. Σημειωτέον ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε πέσει στο τραπέζι και η αναβίωσή του ως ξενοδοχείο, χωρίς ωστόσο τελικά να ευοδωθεί ο σχετικός σχεδιασμός.

Το ξενοδοχείο «Αίολος» λοιπόν οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1835-1837, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη (1802-1862) εκεί όπου βρισκόταν η Βιβλιοθήκη του Αδριανού που δημιουργήθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό το 132 μ.Χ.. «Τα ερείπια της βιβλιοθήκης παραμένουν στο υπόγειο του διατηρητέου μέχρι σήμερα» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Sotheby’s Realty.

«Το κτίριο, το οποίο, έχει ενισχυθεί και συντηρηθεί σε μεγάλο βαθμό έχει επιφάνεια 1.080 τ.μ. κι έχει υπόλοιπο συντελεστή για επιπλέον 100 τ.μ. ώστε να γίνει επέκταση στον όροφο για ακόμη καλύτερη θέα στον ιερό Βράχο. Πρόκειται για ένα πραγματικά μοναδικό κτίριο στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που παραπέμπει τα παλιά λαϊκά σπίτια της Πλάκας κι εκτός από τη μοναδική ιστορική του αξία έχει επίσης ενδιαφέροντα αισθητικά στοιχεία όπως π.χ. το απλό μαρμάρινο μπαλκόνι με την επιγραφή του 1837 ως έτος κατασκευής του. Σήμερα το διατηρητέο μπορεί να ανακαινισθεί πλήρως ώστε να χρησιμοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη είτε για ιδιωτική χρήση ως ένα από τα μοναδικά αρχοντικά της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη είτε ακόμη και για γκαλερί ή μουσείο».

Πηγή: newmoney.gr