Σύρος: Η αριστοκράτισσα των Κυκλάδων ιδανική και για το 3ημερο του Αγ. Πνεύματος

1.576

Η βασίλισσα των Κυκλάδων με την αρχοντική της πρωτεύουσα αποτελεί έναν υπέροχο προορισμό για όλο τον χρόνο, πόσο μάλλον για τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού. Σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αθήνα, η Σύρος έχει κάτι που την κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια. Η επιβλητική αρχιτεκτονική, τα διάφορα αξιοθέατα, η ιστορική πλατεία Μιαούλη και τα πλακόστρωτα σοκάκια της, την καθιστούν μία πολύ καλή επιλογή για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος.

Τι να κάνω/να δω στη Σύρο: 

Το πρώτο που θα συναντήσετε στην Ερμούπολη, είναι η κεντρική πλατεία της πόλης, που φέρει το όνομα «Μιαούλη». Πρόκειται μία ιστορική πλατεία, η οποία αρχιτεκτονικά συνθέτει ένα επιβλητικό σκηνικό. Τα πανέμορφα κτίρια, όλα δημιουργήματα του 19ου αιώνα, μαρτυρούν την ύπαρξη μιας σπουδαίας καλλιτεχνικής αύρας, εμπνευσμένης από τον Τσίλλερ.  Εκεί, θα αντικρίσετε το άγαλμα του Μιαούλη, καθώς και το υπέροχο αλλά και το εντυπωσιακό κτίριο του δημαρχείου το οποίο αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης.  Αξίζει να το επισκεφθείτε κατά τις πρωινές ώρες και να θαυμάσετε το εσωτερικό του αλλά και τα ιστορικά αντικείμενα που φυλάσσονται μέσα σε αυτό.

Η πλατεία Μιαούλη και το Δημαρχείο

Ανηφορίζοντας λίγο πιο πάνω θα βρείτε το Θέατρο Απόλλων (τηλ.: 22810 85192). Χτισμένο σύμφωνα με τα ιταλικά πρότυπα, αξίζει μία επίσκεψη εκεί καθώς όπως λένε πρόκειται για τη μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνο. Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου, όπως η Μαρίνα Κοτοπούλη και ο Μάνος Κατράκης, έχουν περάσει από τη σκηνή του. Μάλιστα, στον τρίτο όροφο του κτηρίου, υπάρχει και μουσείο, στο οποίο φυλάσσονται προσωπικά αντικείμενα, κοστούμια και φορέματα ηθοποιών και μουσικών που βρέθηκαν εκεί.

Περπατώντας ακόμα πιο πάνω, ένας χαρακτηριστικός μπλε τρούλος που θα ξεχωρίζει θα σας δείχνει τον δρόμο για το τι θα εξερευνήσετε στη συνέχεια. Πρόκειται για τον Ναό του Αγίου Νικολάου. Η εξωτερική του όψη με τις κιονοστοιχίες και το μαρμάρινο τέμπλο από πεντελικό μάρμαρο, με ένθετα μάρμαρα Ιταλίας, που κατασκεύασε ο Τήνιος γλύπτης Γεώργιος Βιτάλης είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που θα κερδίσουν την προσοχή σας.

Να σημειωθεί ότι η Ερμούπολη είναι γεμάτη από όμορφες και μεγάλες εκκλησίες, τόσο Ορθόδοξων όσο και Καθολικών Χριστιανών. Η αρμονική αυτή συνύπαρξη δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να δει από κοντά την αρχιτεκτονική λογική και των δύο.

Από την βόλτα σας μην παραλείψετε μία επίσκεψη στη συνοικία Βαπόρια. Πρόκειται για την πιο αριστοκρατική συνοικία της πόλης, με υπέροχα νεοκλασικά μέγαρα και όμορφη θέα. Εύποροι πρόσφυγες από τη Χίο, τα Ψαρά την Κάσο και την Κρήτη, ερχόμενοι στη Σύρο μετά τις καταστροφές των πατρίδων τους κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, έφτιαξαν εδώ τα αρχοντικά τους με τέτοιο τρόπο πάνω από το κύμα, που μοιάζουν με καράβια, γεγονός που προκάλεσε και την ονομασία Βαπόρια Σύρου.

Η θέα από τη συνοικία “Βαπόρια”

Την δεύτερη μέρα κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στο νησί αφιερώστε την στην Άνω Σύρο και θα καταλάβετε παρακάτω το γιατί.

Η Άνω Σύρος απέχει από το λιμάνι της Ερμούπολης περίπου 3,5 χιλιόμετρα. Εκεί θα φθάσετε με αυτοκίνητο και θα παρκάρετε, αν είστε τυχεροί έξω από την Καμάρα – την είσοδο δηλαδή στην Άνω Σύρο.

