Τραβηχτές πίτες: Αυτή η συνταγή φέρνει άρωμα Μάνης στο σπίτι σας

1.162

Παραδοσιακές τραβηχτές πίτες για εγγυημένη απόλαυση! Δείτε πως να τις κάνετε:

Υλικά

500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

15 γρ. μαγιά, ξερή

180-190 ml νερό, χλιαρό

100 ml ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Σερβίρισμα

Μέλι

Διαβάστε επίσης

Φέτα, τριμμένη

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ το νερό μαζί με τη ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 5 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Έπειτα, σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε το μείγμα με τη μαγιά, μαζί με το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία και μαλακή ζύμη.

Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα νέο μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

Μόλις περάσει αυτή η ώρα, ξαναζυμώνουμε ελαφρώς το ζυμάρι με τα χέρια μας, το κόβουμε σε μπαλάκια των 70 γρ. και τα αφήνουμε στην άκρη, καλύπτοντας τα με μία βρεγμένη πετσέτα, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά.

Ύστερα, λαδώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας μας, τοποθετούμε ένα μπαλάκι πάνω του και το ανοίγουμε ελαφρώς με τον πλάστη. Αμέσως μετά, παίρνουμε το παραπάνω ζυμαράκι και το τραβάμε με τα χέρια μας, δίνοντας του ένα ορθογώνιο σχήμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μπαλάκια.

Μόλις είναι έτοιμα, τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε μέσα ηλιέλαιο μέχρι να καλύψει τον πάτο και λίγο παραπάνω και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, τηγανίζουμε μία πίτα από αυτές που φτιάξαμε μέχρι η κάθε πλευρά να πάρει σκούρο χρυσαφί χρώμα.

Αφού ψηθεί, αφαιρούμε την πίτα από το τηγάνι με μία σπάτουλα και την αφήνουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και τις υπόλοιπες πίτες.

Τέλος, σερβίρουμε τις πίτες σε ένα πιάτο πασπαλίζοντας τες με λίγο μέλι και τριμμένη φέτα.

Συνταγή: giorgostsoulis