Ισπανία: Η υποχώρηση τεχνητής λίμνης αποκάλυψε χωριό «φάντασμα»

20

Στα σύνορα της Ισπανίας με την Πορτογαλία αναδύθηκε ένα χωριό «φάντασμα» λόγω της υποχώρησης της στάθμης του νερού σε τεχνητή λίμνη. Έντονο είναι το ενδιαφέρον των τουριστών για τα ερείπια και τα απομεινάρια μίας ολόκληρης κοινότητας που μπήκε σε παύση.

Καθώς η στάθμη της λίμνης έπεσε στο15% της χωρητικότητας, ξαναήρθαν στο φως ίχνη της ζωής του χωριού Αθερέδο, που πλημμύρισε το 1992 για να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη Άλτο Λιντόσο στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας της Ισπανίας.

«Είναι σαν να βλέπω μία ταινία. Έχω ένα αίσθημα θλίψης», είπε ο 65χρονος συνταξιούχος Μασιμίνο Πέρεθ Ρομέρο, από την Α Κορούνια. «Η αίσθησή μου είναι ότι αυτό θα συμβεί με τα χρόνια λόγω της ξηρασίας και όλα αυτά, με την κλιματική αλλαγή».

Περπατώντας στο λασμωμένο έδαφος, ραγισμένο από την ξηρασία σε κάποια σημεία, επισκέπτεςβρήκαν μερικώς κατεστραμμένες στέγες, τούβλα και ξύλινα συντρίμμια που κάποτε αποτελούσαν πόρτες ή δοκάρια, ακόμη και μία βρύση με νερό να τρέχει ακόμα από έναν σκουριασμένο σωλήνα. Κιβώτια με άδεια μπουκάλια μπύρας στοιβαγμένα σε ένα αλλοτινό καφενείο και ένα ημικατεστραμένο παλιό αυτοκίνητο σκουριασμένο δίπλα σε ένα πέτρινο τοίχο.

Η Μαρία ντελ Κάρμεν Γιάνεθ, δήμαρχος της κοινότητας Λόμπιος, που ανήκει το Αθερέδο, τόνισε ότι η πτώση της στάθμης της λίμνης προκλήθηκε από την έλλειψη βροχόπτωσης τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα τον Ιανουάριο, αλλά και στην «πολύ επιθετική εκμετάλλευση» από την πορτογαλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDP, που διαχειρίζεται τη λίμνη.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έδωσε την εντολή να σταματήσουν τη χρήση νερού για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άρδευσης έξι λίμνες, από την 1η Φεβρουαρίου, λόγω επιδείνωσης της ξηρασίας. Η Άλντο Λιντόσο είναι μία από αυτές. Η αμφισβήτηση της βιωσιμότητας των τεχνητών λιμνών δεν είναι καινούργια. Το 2021, σε πολλά ισπανικά χωριά υπήρξαν διαμαρτυρίες κατοίκων για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούν τις λίμνες μετά από ταχεία άντληση από μια λίμνη από την εταιρεία Iberdrola στη δυτική Ισπανία. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι τήρησε τους κανόνες.

Τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου περιβάλλοντος δείχνουν ότι οι τεχνητές λίμνες στη χώρα έχουν φτάσει στο 44% της χωρητικότητάς τους. Την περασμένη δεκαετία ο μέσος όρος αυτής ήταν στο 61%. Ωστόσο, οι σημερινοί αριθμοί υπερβαίνουν τα επίπεδα που καταγράφηκαν στην ξηρασία του 2018. Οι δείκτες ξηρασίας δείχνουν πιθανή επιδείνωση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά το πρόβλημα δεν εντοπίζεται, για την ώρα, ως γενικευμένο σε όλη τη χώρα.