Η Άνω Σύρος είναι ο παλαιότερος οικισμός του νησιού της Σύρου. Στην πλειοψηφία τους οι μόνιμοι κάτοικοι είναι Καθολικοί στο θρήσκευμα, αλλά ελληνόφωνοι, καθώς διατηρούν την παράδοση από την ίδρυση του χωριού. Ανάμεσα στα λευκά σπιτάκια με τις καμάρες δεν επιτρέπεται η κίνηση των αυτοκινήτων, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν είναι εύκολη λόγω των αμέτρητων σκαλοπατιών που διασχίζουν τον οικισμό.

Μην παραλείψετε να φθάσετε μέχρι και τον Αγ. Γεώργιο, που είναι και η Μητρόπολη των καθολικών. Ο Ναός κτίστηκε γύρω στα 1200 και έκτοτε έχει δεχθεί πλήθος ανακαινίσεων.

Η θέα από τον Αγ. Γεώργιο στην Άνω Σύρο

Και κάπου εκεί, η ομορφιά του τοπίου μπλέκεται με την ρεμπέτικη αύρα του Μάρκου Βαμβακάρη, καμάρι του νησιού και όχι άδικα μιας και συνέδεσε το όνομα του και τη καλλιτεχνική του δημιουργία με το νησί, αφού η Φραγκοσυριανή, έχει κάνει ξακουστή τη Σύρο σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη (τηλ.: 2281361065) βρίσκεται σε ένα ανακαινισμένο, αλλά παλιό σπίτι στην καρδιά της Άνω Σύρου.

Το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη σε ένα από τα γραφικά στενάκια

Φωτογραφίες, προσωπικά του αντικείμενα και τα χειρόγραφα κείμενα αποτυπώνουν την ζωή και το καλλιτεχνικό έργο του.

Η τρίτη ημέρα εκεί επιτάσσει μία βόλτα σε χωριά και συνοικίες του νησιού. Πάρτε το αυτοκίνητο και ξεκινήστε για Απάνω Μεριά, Κίνι, Ποσειδωνία.

Στο βορειότερο κομμάτι της Σύρου, συναντάμε την Απάνω Μεριά, μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλους με ξερολιθιές, με δρόμους και μονοπάτια και λίγους κατοίκους που συνυπάρχουν αρμονικά με τη φύση. Μικροί διάσπαρτοι οικισμοί ανάμεσα σε βράχια και ουρανό, δεμένοι άρρηκτα με την θάλασσα του Αιγαίου, γοητεύουν τον επισκέπτη.

Η Απάνω Μεριά από ψηλά

Στη δυτική πλευρά της Σύρου συναντάμε το Κίνι, ένα γραφικό παραθαλάσσιο ψαροχώρι. Εκεί υπάρχουν ταβερνάκια, εστιατόρια και καφετέριες όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του ή ουζάκι. Πριν φτάσει κανείς στο χωριό συναντά το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας, κτισμένο κατά τον προηγούμενο αιώνα. Στο μοναστήρι λειτουργεί έκθεση χειροποίητων υφαντών, φτιαγμένα με τον παραδοσιακό αργαλειό. Σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από την παραλία του χωριού βρίσκεται το «Μουσείο αλιευτικών σκαφών, εργαλείων, υδρόβιων οργανισμών και οστράκων», το μοναδικό μουσείο τέτοιου είδους στις Κυκλάδες.

Το παραθαλάσσιο Κίνι

Επίσης, στη δυτική πλευρά της Σύρου, βρίσκεται τα πανέμορφο χωριό Γαλησσάς. Ένα πρώην αγροτικό χωριό που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ταχέως και αναδείχθηκε στην πλέον τουριστική περιοχή του νησιού. Η υπέροχη πλαζ, ο πασίγνωστος λόφος της Αγίας Πακού με το γραφικό εκκλησάκι, το λιμανάκι με  την υπέροχη πέτρινη προβλήτα και τους φοίνικες, είναι τα μέρη εκείνα στα οποία ο επισκέπτης απολαμβάνει έναν ρομαντικό περίπατο. Η επιβλητική σπηλιά του Αγίου Στεφάνου με το κάτασπρο εκκλησάκι και το τρεχούμενο νερό, ο Αρμεός, ο Γλάροντας και ο Άγιος Μάμας, συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.

