Μία παραδοσιακή συνταγή για αφράτο, σιροπιαστό ραβανί της γιαγιάς από την Βύβλο της Νάξου. Το κατακίτρινο χρώμα του παραδοσιακού ναξιώτικου γλυκού οφείλεται στα ντόπια φρέσκα αυγά ενώ η μοναδική γεύση και η αφράτη του υφή κλέβουν την παράσταση.
Υλικά Συνταγής
- 1 φλ. ζάχαρη
- 6 αυγά
- 1 βανίλια
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1/2 φλ. γαλά
- ξύσμα λεμονιού
- καρύδα τριμμένη για το τελείωμα
-
Για το σιρόπι
- 2½ φλ. νερό
- 2 φλ. ζάχαρη
- λίγο χυμό από λεμόνι
- 2 κ.σ βούτυρο Νάξου
Εκτέλεση
Για το μοναδικό κατακίτρινο παραδοσιακό ραβανί της γιαγιάς από τη Νάξο, πρώτα θα βγάλουμε όλα τα υλικά στον πάγκο να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι γιατί πρέπει να κρυώσει τελείως. Βάζουμε τα υλικά (ζάχαρη, νερό, λεμόνι), σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 5΄επιπλέον. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο Νάξου. Ανακατεύουμε να λιώσει. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το βουτυράτο σιρόπι.
Περιχύνουμε σιγά σιγά το ζεστό ραβανί με το κρύο σιρόπι κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.