Σουγάνια: Ο γευστικός μεζές που μας ταξιδεύει στη… Λέσβο

369

Τα σουγάνια ή αλλιώς κρεμμυδοντολμάδες αποτελούν ένα από τα δημοφιλέστερα «μεζεδλίκια» του νησιού.

Η γέμιση ή αλλιώς “γόμος” βρίσκει στα καλοβρασμένα και αρωματισμένα με μπαχαρικά φύλλα κρεμμυδιού την πιο γευστική αγκαλιά για να “ξεκουραστούν” την ώρα του φαγητού σε όλους, ακόμη και στους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους…

Υλικά:

  • 1 κιλό κρεμμύδια ξερά
  • ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά ή ανάμεικτο με χοιρινό
  • 200 γρ. ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
  • 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας ή 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μπαχάρι

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει ώσπου να μαλακώσουν (κάνα τέταρτο).

Αφαιρούμε προσεκτικά (για να μη χαλάσουμε το σχήμα τους) φύλλο-φύλλο ένα μέρος από τη σάρκα τους για να ανοίξουμε χώρο για τη γέμιση.

Ανακατεύουμε τον κιμά, τον πελτέ ή την ντομάτα, το κύμινο, το ελαιόλαδο, το ρύζι, το μπαχάρι και το αλατοπίπερο φτιάχνοντας το μείγμα της γέμισης.

Παίρνουμε μικρές κουταλίτσες απ’ αυτό το μείγμα και γεμίζουμε ένα ένα τα κρεμμύδια.

Τοποθετούμε τους κρεμμυδοντολμάδες σε κατσαρόλα κυκλικά, προσθέτουμε το λάδι και λίγο νεράκι και τους σκεπάζουμε με βαρύ πιάτο να μην ανοίξουν. Ψήνουμε για 40′. Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό. προσθέτουμε αν επιθυμούμε και λίγο χυμό λεμονιού

Extra Tip: Αν θέλετε, ανακατέψτε λίγη από τη σάρκα κρεμμυδιού με τη γέμιση για επιπλέον γλύκα και νοστιμιά.

Πηγή: lesvoskichen.gr