Το εκκλησάκι της Αγ. Πάκου στον Γαλησσά

Λίγο πιο κάτω από το Κίνι, σας περιμένει το αριστοκρατικό θέρετρο του νησιού, που μετονομάστηκε από Ποσειδωνία σε Ντελλαγκράτσια στις αρχές του 19ου αιώνα, από το μικρό Ναό της Παναγίας της Χάριτος (Della-Grazia), στα βόρεια του οικισμού. Στην περιοχή αυτή, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς ακόμη και για τους ντόπιους, έμεναν κάποτε μόνο οι ανώτερες τάξεις, γι’ αυτό κι εκεί θα θαυμάσετε επαύλεις και νεοκλασικά, με κάποια από αυτά να έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά μνημεία και έργα τέχνης.

Νεοκλασσική έπαυλη στη Ντελλαγκράτσια

 

Που θα μείνω στη Σύρο

Χτισμένο το 1843, το νεοκλασικό Aktaion βρίσκεται στο λιμάνι της Ερμούπολης, σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Τα δωμάτια του Aktaion διαθέτουν έπιπλα από σκούρο ξύλο και προσφέρουν θέα στο Αιγαίο Πέλαγος ή στα γραφικά γύρω δρομάκια.

Το Archontiko Ermoupolis προσφέρει ένα ζεστό, αυθεντικό περιβάλλον στη γραφική πρωτεύουσα Ερμούπολη της Σύρου. Στεγάζεται σε ένα ιστορικό αρχοντικό του 19ου αιώνα με μοναδικές οροφογραφίες.

Το Diogenis Hotel στεγάζεται σε ένα αυθεντικό κτήριο της Ερμούπολης του 19ου αιώνα και προσφέρει δωμάτια με θέα στην πόλη ή στη θάλασσα. Όλα τα δωμάτια συνδυάζουν παραδοσιακά στοιχεία με μοντέρνα διακόσμηση, ενώ διαθέτουν κομψή επίπλωση, αρμονικούς χρωματισμούς

Που θα φάω στη Σύρο

Για όσους έχουν ξανά επισκεφθεί το νησί, δεν χρειάζονται συστάσεις. Στην Άνω Σύρο θα βρείτε την πιο ιστορική ταβέρνα του νησιού. Ο Λιλής, ή Λεονάρδος Ρούσσος, έφτιαξε το θρυλικό Κατώγι του στις αρχές του ’50 και λίγο αργότερα, το 1953, είχε την τύχη να φιλοξενήσει και τον ίδιο τον Μάρκο Βαμβακάρη. Ιστορίες από τα παλιά θα συνοδεύσουν το νόστιμο σπιτικό φαγητό.

Ο Δημήτρης Πλυτάς συνδυάζει τη συριανή και κυκλαδίτικη μαγειρική με τη δική του φαντασία και τεχνικές υψηλής κουζίνας. Ο σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Περί Τίνος, στην παραλία της Ερμούπολης, προτιμάει την δημιουργική κουζίνα και τα υψηλής ποιότητας ντόπια, κυκλαδικά, παραδοσιακά υλικά. Αναζητώντας συνδυασμούς γεύσεων, ο Δημήτρης δημιουργεί με την ομάδα του μενού ελληνικής δημιουργικής κουζίνας με μοντέρνες πινελιές αναδεικνύοντας τοπικά ολόφρεσκα προϊόντα.

Η ταβέρνα Πέτρινο ιδρύθηκε από την οικογένεια Μανδηλαρά το 1999 με αγάπη για την ελληνική κουζίνα και από τότε παραμένει μια από τις δημοφιλέστερες ταβέρνες της Σύρου. Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο, το πρώτο κτίριο της Ερμούπολης, στο διάσημο “σοκάκι με τις βουκαμβίλιες”, το πιο γραφικό σημείο της πόλης.

Με σεβασμό στην παράδοση και θέλοντας να διατηρήσουν αναλλοίωτες τις γεύσεις της ευρηματικής Κυλαδίτικης κουζίνας, γυναίκες από τη Σύρο δημιούργησαν τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Σύρου, το “Καστρί” και το δικό τους εστιατόριο! “Παραδοσιακά φαγητά, με ποιοτικές πρώτες ύλες και τιμές, ανάλογες της κρίσης”… έτσι χαρακτηρίζουν το φαγητό στο “Καστρί” οι πελάτες του.

Τι να πάρω από τη Σύρο

Μην φύγετε από το νησί χωρίς να έχετε δοκιμάσει τα ονομαστά του γλυκά, που είναι οι χαλβαδόπιτες και τα περίφημα λουκούμια. Θα τα βρείτε σε όλα τα ζαχαροπλαστεία του νησιού, η οδός Χίου είναι ο κατεξοχήν δρόμος για τις απαραίτητες προμήθειες.

Από τα must και το συριανό τυρί «Σαν Μιχάλη», ένα από τα ακριβότερα τυριά της χώρας, το οποίο φτιάχνεται με παστεριωμένο αγελαδινό γάλα από το 1996.