Ακανές: Παραδοσιακό, πεντανόστιμο και πάνω από όλα… σερραϊκό

218

Ο ακανές είναι παραδοσιακό γλύκισμα των Σερρών. Εμφανισιακά, μοιάζει πολύ με λουκούμι, αλλά έχει μία μοναδική και πολύ έντονη γεύση επειδή περιέχει πρόβειο και κατσικίσιο βούτυρο. Έτσι είναι πολύ πιο βαρύ και λιγωτικό από το κανονικό λουκούμι. Συνήθως είναι γεμιστό με καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Σύμφωνα με έναν από τους κατασκευαστές, η αρχική ονομασία στα τούρκικα ήταν (χ)ακανέ χαλβά. Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο ακανές είναι γλυκό που παραγόταν κατά την Τουρκοκρατία, αλλά δεν υπάρχει παραδεκτή ετυμολογία.

Οι εμπορικές ονομασίες του ακανέ συνοδεύονται με το χαρακτηριστικό «Λαϊλιά» (ακανές Λαϊλιά), που αναφέρεται στο βουνό Λαϊλιάς των Σερρών.

Δείτε τη συνταγή:

Διαβάστε επίσης

Υλικά:

  • 1 ποτήρι νερού βούτυρο κατσικίσιο
  • 1 ποτήρι νερού νισεστέ
  • 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 1 φλυτζ. τσαγιού αμύγδαλα κοπανισμένα
  • 2 ½ ποτήρια νερού νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι

Εκτέλεση:

  • Ζεματάμε και ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα και τα βάζουμε στον ήλιο να στεγνώσουν. Τα χτυπάμε στο γουδί και στο τέλος πρέπει να έχουμε ένα φλυτζάνι του τσαγιού από κοπανισμένο αμύγδαλο.
  • Από το βούτυρο αφαιρούμε 3 κουταλιές με τις οποίες καβουρντίζουμε τα κοπανισμένα αμύγδαλα. Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο, την ζάχαρη, δύο ποτήρια νερό και το βράζουμε.
  • Στο μεταξύ, με το μισό ποτήρι νερό διαλύουμε το νισεστέ καλά. Μόλις βράσει το μείγμα της κατσαρόλας, αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το νισεστέ, τα αμύγδαλα, το λεμόνι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει καλά.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει, τα χωρίζουμε σε μπαλάκια και τα πλάθουμε σαν λουκουμάκια. Όταν τελειώσει όλο, ρίχνουμε άχνη.