Ποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα κατάφερε το ακατόρθωτο – Μόνο ένας νεκρός από τροχαίο το ’19!

32

Παρόλο που υπάρχουν χώρες που σπάνε το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ σε ζητήματα οδηγικής συμπεριφοράς και τροχαίων ατυχημάτων, υπάρχει και μια χώρα στην Ευρώπη που θέτει την οδική ασφάλεια των πολιτών της ως στόχο. Έτσι η Νορβηγία και ειδικότερα το Οσλο κατάφερε το ακατόρθωτο, να καταγράψει μόνο έναν νεκρό σε τροχαίο ατύχημα το 2019.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας, κανείς νέος κάτω των 16 ετών δεν έχασε τη ζωή του σε κάποιο τροχαίο ατύχημα στους δρόμους της πρωτεύουσας και μόνο ένας απ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες, το δεύτερο χαμηλότερο ρεκόρ μετά το 2017, οπότε και σκοτώθηκαν συνολικά τρεις (!) άνθρωποι στους δρόμους του Όσλο.

Παράλληλα, η Νορβηγία κατέγραψε τον μικρότερο αριθμό νεκρών από τροχαία σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2017.

Ωστόσο, οι θάνατοι από τροχαίο σε ολόκληρη την επικράτεια αυξήθηκαν από 108 το 2018 σε 110 το 2019.

Η πρωτοβουλίας «Vision Zero»

Όλα τα παραπάνω είναι απόρροια της πρωτοβουλίας «Vision Zero», την οποία και υιοθέτησε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τα ΜΜΜ της χώρας, την περίοδο 2018-2019.

Στόχος της «Vision Zero» είναι η δημιουργία ενός οδικού δικτύου στο οποίο «δεν θα σκοτώνεται και δεν θα τραυματίζεται σοβαρά κανείς». Αυτό συμπεριλαμβάνει τη μείωση των ορίων ταχύτητας σε εθνικό επίπεδο και την αύξηση των βαρέων και περισσότερο ασφαλών ΙΧ στους δρόμους της χώρας.