Μικίκια: Οι λουκουμάδες της… Θράκης

50

Θυμίζουν πολύ τους γνωστούς λουκουμάδες, μόνο που είναι λίγο πιο σφιχτή η ζύμη τους και το σχήμα τους μοιάζει με τα donuts, σε μικρότερο μέγεθος.

Tα λένε έτσι οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και τρώγονται είτε σκέτα είτε με ζάχαρη με μέλι, με πετιμέζι κτλ.

Αναλυτικά η συνταγή:

Υλικά

1 φακελάκι στεγνή μάγια

2 φλιτζάνια γάλα χλιαρό

3 φλιτζάνια νερό χλιαρό

2 με 3 αυγά

2 κουταλούδια αλάτι, αλεύρι όσο χρειαστεί

λάδι για το τηγάνισμα

Διαδικασία

Βάζετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και την αφήνετε 10 λεπτά. Προσθέτετε το χλιαρό νερό, τα αβγά χτυπημένα, το αλάτι και αλεύρι. Χτυπάτε το μείγμα με το σύρμα ή με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ένας πολύ χοντρός χυλός η μία πολύ μαλακή ζύμη. Τον σκεπάζετε και τον αφήνετε να σταθεί για δύο ώρες.

Μετά βάζετε το λάδι σε κατσαρόλα να κάψει, βρέχετε τα χέρια, πιάνεται ζύμη μεγάλη όσο ένα καρύδι, την τραβάτε λίγο, κάνετε με το δάχτυλο μία τρύπα στη μέση και την αφήνετε να πέσει στο λάδι.

Θα φουσκώσουν, θα ροδίσουν και τότε θα τα βγάλετε με τρυπητή κουτάλα και θα τα αφήσετε σε ένα δίσκο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν τα περίσσια λάδια.

Μετά τα βάζετε σε πιατέλα και τα σερβίρετε ζεστά.