Φθινοπωρινή εκδρομή στην Ορεινή Κορινθία

2.368

Σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, η ορεινή Κορινθία αποτελεί μία από τις top βουνίσιες επιλογές για απόδραση του Σαββατοκύριακου. 

Μέσω της Ολυμπίας Οδού και μετά από δύο ώρες θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε μία εξερεύνηση στο όνειρο!

Φτάνοντας στην περιοχή επιλέξτε ως βάση τα Τρίκαλα. Το όμορφο κεφαλοχώρι είναι, με διαφορά, το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό της ορεινής Κορινθίας. Τα αξιοθέατα είναι πολλά και σημαντικά. Εδώ συγκεντρώνονται οι περισσότεροι ξενώνες ενώ παράλληλα ξεκινούν μερικές από τις εντυπωσιακότερες διαδρομές! Παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά και εκκλησάκια, λιθόστρωτες πλατείες και πέτρινες κρήνες είναι μερικά από αυτά που θα συναντήσετε στα Τρίκαλα.

Τι να δείτε στα Τρίκαλα

– στα Κάτω Τρίκαλα, την πετρόκτιστη πλατεία με τα υπεραιωνόβια πλατάνια και τις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου (1697) και του Αγίου Ιωάννη (1853)

– στα Μεσαία, την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (9ου αι.)

– στα Άνω Τρίκαλα, το αρχοντικό των Νοταραίων και το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος

– το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου (17ου αι.), σε καταπράσινο περιβάλλον

– την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας ανάμεσα στα ορεινά συγκροτήματα της Μεγάλης και Μικρής Ζήρειας

– το σπήλαιο, όπου κατά τη μυθολογία γεννήθηκε ο Ερμής, στη δυτική πλευρά της Φλαμπουρίτσας, με αξιόλογο σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο.

Τα Τρίκαλα Κορινθίας από ψηλά

Τα must κατά την περιήγηση στα πέριξ

Λίμνη Στυμφαλία

Η λίμνη Στυμφαλία είναι μία από λίγες ορεινές λίμνες της Πελοποννήσου. Βρίσκεται σε οροπέδιο και σε υψόμετρο 680μ. πλαισιωμένη από τις κορυφές της Ζήρειας και του Ολίγυρτου.

Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, ακολουθήστε τα περιβαλλοντικά μονοπάτια που ξεκινούν από εδώ και θα οδηγηθείτε σε τοπία μοναδικού φυσικού κάλλους.

Λίμνη Στυμφαλία

Μην παραλείψετε:

-επίσκεψη στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας αλλά και στα ερείπια της αρχαίας πόλης Στύμφαλος, στα βόρεια κράσπεδα της λίμνης.

-Γύρω από την λίμνη θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε γραφικά χωριουδάκια με πέτρινες βρύσες και τρεχούμενα νερά: Καρτέρι, Μικρός Μαχαλάς, Λαύκα, Καστανιά, Δροσοπηγή, Στυμφαλία με τους οικισμούς Κιόνια και Μάτσιζα, Κυλλήνη, Καλλιάνι, Ψάρι, Ασπρόκαμπος, Κεφαλάρι και Καίσαρι. Στα περισσότερα χωριά υπάρχουν ταβερνάκια και πολλές ψησταριές.

Φενεός και Λίμνη Δόξα

Έχει χαρακτηριστεί «Κορινθιακή Ελβετία» και όχι άδικα αφού η μοναδική του θέση και η εκπληκτική ομορφιά του τοπίου κάνουν τον Φενεό να ξεχωρίζει.

Λίμνη Δόξα

Η περιήγησή σας εκεί θα πρέπει να περιλαμβάνει:

-επίσκεψη στην Aρχαία Φενεό, με τα ερείπια της αρχαίας πόλης.

-Βόλτα στην τεχνητή λίμνη Δόξα, που σχηματίζεται από το φράγμα Φενεού–Δόξας στα νερά του ποταμού Όλβιου. Το τοπίο της περιοχής είναι μαγευτικό, ενώ αξίζει να περπατήσετε στην περιμετρική διαδρομή. Στο κέντρο της λίμνης (συνδέεται με την ξηρά με στενή λωρίδα γης) βρίσκεται το Παλιομονάστηρο (14ου αι.).

– Επίσκεψη στο τριώροφο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (1693), πολύ κοντά στη λίμνη Δόξα, απ’ όπου έχετε εντυπωσιακή θέα στην περιοχή. Κατά την Τουρκοκρατία, το μοναστήρι λειτούργησε και ως «κρυφό σχολείο» (σήμερα, ο χώρος έχει μετατραπεί σε μικρό μουσείο).

Μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου

– Βόλτα στα γραφικά ορεινά χωριά της Ζήρειας,  Άνω Ταρσός (κοντά στο οποίο βρίσκεται η «Παναγία του Βράχου», μια μικρή καστροπολιτεία του 14ου–15ου αι.), Κάτω Ταρσός, Στενό, Γκούρα, Μεσινό και Μοσιά.

Παναγία του βράχου