“Μπελλαίικο”: Ένας παραμυθένιος ξενώνας στην καρδιά της Πελοποννήσου

413

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100μ. και σε απόσταση 300μ. από το κέντρο του χωριού Στεμνίτσα, χωμένο στην καταπράσινη φύση!

Το “Μπελλαίικο” είναι ένα πέτρινο, αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 17ου αιώνα που σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας με εκπληκτική θέα η οποία δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν επισκέπτη!

Από την ανακαίνιση προέκυψε ένα κατάλυμα με 5 δωμάτια και έναν κοινόχρηστο χώρο ο οποίος λειτουργεί σαν αίθουσα για τα πρωινά και σαν καθιστικό με τζάκι, μουσικές επιλογές, επιτραπέζια παιχνίδια και βιβλία.

Σπιτικό πρωινό και ντόπια προϊόντα

Το πρωινό που θα δοκιμάσετε στο “Μπελλαίικο” έχει άρωμα παράδοσης κι αυτό γιατί τα πάντα είναι φτιαγμένα από ντόπια προϊόντα (πολλά από αυτά βρίσκονται στον κήπο του ξενώνα). Zυμωτό ψωμί, πίτες αλμυρές και μαμαδίστικες μαρμελάδες. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας;

Ωστόσο, πάντα υπάρχει πρόβλεψη για αποφυγή προϊόντων που οι πελάτες δεν μπορούν να καταναλώσουν. Μια από τις επιπλέον παροχές του ξενώνα είναι να βοηθούν τους φιλοξενούμενούς τους να οργανώσουν τη μέρα τους, ανάλογα με το τι τους αρέσει να κάνουν. Η ευγενική κ. Νένα, η ψυχή του «Μπελλαίικου» είναι εκεί για να σας βοηθήσει αλλά και να σας ενημερώσει σχετικά με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το κατάλυμα και την περιοχή.

6 δωμάτια γεμάτα… ιστορίες!

Όλα τα δωμάτια διαθέτουν παραδοσιακή διακόσμηση με πέτρα και ξύλο. Όπως σε κάθε παραδοσιακό στεμνιτσιώτικο σπίτι έτσι και εδώ υπάρχουν δύο ορόφοι, το κατώι και το ανώι. Στο κατώι υπάρχουν δύο χώροι, το κυρίως κατώι και το κατώι του γαϊδάρου που προέκυψε από επέκταση του σπιτιού στις αρχές του 18ου αιώνα. Στο ανώι υπάρχουν η σάλα, το χειμωνιάτικο δωμάτιο, η κάμαρη και ο οντάς που βρίσκεται πάνω από το κατώι του γαϊδάρου.

Το κυρίως κατώι είναι το πιο μεγάλο δωμάτιο του σπιτιού. Έχει μπαλκόνι που κοιτάει προς το χωριό αλλά και ιδιωτική αυλή που βλέπει στο μνημείο των ηρώων και την βουνοκορφή των Αγίων Πάντων. Είναι τρίκλινο με τζάκι.

Το κατώι του γαϊδάρου ήταν το κατώι που φιλοξενούνταν ο γάιδαρος της οικογένειας. Σήμερα είναι ένα δίκλινο δωμάτιο, με τζάκι. Η θέα προς το χωριό και την βουνοκορφή του Αϊ Γιάννη του Θεολόγου ξεκουράζει και χαλαρώνει.  Έχει ανεξάρτητη είσοδο και δικιά του αυλή που προσφέρεται για αγνάντεμα.

Η Σάλα είναι ένα δωμάτιο με άπλετη θέα προς όλη τη Στεμνίτσα. Ηταν το δωμάτιο για τις επίσημες περιστάσεις, γιορτές, αρραβώνες, γάμους βαφτίσια….Σήμερα είναι ένα τρίκλινο φωτεινό δωμάτιο με τζάκι.

Το χειμωνιάτικο δωμάτιο είναι ο χώρος εκείνος που, προστατευμένος από το βοριά, στέγαζε όλη την οικογένεια το χειμώνα. Το τζάκι όχι μόνο ήταν η μοναδική πηγή θέρμανσης, αλλά και εστία μαγειρέματος και συγκέντρωσης της οικογένειας τις χειμωνιάτικες μέρες. Το τζάκι αυτό αναπαλαιώθηκε και χρησιμοποιήθηκε σαν καλούπι για τα υπόλοιπα τζάκια του σπιτιού. Σήμερα το χειμωνιάτικο είναι ένα τρίκλινο δωμάτιο με τη δικιά του αυλή προστατευμένη από τους βοριάδες. Το μπάνιο του δωματίου είναι ο παλιός ξυλόφουρνος του σπιτιού.

Η Κάμαρη ήταν το δωμάτιο που πρόσφερε την απαραίτητη απομόνωση στο ζευγάρι ή σε κάποιον επίσημο προσκεκλημένο. Σήμερα είναι ένα δίκλινο δωμάτιο, χωρίς τζάκι, που προσφέρεται για χουζούρι κοιτώντας τη βουνοκορφή του Αϊ Γιάννη του Θεολόγου.

Ο Οντάς ήταν το καλοκαιρινό δωμάτιο της οικογένειας, ένα ξύλινο κλειστό χαγιάτι με τζαμαρία που σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι σε γέφυρα πλοίου. Βλέπεις όλο το χωριό, τα γύρω βουνά ακόμα και τον Ταΰγετο. Με την προσθήκη του τζακιού και της κουζίνας έγινε ο χώρος για τα πρωινά αλλά και χώρος καθιστικός που σε προσκαλεί και σε προκαλεί.

Προσοχή: Από επιλογή και άποψη στο κατάλυμα δε θα βρείτε πουθενά τηλεόραση…

Μπορείτε όμως να βρείτε επιτραπέζια παιχνίδια, μία πλούσια συλλογή μουσικών CD και CD player, αλλά και πληροφοριακό υλικό για την περιοχή σε έντυπη ή προφορική μορφή. Επιπλέον, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν βιβλία από την ιδιωτική βιβλιοθήκη του “Μπελλαίικου” ή να απολαύσουν στο σαλόνι ποτά και καφέδες. Σε όλους τους χώρους παρέχεται δωρεάν wi-fi.

Extra Tip: Με αφετηρία το “Μπελλαίικο”, ένα δίκτυο μονοπατιών, καλοδιατηρημένο, και σηματοδοτημένο στο μεγαλύτερο μέρος του, σας οδηγεί σε ξωκλήσια με εκπληκτική θέα, στις πηγές που τροφοδοτούν το χωριό, στα αλπικά λιβάδια του Μαινάλου αλλά και στη χαράδρα του Λούσιου ποταμού. Διαδρομές μικρές ή και μεγαλύτερες, κυκλικές ή διάσχισης, με μικρό ή μεγάλο βαθμό δυσκολίας…

Εσείς είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε το “Μπελλαίκο” και τις ομορφιές της φθινοπωρινής φύσης;

INFO

Παραδοσιακός Ξενώνας Μπελλαίικο

Στεμνίτσα Αρκαδίας, 27950 81 286, 69 76 607967

[email protected]

mpelleiko.gr