Σικάγο: Η πόλη του Michael Jordan και του “Last Dance”

69

Πανύψηλοι ουρανοξύστες, μελωδική τζαζ μουσική, εντυπωσιακές εμπορικές λεωφόροι, παραλίες. Αυτό είναι το Σικάγο. Μια πόλη που έχει τα πάντα!

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία του Ιλινόις και την 3η μεγαλύτερη από άποψη πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή (γνωστή και ως «Chicagoland») έχει περίπου 9,7 εκατομμύρια κατοίκους ενώ στην ίδια την πόλη ζουν περί τα 3 εκατομμύρια. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της λίμνης Μίσιγκαν και τα ευρύτερα όρια της πόλης περιλαμβάνουν εδάφη τριών πολιτειών: του Ιλινόι, του Ουισκόνσιν και της Ιντιάνα.

Ιδρύθηκε το 1833, και επίσημα ανακηρύχθηκε πόλη το 1837. Πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα διαμετακομιστικά κέντρα της βόρειας Αμερικής και στο βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο των Μεσοδυτικών Πολιτειών. Το Σικάγο έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό και για τους διαβόητους εγκληματίες, όπως ο Άλ Καπόνε, που έδρασαν κυρίως τη δεκαετία του 1920.

Το Σικάγο σήμερα

Σήμερα το Σικάγο είναι μια από τις 10 σημαντικότερες (σε επιρροή) πόλεις του κόσμου. Τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της πόλης είναι οι ουρανοξύστες, η λίμνη, και οι αθλητικές της ομάδες. Προσελκύει κάθε χρόνο περίπου 44 εκατομμύρια επισκέπτες και εξυπηρετείται από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ο΄Χερ, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε κίνηση επιβατών αεροδρόμιο των ΗΠΑ, και από το Διεθνές Αεροδρόμιο Μίντγουέι.

Η πόλη έχει πλούσια πολιτική ιστορία και θεωρείται άντρο του Δημοκρατικού Κόμματος. Πολλοί επιφανείς πολιτικοί προέρχονται από το Σικάγο μεταξύ των οποίων και ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Γνωστό και ως Second City και Windy City

Το Σικάγο είναι γνωστό και με τα προσωνύμια Second City (Δεύτερη Πόλη) και Windy City (Η πόλη των Ανέμων) που αντικατοπτρίζουν το χαρακτήρα του. Το προσωνύμιο «Η Πόλη των Ανέμων» δεν αναφέρεται σε κάποια μετεωρολογική ιδιαιτερότητα της πόλης, παρά τους ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους που παρατηρούνται τον χειμώνα. Το Σικάγο χαρακτηρίζεται ως «Η Πόλη των Ανέμων» επειδή οι πολιτικοί που προέρχονται από την πόλη είχαν, στο παρελθόν, να αλλάζουν τις θέσεις τους ανάλογα με την κατεύθυνση των πολιτικών ανέμων (κάτι αντίστοιχο της Ελληνικής έκφρασης «όπου φυσά ο άνεμος»)

Το Σικάγο στο επίκεντρο μέσα από το “Last Dance” του Netflix

Τις τελευταίες μέρες το Σικάγο έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μέσω του ντοκιμαντέρ του Netflix “Last Dance” το οποίο είναι αφιερωμένο στον θρύλο του basket, Mάικλ Τζόρνταν, αλλά και στους Σικάγο Μπουλς. Η σειρά εντυπωσίασε το κοινό, κάτι που φαίνεται και από τα νούμερα της τηλεθέασης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο μέσος όρος τηλεθεατών από το ESPN στις ΗΠΑ έφτασε τα 5,9 εκατομμύρια, ενώ υπολογίζεται πως το πρώτο επεισόδιο το παρακολούθησαν πάνω από 15 εκατομμύρια τηλεθεατές του αμερικανικού δικτύου.